Vërtetësia - Filozofia e mësimeve të Islamit
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëbërësit.
Nuk ka të adhurueshëm tjetër përveç Allahut, Muhammedi është i Dërguari i Allahut.
Muslimanët që besojnë se Hazret Mirza Ghulam Ahmedi a.s.,
është Imam Mehdiu dhe Mesihu i Premtuar.
Kapitujt (Lexoni kapitujt Online)
 1. Pohimi dhe argumenti duhet të jenë nga Libri i Shenjtë
 2. PYETJA I – Cilat janë tri gjendjet e njeriut?
 3. Viti dyzet i jetës suaj mund të jetë shumë i bekuar
 4. Shpirti është krijesë
 5. Zhvillimi gradual i njeriut
 6. Kuptimi i vërtetë i Islamit
 7. Dallimi mes gjendjeve instinktive dhe morale
 8. Përgënjeshtrimi i doktrinës që ndalon therjen a mbytjen e kafshëve
 9. Tri stadet e reformimit
 10. Ardhja e të Dërguarit të Allahut s.a.v.s. në kohën më të nevojshme të reformimit
 11. Gjendjet instinktive, nëse mbahen në ekuilibër, shndërrohen në morale
 12. Moralet e vërteta
 13. Reformimi i parë – gjendjet natyrore
 14. Ndalimi i mishit të derrit
 15. Gjendjet morale të njeriut
 16. Moralet që aftësojnë njeriun për të hequr dorë nga mëkatet
 17. Pesë ilaçe për të qenë i dëlirë
 18. Moralet lidhur me mirëbërësinë
 19. Trimëria e vërtetë
 20. Vërtetësia
 21. Durimi
 22. Dhembshuria
 23. Kërkimi i një qenieje më të lartë
 24. Arsyeja pse Profeti i Shenjtë s.a.v.s. u shfaq në Arabi
 25. Mirësia e Kuranit Famëlartë ndaj botës
 26. Argumente për ekzistencën e Zotit të Madhërishëm
 27. Cilësitë e Zotit të Madhërishëm
 28. Gjendjet shpirtërore
 29. Një lutje e bukur
 30. Kuptimi i pijeve me kamfur dhe xhenxhefil
 31. Mjeti për të krijuar lidhje të përsosur shpirtërore me Zotin e Madhërishëm
 32. PYETJA II – Çfarë ndodh me njeriun pas vdekjes?
 33. PYETJA III – Cilat janë qëllimet e jetës së kësaj bote dhe si mund të arrihen ato?
 34. PYETJA IV – Cili është zbatimi praktik i Sheriatit në këtë jetë dhe pas kësaj jete?
 35. Urtësia e betimeve të Allahut në gjëra të ndryshme
 36. PYETJA V – Cilat janë mjetet për të arritur dijen dhe njohjen ndaj Zotit?
 37. Natyra e ndërgjegjes njerëzore
 38. Çfarë është shpallja Hyjnore?
 39. Folësi është i nderuar me komunikimin dhe shpalljen Hyjnore
 40. Shpallja e Zotit të Madhërishëm është mjeti për të arritur dijen e përsosur
 41. Dy periudha të jetës së Profetit Muhammed s.a.v.s.
 42. Qëllimi i luftërave të Profetit Muhammed s.a.v.s.
Related Contents from Topics
vertetesia the truth

Një tjetër veti ndër instinktet e njeriut është vërtetësia. Njeriu nuk do që të gënjejë derisa nuk nxitet nga ndonjë interes vetjak, madje ndien një lloj urrejtjeje ose distancimi nga gënjeshtra. Për këtë arsye ai tregon pakënaqësi e përbuzje ndaj atij që provohet si gënjeshtar. Por vetëm kjo gjendje instinktive e tij nuk mund të vlerësohet si moral, sepse edhe fëmijët dhe të pamendët mund ta zotërojnë këtë aftësi. Andaj, e vërteta është që derisa njeriu nuk largohet nga ato interesa vetjake, të cilat e pengojnë të thotë të vërtetën, ai nuk mund të quhet i vërtetë.

