U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics
trka

Kada su muslimani napustili Medinu i krenuli da se bore protiv mekanske vojske u Bici na Uhudu, neki mladići su ih također pratili u njihovom žaru borbe za islam. Časni Poslanik s.a.v.s. ih je našao pri provjeri i tražio da se vrate. Među njima je bio Zeid bin Sabit, Abu-Sajid Hudri, Samurah bin Džundub i Rafe bin Hudaji.

Zeid je bio siroče. On je bio mladić kada se desila Bitka na Uhudu. Uključio se u bitku, ali ga je Poslanik s.a.v.s. vratio.

Abu-Sajid Hudri je imao 13 godina. On je također bio veoma oduševljen time da učestvuje u bici. Njegov otac je prišao Časnom Poslaniku s.a.v.s. i predložio mu: ”Allahov Poslaniče, moj sin je veoma jak. Siguran sam da će se dobro boriti, ukoliko mu bude dozvoljeno da uzme učešće u bici!”

Časni Poslanik s.a.v.s. je pogledao u dječaka ponovno, pohvalio njegov duh, ali je odlučio da se vrati, jer je bio premlad da bi učestvovao u borbi.

Rafe je bio istih godina. Njegov otac je također otišao Časnom Poslaniku s.a.v.s. i rekao: „Allahov Poslaniče, moj sin je jako dobar strijelac. Bit će nam od velike pomoći ukoliko mu dozvoliš da ostane!“

Kada se Časni Poslanik s.a.v.s. okrenuo prema Rafeu, stao je na svoje prste, da bi izgledao viši nego što jeste. Poslanik s.a.v.s. se nasmijao i dozvolio mu da ostane.

Samura je također odbijen zbog svojih godina. Žalio se svom ocu, govoreći: „Časni Poslanik s.a.v.s. je dozvolio Rafeu da učestvuje u bici, ali je mene odbio a ja sam jači od njega. Mogu ga sigurno nadjačati u hrvanju.“

O ovom je obaviješten Časni Poslanik s.a.v.s. Pozvao je potom oba dječaka i tražio od Samura da obistini svoju tvrdnju.

Hrvanje je počelo i za kratko vrijeme Samura je bacio Rafea na zemlju. Časni Poslanik s.a.v.s. se nasmijao i također Samuri dozvolio da se priključi bici.

Tokom bitke ovi mladići su se borili jako hrabro.

Rafe se pokazao da je dobar strijelac, ali u toku bitke strijela ga je pogodila u prsa i ranila ga. Pokušao ju je izvaditi, ali nije mogao. Glavni dio strijele se zalomio i ostao u njegovom tijelu. Oporavio se od povrede, ali rana se otvorila u njegovim kasnijim godinama i od toga je podlegao.

Pitanja:

  1. Nabroj neke od mladića koji su bili među muslimanskim vojnicima!
  2. Zašto ih je Časni Poslanik s.a.v.s. vratio?
  3. Zašto je Rafeu dozvoljeno da ostane?
  4. Kako je Samura uspio u nastojanju da se priključi borcima?
  5. Šta se desilo Rafeu tokom bitke?
Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp