U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Poglavlje
 1. Uvod o knjizi
 2. Ljepota govora
 3. Ljepota i vrline Časnog Kur'ana
 4. PITANJE I-Fizička, (prirodna) moralna i duhovna stanja čovjeka
 5. Stvarnost duše
 6. Postepeni napredak čovjeka
 7. Stvarnost islama
 8. Razlika između prirodnih i moralnih stanja čovjeka
 9. Poricanje doktrine klanja životinja
 10. Tri načina reforme kod čovjeka
 11. Dolazak Časnog Poslanika u vrijeme najveće potrebe za reformom
 12. Prirodna stanja popravljanjem postaju moralne odlike
 13. Stvarni moral
 14. Prva reforma odnosi se na prirodna stanja
 15. Zašto je meso svinje zabranjeno
 16. Moralno stanje čovjeka
 17. Moralne vrline vezane za napuštanje zla
 18. Pet sredstava za čistoću
 19. Način postizanja vrlina
 20. Stvarna hrabrost
 21. Istinoljubivost
 22. Strpljenje
 23. Simpatija prema čovječanstvu
 24. Traganje za Jednim Uzvišenim Bićem
 25. Mudrost za dolazak Časnog Poslanika u Arabiju
 26. Dobročinstvo Časnog Kur’ana u svijetu
 27. Argument postojanja Boga
 28. Božiji atributi
 29. Duhovna stanja
 30. Jedna lijepa molitva
 31. Razumijevanje napitaka od kamfora i đumbira
 32. Stvarnost Dženneta i Džehenema
 33. Načini osnivanja savršenog duhovnog odnosa s Bogom
 34. PITANJE II-Šta se događa sa čovjekom nakon smrti?
 35. PITANJE III- Šta je glavna svrha (cilj) čovjekovog života?
 36. Način postizanja svrhe čovjekovog života
 37. PITANJE IV -Kakve su posljedice djela na ovom i budućem svijetu?
 38. Filozofija Božijih zakletvi raznim stvarima
 39. PITANJE V-Izvori i načini spoznaje Uzvišenog Boga
 40. Stvarnost čovjekove prirode
 41. Značenje objave
 42. Odlika islama
 43. Govornik je počašćen Božijim govorom
 44. Izvor savršenog znanja je Božija objava
 45. Dva doba života Časnog Poslanika
 46. Razlog ratova Časnog Poslanika s.a.v.s.
Related Contents from Topics
Veza sa Bogom

Način osnivanja savršenog duhovnog odnosa s Bogom kojem nas uči Časni Kur’an je islam, što znači posvećenost čovjekovog cijelog života Božijem putu i da budemo okupirani molitvama kojima smo učeni u suri Fatiha. Ovo je suština islama. Potpuna predaja Bogu i molitva učena u suri Fatiha jedini su načini spoznavanja Boga i pijenja vode istinskog spasa. Ovo je jedini način koji je zakon prirode odredio za čovjekovo najviše napredovanje i za susret s Bogom. Jedino nađu Boga oni koji uđu u duhovnu vatru islama i nastave biti okupirani molitvom izloženoj u suri Fatiha.

Šta je islam? To je jedna plamteća vatra koja izgara naš život i, spaljujući naša lažna božanstva, prinosi žrtvu našeg života, našeg imetka i naše časti našem Uzvišenom Bogu. Ulazeći u takva vrela, mi pijemo vodu novog života i sve naše duhovne sposobnosti postižu takav odnos s Bogom kakav postoji među rodbinom. Ova vatra izbija iz naše unutrašnjosti kao munja i druga vatra više nas se spušta na nas.
Spajanjem ovih dvaju plamenova sve naše strasti i naša ljubav za bilo čim mimo Boga su potpuno spaljeni i mi postajemo mrtvi naspram našeg prethodnog života. Ovo stanje je u Časnom Kur’anu nazvano islam. Kroz naše potpuno predavanje Božijoj volji naše strasti su ubijene, i mi kroz molitvu postižemo novi život. Za ovaj drugi život je neophodno da osoba primi objavu. Stizanje na ovaj stepen je interpretirano kao susret s Bogom, ili, drugim riječima, opažanjem Boga.

