Trimëria e vërtetë - Filozofia e mësimeve të Islamit
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëbërësit.
Nuk ka të adhurueshëm tjetër përveç Allahut, Muhammedi është i Dërguari i Allahut.
Muslimanët që besojnë se Hazret Mirza Ghulam Ahmedi a.s.,
është Imam Mehdiu dhe Mesihu i Premtuar.
Kapitujt (Lexoni kapitujt Online)
 1. Pohimi dhe argumenti duhet të jenë nga Libri i Shenjtë
 2. PYETJA I – Cilat janë tri gjendjet e njeriut?
 3. Viti dyzet i jetës suaj mund të jetë shumë i bekuar
 4. Shpirti është krijesë
 5. Zhvillimi gradual i njeriut
 6. Kuptimi i vërtetë i Islamit
 7. Dallimi mes gjendjeve instinktive dhe morale
 8. Përgënjeshtrimi i doktrinës që ndalon therjen a mbytjen e kafshëve
 9. Tri stadet e reformimit
 10. Ardhja e të Dërguarit të Allahut s.a.v.s. në kohën më të nevojshme të reformimit
 11. Gjendjet instinktive, nëse mbahen në ekuilibër, shndërrohen në morale
 12. Moralet e vërteta
 13. Reformimi i parë – gjendjet natyrore
 14. Ndalimi i mishit të derrit
 15. Gjendjet morale të njeriut
 16. Moralet që aftësojnë njeriun për të hequr dorë nga mëkatet
 17. Pesë ilaçe për të qenë i dëlirë
 18. Moralet lidhur me mirëbërësinë
 19. Trimëria e vërtetë
 20. Vërtetësia
 21. Durimi
 22. Dhembshuria
 23. Kërkimi i një qenieje më të lartë
 24. Arsyeja pse Profeti i Shenjtë s.a.v.s. u shfaq në Arabi
 25. Mirësia e Kuranit Famëlartë ndaj botës
 26. Argumente për ekzistencën e Zotit të Madhërishëm
 27. Cilësitë e Zotit të Madhërishëm
 28. Gjendjet shpirtërore
 29. Një lutje e bukur
 30. Kuptimi i pijeve me kamfur dhe xhenxhefil
 31. Mjeti për të krijuar lidhje të përsosur shpirtërore me Zotin e Madhërishëm
 32. PYETJA II – Çfarë ndodh me njeriun pas vdekjes?
 33. PYETJA III – Cilat janë qëllimet e jetës së kësaj bote dhe si mund të arrihen ato?
 34. PYETJA IV – Cili është zbatimi praktik i Sheriatit në këtë jetë dhe pas kësaj jete?
 35. Urtësia e betimeve të Allahut në gjëra të ndryshme
 36. PYETJA V – Cilat janë mjetet për të arritur dijen dhe njohjen ndaj Zotit?
 37. Natyra e ndërgjegjes njerëzore
 38. Çfarë është shpallja Hyjnore?
 39. Folësi është i nderuar me komunikimin dhe shpalljen Hyjnore
 40. Shpallja e Zotit të Madhërishëm është mjeti për të arritur dijen e përsosur
 41. Dy periudha të jetës së Profetit Muhammed s.a.v.s.
 42. Qëllimi i luftërave të Profetit Muhammed s.a.v.s.
Related Contents from Topics
trimeria e vertete

Njëra ndër gjendjet instinktive është edhe ajo që ngjason me trimërinë. Një fëmijë qumështor, nganjëherë pikërisht për shkak të kësaj force, guxon të fusë dorën edhe në zjarr sepse është i brumosur me këtë cilësi njerëzore dhe nuk frikësohet derisa nuk ia mësojmë frikën me shembuj të ndryshëm.

