Si mund të njohim përkufizimet e gjynaheve të ndryshme?
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëbërësit.
Nuk ka të adhurueshëm tjetër përveç Allahut, Muhammedi është i Dërguari i Allahut.
Muslimanët që besojnë se Hazret Mirza Ghulam Ahmedi a.s.,
është Imam Mehdiu dhe Mesihu i Premtuar.
Kapitujt (Lexoni kapitujt Online)
 1. Parathënie
 2. Hapja
 3. Mënyra për të arritur njohjen e Zotit
 4. Dëgjoni me vëmendje
 5. Lutja, përpjekjet dhe tregimi i një dervishi
 6. Kur mund të sjellë fryt lutja pa përpjekje?
 7. Përpjekjet e duhura janë kusht për të pasur sukses
 8. Tri kërkesa për njohjen e Zotit
 9. Një akuzë që ngrihet kundër fesë Islame dhe përgjigjja ndaj saj
 10. Dy rrugë për të gjetur sukses
 11. Njohja e Zotit ka lidhje me zemrën, e jo me gjuhën
 12. Mjetet për ta zbuluar qenien e Zotit – Krijo ngjashmëri me Të
 13. Krijoni atributet e Zotit në veten tuaj
 14. Mënyrat për të krijuar atributet e Zotit brenda vetes
 15. Më së pari, duhet t’i dini atributet e Zotit
 16. Si mund të arrijmë atributet e vërteta të Zotit?
 17. Si mund të dallosh të mirën dhe të keqen?
 18. Tri kategoritë e të mëkatuarit
 19. Trajtimi mjekësor i disa sëmundjeve shpirtërore
 20. Ilaçi për të shpëtuar nga mëkatet
 21. Kushti i parë për ta njohur Zotin është pendesa
 22. Shtatë elemente të rëndësishme të pendesës
 23. Këshilla të rëndësishme për të pastruar llogarinë e vjetër dhe për të bërë mirësi në të ardhmen
 24. Vlera e mendimit
 25. Një tregim i bukur
 26. Metoda e dytë për pastrimin shpirtëror
 27. Metoda e tretë për të pasur atributet Hyjnore
 28. Metoda e katërt dhe e pestë
 29. Njohja e Zotit: Metoda e gjashtë dhe kontrolli
 30. Tri nënkategori të kontrollit të pjesshëm
 31. Katër grupe të veprave të mira
 32. Një mënyrë e lehtë për të kontrolluar veprat
 33. Realiteti i përgojimit
 34. Si mund të njohim përkufizimet e gjynaheve të ndryshme?
 35. Njohja e Zotit: Metoda e shtatë, e teta, e nënta dhe e dhjeta
 36. Ngjarja e një njeriu të Zotit
 37. Qëndrueshmëria është e domosdoshme për lutjen
 38. Dallimi midis vetëpëlqimit dhe vlerësimit të vetvetes
 39. Njohja e Zotit: Metoda e njëmbëdhjetë dhe një tregim i bukur
 40. Nivelet e njohjes së Zotit
 41. Rreth autorit
Related Contents from Topics
kontrolli analiza zgjidhja

Mund të lindë pyetja se si mund të njohim përkufizimet e gjynaheve dhe mëkateve të ndryshme. Përgjigjja e parë është po ajo që dhashë më parë: Mësojini prej mësuesit! Por ngaqë edhe prej mësuesit nuk mund t’i mësoni të gjitha hollësitë, do t’ju tregoj edhe një mënyrë tjetër: Zoti i ka dhënë njeriut natyrë të tillë, e cila e lejon të bëjë një vepër të caktuar (të keqe), por të njëjtën gjë kur dikush tjetër e bën para tij, e bën të irritohet dhe ta urrejë tejmase. Hazret Kalifi i Parë i Mesihut të Premtuar r.a. thoshte se ai kishte pyetur një herë një vjedhës – A nuk ju duket e keqe vjedhja? Dhe vjedhësi i qe përgjigjur:

– Pse do të na dukej e tillë?! Nuk i marrim gjërat kollaj, por i fitojmë me djersë duke vënë veten në rreziqe shumë të mëdha.

Kalifi i parë ndërroi bisedë dhe pas një farë kohe, sërish e pyeti:

– Po si e ndani me bashkëvjedhësit atë që fitoni?

– Kemi edhe argjendar në klanin tonë, – tha vjedhësi. – Atij ia japim të gjitha stolitë qofshin ar apo argjend, të cilat ai i shkrin dhe pastaj ne i ndajmë në hise për secilin.

– Po kur ju vjedh argjendari diçka nga stolitë, çfarë i bëni? – e pyeti Kalifi r.a..

– Po pse? Ia ka dhënë gjë i ati?! Po na bëri një gjë të tillë, ia këpusim kokën atij vjedhësi të poshtër! – ia ktheu ai.

Ky shembull tregon se si njeriu sheh veprat e tij me një shikim tjetër dhe ato të të tjerëve me një tjetër. Andaj, mëkatin nuk duhet ta përkufizoni duke u bazuar në atë që ju thotë vetja juaj, por ta përkufizoni duke parë veprat e të tjerëve, sepse vetëm në këtë mënyrë do të arrini të shihni edhe lajthitjet më të vogla. Përkufizimin e bërë duke parë mëkatet e të tjerëve kur do ta aplikoni për vete, do të kuptoni se shumë gjëra që bëni pa vrarë fare mendjen, i konsideroni si mëkate të mëdha për të tjerët. Kjo është një metodë e lehtë dhe e shkëlqyeshme për ta kuptuar thelbin e mëkatit dhe duke e përdorur këtë, ka shumë pak gjasa të gaboni.

Shpërndaje
Na kontaktoni ne Whatsapp :)
Shtypni këtu ju lutemWhatsApp