Na ovom stepenu čovjek zasniva odnos s Bogom čija odlika je kao da on vidi Boga, njemu je data nova moć i sva njegova čula i unutrašnje sposobnosti su osvijetljeni i on osjeća snažan uticaj uzvišenog života. Na ovom stepenu, Bog postaje njegovo oko kojim gleda, i postaje njegov jezik kojim govori, i postaje njegova ruka kojom napada svoje neprijatelje, i postaje njegovo uho kojim sluša, i postaje njegova stopa kojom hoda. Na ovaj stepen se odnosi ono rečeno u ajetu:
یَدُ اللّٰہِ فَوۡقَ اَیۡدِیۡہِمۡ”Allahova je ruka nad njihovim rukama”.(48:11).

Na isti način je rečeno:
 وَ مَا رَمَیۡتَ اِذۡ رَمَیۡتَ وَ لٰکِنَّ اللّٰہَ رَمٰی
”(O Muhammede), nisi ti bacio (šakom kamenje prema njima), kad si bacio, nego je Allah bacio”(8:18).

Ukratko, na ovom stepenu postoji savršeno jedinstvo s Bogom i Njegova uzvišena volja sasvim ispunjava dušu, i moralna moć koja je prethodno bila slaba postaje čvrsta kao planina, i razum i inteligencija su do krajnosti izoštreni. Ovo je značenje ajeta:
 وَ اَیَّدَہُمۡ بِرُوۡحٍ مِّنۡہُOn ih je ojačao Svojim svetim duhom (prema ajetu 58:23). Na ovom stepenu rijeke ljubavi za posvećenost Njemu talasaju na takav način da umrijeti na Božijem putu, i izdržati hiljade patnji u Njegovo ime, i postati ponižen na Njegovom putu, postaje lahko kao slomiti slamku. Čovjeka nešto vuče prema Bogu i ne zna ko ga vuče. Čovjek je nošen skrivenom rukom, i ispunjavati Božiju volju postaje svrha njegovog života. Na ovom stepenu Bog izgleda vrlo blizu, kao što je rekao:
وَ نَحۡنُ اَقۡرَبُ اِلَیۡہِ مِنۡ حَبۡلِ الۡوَرِیۡدِ”Mi smo njemu bliži od žile kucavice.”(50:17).

Čovjek je na tom stepenu kao voće koje samo pada s drveta kad je zrelo. Ta osoba prekida sve vrste svjetskih odnosa. Njegov odnos s Bogom se produbljuje i on se udaljava od svih stvorenja i počašćen je riječju i razgovorom Božijim. Vrata pristupa ovom stepenu su tako široko otvorena danas kao što su bila i u bilo koje vrijeme, i Božija milost i dalje udjeljuje ovu blagodat onima koji je traže, kao što je činio i prije.
Ali ovaj put se ne postiže samo kretanjem jezika, i ova vrata nisu otvorena ispraznim govorom  i hvalisanjem. Ima mnogih koji traže, ali je mali broj onih koji nađu. Šta je razlog tome? To je zato što ovaj stepen zahtijeva istinsku žudnju i istinsku žrtvu. Same riječi ne znače ništa u ovom kontekstu. Zakoračiti vjerno u vatru iz koje drugi ljudi  bježe je prvi zahtjev ovog puta. Hvalisanje ništa ne pomaže; ono što je potrebno je praktična želja i revnost. U ovom kontekstu Bog, Uzvišeni, rekao je:
وَ اِذَا سَاَلَکَ عِبَادِیۡ عَنِّیۡ فَاِنِّیۡ قَرِیۡبٌ ؕ اُجِیۡبُ دَعۡوَۃَ الدَّاعِ اِذَا دَعَانِ ۙ فَلۡیَسۡتَجِیۡبُوۡا لِیۡ وَ لۡیُؤۡمِنُوۡا بِیۡ لَعَلَّہُمۡ یَرۡشُدُوۡنَ”A kad te Moji robovi pitaju za Mene, zaista sam Ja blizu. Ja odgovaram na molitvu molitelja kad Mezove. Zato oni treba da se odazovu Meni i da vjeruju u Mene, da bi bili upućeni.”(2:187).

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp