Durimi - Filozofia e mësimeve të Islamit
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëbërësit.
Nuk ka të adhurueshëm tjetër përveç Allahut, Muhammedi është i Dërguari i Allahut.
Muslimanët që besojnë se Hazret Mirza Ghulam Ahmedi a.s.,
është Imam Mehdiu dhe Mesihu i Premtuar.
Kapitujt (Lexoni kapitujt Online)
 1. Pohimi dhe argumenti duhet të jenë nga Libri i Shenjtë
 2. PYETJA I – Cilat janë tri gjendjet e njeriut?
 3. Viti dyzet i jetës suaj mund të jetë shumë i bekuar
 4. Shpirti është krijesë
 5. Zhvillimi gradual i njeriut
 6. Kuptimi i vërtetë i Islamit
 7. Dallimi mes gjendjeve instinktive dhe morale
 8. Përgënjeshtrimi i doktrinës që ndalon therjen a mbytjen e kafshëve
 9. Tri stadet e reformimit
 10. Ardhja e të Dërguarit të Allahut s.a.v.s. në kohën më të nevojshme të reformimit
 11. Gjendjet instinktive, nëse mbahen në ekuilibër, shndërrohen në morale
 12. Moralet e vërteta
 13. Reformimi i parë – gjendjet natyrore
 14. Ndalimi i mishit të derrit
 15. Gjendjet morale të njeriut
 16. Moralet që aftësojnë njeriun për të hequr dorë nga mëkatet
 17. Pesë ilaçe për të qenë i dëlirë
 18. Moralet lidhur me mirëbërësinë
 19. Trimëria e vërtetë
 20. Vërtetësia
 21. Durimi
 22. Dhembshuria
 23. Kërkimi i një qenieje më të lartë
 24. Arsyeja pse Profeti i Shenjtë s.a.v.s. u shfaq në Arabi
 25. Mirësia e Kuranit Famëlartë ndaj botës
 26. Argumente për ekzistencën e Zotit të Madhërishëm
 27. Cilësitë e Zotit të Madhërishëm
 28. Gjendjet shpirtërore
 29. Një lutje e bukur
 30. Kuptimi i pijeve me kamfur dhe xhenxhefil
 31. Mjeti për të krijuar lidhje të përsosur shpirtërore me Zotin e Madhërishëm
 32. PYETJA II – Çfarë ndodh me njeriun pas vdekjes?
 33. PYETJA III – Cilat janë qëllimet e jetës së kësaj bote dhe si mund të arrihen ato?
 34. PYETJA IV – Cili është zbatimi praktik i Sheriatit në këtë jetë dhe pas kësaj jete?
 35. Urtësia e betimeve të Allahut në gjëra të ndryshme
 36. PYETJA V – Cilat janë mjetet për të arritur dijen dhe njohjen ndaj Zotit?
 37. Natyra e ndërgjegjes njerëzore
 38. Çfarë është shpallja Hyjnore?
 39. Folësi është i nderuar me komunikimin dhe shpalljen Hyjnore
 40. Shpallja e Zotit të Madhërishëm është mjeti për të arritur dijen e përsosur
 41. Dy periudha të jetës së Profetit Muhammed s.a.v.s.
 42. Qëllimi i luftërave të Profetit Muhammed s.a.v.s.
Related Contents from Topics
durimi spiritualiteti

Një ndër instinktet e njeriut është durimi që ai bën në vështirësi, sëmundje e pikëllime që i vijnë herë pas here. Zakonisht ai bën durim pasi të ketë qarë e të ketë vajtuar shumë. Por duhet ditur se sipas Kuranit, Librit fisnik të Zotit të Madhërishëm, ky lloj durimi nuk quhet moral, por thjesht një gjendje që shfaqet si pasojë e lodhjes. Pra, është një gjendje instinktive e njeriut që kur e godet belaja, qan, vajton e përplas kokën dhe, pasi të ketë nxjerrë gjithë zemëratën, qetësohet dhe detyrohet të tërhiqet.

Të dyja këto gjendje janë instinktive dhe nuk kanë kurrfarë lidhje me moralet. Morali në këtë rast është atëherë kur njeriu sheh se po i ikën nga dora një gjë e caktuar e çmueshme, bëhet i vetëdijshëm se ajo ishte një amanet i Zotit të Madhërishëm e nuk shpreh asnjë fjalë ankuese, madje thotë: “Ishte e Zotit dhe Ai e ka marrë dhe ne jemi të kënaqur nga pëlqimi i Tij”. Lidhur me këtë moral, Kurani Famëlartë, Libri fisnik i Zotit të Madhërishëm na jep këtë mësim:

وَ لَنَبۡلُوَنَّکُمۡ بِشَیۡءٍ مِّنَ الۡخَوۡفِ وَ الۡجُوۡعِ وَ نَقۡصٍ مِّنَ الۡاَمۡوَالِ وَ الۡاَنۡفُسِ وَ الثَّمَرٰتِ ؕ وَ بَشِّرِ الصّٰبِرِیۡنَ ﴿۱۵۶﴾ۙ الَّذِیۡنَ اِذَاۤ اَصَابَتۡہُمۡ مُّصِیۡبَۃٌ ۙ قَالُوۡۤا اِنَّا لِلّٰہِ وَ اِنَّاۤ اِلَیۡہِ رٰجِعُوۡنَ ﴿۱۵۷﴾ؕ 1

O besimtarë! Ne do t’ju sprovojmë herë pas here me anë të frikës, të urisë, të humbjes së pasurisë, të rrezikut për jetën dhe të dështimit në përpjekjet tuaja. Pra, nganjëherë nuk do t’ju dalin pritshmëritë dhe nganjëherë do të humbisni edhe fëmijët tuaj të dashur. Le të kenë lajm të gëzueshëm ata, të cilët kur i godet ndonjë vështirësi, thonë: “Jemi të Zotit, jemi amanete dhe pronë e Tij, ndaj le të kthehemi tek Ai të cilit i përkasim”. Të tillët kanë mëshirën e Zotit dhe pikërisht të tillët gëzuan udhën e Zotit.

Ky është virtyti që quhet durim dhe pëlqim me pëlqimin e Zotit. Në një kuptim ky moral quhet edhe drejtësi, sepse nëse Zoti i Madhërishëm gjatë gjithë jetës së njeriut vepron sipas pëlqimit të njeriut dhe mijëra çështje i vendos në përputhje me dëshirat e tij duke i dhënë edhe bekime të panumërta që njeriu i do. Është mungesë drejtësie që kur nganjëherë Zoti tregon pëlqimin e Vet, njeriu të mos pajtohet, të mos mbetet i kënaqur me pëlqimin e Tij, ta kundërshtojë dhe të bëhet mosbesimtar.


[1] “Ne patjetër që do t’ju sprovojmë, duke ju përballur me pak frikë, me pak uri, me pak humbje të pasurisë, të njerëzve e të të vjelave. Jepu lajm të gëzueshëm durimtarëve. Të cilët kur i godet ndonjë fatkeqësi, thonë: “Sigurisht, jemi të Allahut dhe tek Ai do të kthehemi”. Mbi të tillët do të ketë bekime prej Zotit të tyre dhe mëshirë, dhe të tillët do të jenë të udhëzuar.” (El-Bekare 2:156-158)

Shpërndaje
Na kontaktoni ne Whatsapp :)
Shtypni këtu ju lutemWhatsApp