Çfarë ka më shumë njeriu nga njerëzit e pamend dhe fëmijët nëse thotë të vërtetën vetëm në çështjet ku nuk pëson ndonjë dëm, por kur sheh humbjen e nderit, të pasurisë a të jetës së tij, përdor gënjeshtra dhe hesht të thotë të vërtetën?! “Të vërteta” të tilla a nuk i thonë edhe të pamendët dhe fëmijët?! Mbase nuk ka njeri në botë që thotë gënjeshtër kot, pa pasur ndonjë motiv. Pra, e vërteta që lihet mënjanë para ndonjë humbjeje, kurrsesi nuk mund të vlerësohet si moral. Momenti më i duhur për njeriun për të thënë të vërtetën është pikërisht ai kur i rrezikohet jeta, pasuria ose nderi. Lidhur me këtë, Zoti na mëson:

فَاجۡتَنِبُوا الرِّجۡسَ مِنَ الۡاَوۡثَانِ وَ اجۡتَنِبُوۡا قَوۡلَ الزُّوۡرِ 1

وَ لَا یَاۡبَ الشُّہَدَآءُ اِذَا مَا دُعُوۡا 2

وَ لَا تَکۡتُمُوا الشَّہَادَۃَ ؕ وَ مَنۡ یَّکۡتُمۡہَا فَاِنَّہٗۤ اٰثِمٌ قَلۡبُہٗ 3

وَ اِذَا قُلۡتُمۡ فَاعۡدِلُوۡا وَ لَوۡ کَانَ ذَا قُرۡبٰی 4

کُوۡنُوۡا قَوّٰمِیۡنَ بِالۡقِسۡطِ شُہَدَآءَ لِلّٰہِ وَ لَوۡ عَلٰۤی اَنۡفُسِکُمۡ اَوِ الۡوَالِدَیۡنِ وَ الۡاَقۡرَبِیۡنَ 5

وَ لَا یَجۡرِمَنَّکُمۡ شَنَاٰنُ قَوۡمٍ عَلٰۤی اَلَّا تَعۡدِلُوۡا 6

وَ الصّٰدِقِیۡنَ وَ الصّٰدِقٰتِ 7

وَ تَوَاصَوۡا بِالۡحَقِّ ۬ۙ وَ تَوَاصَوۡا بِالصَّبۡرِ 8

وَ الَّذِیۡنَ لَا یَشۡہَدُوۡنَ الزُّوۡرَ 9

Kuptime:

Ruhuni nga idhujtaria dhe gënjeshtra. Pra, edhe gënjeshtra është një idhull dhe ai që mbështetet tek ajo, heq dorë nga mbështetja te Zoti. Andaj, me gënjeshtra, njeriu duhet t’i lajë duart nga Zoti. Më pas tha: Kur të thirreni për të dhënë dëshmi të vërtetë, mos refuzoni të shkoni dhe mos fshihni dëshminë e vërtetë. Ai që e fsheh atë, e ka zemrën mëkatare. Kur flisni, flisni vetëm ato gjëra që janë plotësisht të vërteta e të drejta, edhe pse juve ju duhet të dëshmoni kundër ndonjë të afërmi tuaj.

Përmbajuni vërtetësisë dhe drejtësisë. Duhet që çdo dëshmi juaja të jetë për Zotin. Mos gënjeni edhe sikur me të vërtetën juve t’ju rrezikohet jeta ose të pësojnë humbje prindërit, fëmijët apo të afërmit e tjerë. Nuk duhet që armiqësia ndaj ndonjë populli t’ju pengojë nga dëshmimi i së vërtetës. Burrat dhe gratë që u përmbahen së vërtetës do të gëzojnë shpërblime të mëdha. Vetia e tyre është që edhe të tjerët i këshillojnë për të thënë të vërtetën. Ata nuk bëjnë shoqëri me gënjeshtarët.


[1] “ruhuni nga ndyrësia e idhujve dhe ruhuni nga gënjeshtra”. (El-Haxh 22:31)
[2] “Dëshmitarët nuk duhet të refuzojnë, kur të thirren.” (El-Bekare 2:283)
[3] “Mos e fshihni dëshminë. Ai që e fsheh, e ka zemrën mëkatare.” (El-Bekare 2:284)
[4] “… kur flisni, flisni me drejtësi edhe sikur tjetri të jetë ndonjë i afërm (juaji)”. (El-En’am 6:153)
[5] “Si dëshmitarë për hir të Allahut, bëhuni të qëndrueshëm në vendosjen e drejtësisë, edhe sikur ju duhet të dëshmoni kundër vetes suaj, kundër prindërve apo të afërmve.” (En-Nisa 4:136)
[6] “Nuk duhet t’ju nxisë armiqësia e ndonjë populli, që ju të mos bëni drejtësi.” (El-Maidah 5:9)
[7] “… burrat e sinqertë dhe gratë e sinqerta…” (El-Ahzab 33:36)
[8] “… i këshillojnë njëri-tjetrit të vërtetën dhe i këshillojnë njëri-tjetrit durimin.” (El-‘Asr 103:4)
[9] “Dhe ata që nuk japin dëshmi të rreme”. (El-Furkan 25:73)

Shpërndaje
Na kontaktoni ne Whatsapp :)
Shtypni këtu ju lutemWhatsApp