Kjo gjendje e bën njeriun që t’u bëjë ballë pa frikë edhe luanëve dhe egërsirave të ndryshme ose të dalë i vetëm për të luftuar pa ngurrim me shumë njerëz. Njerëzit e vlerësojnë si trim i madh, por kjo është vetëm një gjendje instinktive që siç e kanë edhe kafshë të tjera të egra, madje edhe qentë, e ka edhe njeriu. Ndërsa trimëria e vërtetë që është e kushtëzuar me kohën dhe vendin e duhur dhe që është një ndër virtytet e larta është ajo që përshkruhet në Fjalën fisnike të Zotit në këto ajete:

وَ الصّٰبِرِیۡنَ فِی الۡبَاۡسَآءِ وَ الضَّرَّآءِ وَ حِیۡنَ الۡبَاۡسِ 1

وَ الَّذِیۡنَ صَبَرُوا ابۡتِغَآءَ وَجۡہِ رَبِّہِمۡ 2

اَلَّذِیۡنَ قَالَ لَہُمُ النَّاسُ اِنَّ النَّاسَ قَدۡ جَمَعُوۡا لَکُمۡ فَاخۡشَوۡہُمۡ فَزَادَہُمۡ اِیۡمَانًا ٭ۖ وَّ قَالُوۡا حَسۡبُنَا اللّٰہُ وَ نِعۡمَ الۡوَکِیۡلُ ﴿۱۷۴﴾ 3

وَ لَا تَکُوۡنُوۡا کَالَّذِیۡنَ خَرَجُوۡا مِنۡ دِیَارِہِمۡ بَطَرًا وَّ رِئَآءَ النَّاسِ 4

Kuptime: Trima janë ata që kur u vjen koha e luftës ose u del ndonjë vështirësi, nuk ia mbathin. Edhe në situata të tilla, durojnë për hir të pëlqimit të Zotit duke kërkuar fytyrën e Tij dhe jo duke treguar trimërinë e vet. Edhe pse të tjerët përpiqen t’i frikësojnë duke u thënë:

“Njerëzit janë bashkuar për t’ju ndëshkuar, andaj, frikësohuni prej tyre!”, atyre u forcohet besimi dhe u përgjigjen: “Neve na mjafton Zoti”.

Domethënë, trimëria e tyre nuk u ngjan asaj të qenve dhe të egërsirave që shfaqet vetëm instinktivisht dhe që pjesërisht është e ndotur, por ajo përfshin të dyja anët: me trimërinë e tyre herë i luftojnë tundimet e shpirtit të vet dhe i mundin, dhe herë kur shohin se përballja me armikun është më afër zgjidhjes, përballen me të jo thjesht me nxitje vetjake, por për të përkrahur vërtetësinë. Edhe këtë trimëri nuk e shfaqin duke u mbështetur tek vetja, por te Zoti. Trimëria e tyre nuk ka as dukje, as vetëpëlqim e as ndjekje të dëshirave vetjake, por synon vetëm pëlqimin e Zotit.

Këto ajete na mësojnë se trimëria e vërtetë i ka rrënjët te durimi dhe te qëndrueshmëria. Trimëria është që të tregohesh i paluhatshëm e të mos ia mbathësh si frikacak përballë çdo tundimi të shpirtit a vështirësie që të sulmon si armik. Pra, ka dallim të madh midis trimërisë njerëzore dhe asaj kafshore. Kafshët shfaqin vetëm një anë të saj përmes vrullit dhe egërsisë së tyre, por njeriu që zotëron trimërinë e vërtetë, zgjedh atë që është më afër zgjidhjes, përballjen ose heqjen dorë nga përballja.


[1] “… që janë të durueshëm gjatë vështirësive, brengave dhe gjatë luftës”. (El-Bekare 2:178)
[2] “… dhe ata që durojnë duke kërkuar pëlqimin e Zotit të tyre”. (Er-Ra’d 13:23)
[3] “Janë ata, të cilëve njerëzit u thanë: “Përnjëmend, njerëzit janë bashkuar kundër jush, pra, frikësohuni prej tyre!”, kjo pikërisht i shtoi në besim dhe ata thanë: “Na mjafton Allahu! Sa Mbrojtës i mirë është Ai!”” (Al Imran 3:174)
[4] “Mos u bëni si ata që dolën nga shtëpitë e tyre për t’u mburrur dhe sa për sy e faqe të njerëzve”. (El-Enfal 8:48)

Shpërndaje
Na kontaktoni ne Whatsapp :)
Shtypni këtu ju lutemWhatsApp