U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics
Hazreti Omer

Prije prihvatanja slama hazreti Omer r.a. bio je najgori neprijatelj muslimana. Bio je dobar vojnik. Kada je vidio da uprkos jakoj opoziciji islam napreduje iz dana u dan, odlučio je ubiti Poslanika s.a.v.s., da bi uništio novu vjeru zauvijek. Sa ovim zločinačkim motivom uzeo je mač u ruku i krenuo u potragu za Časnim Poslanikom s.a.v.s.

Prijatelj ga je sreo na tom putu i pitao ga gdje ide. „Ubiti Muhammeda“, odgovorio je hazreti Omer r.a. „Pa zar ne znaš da su tvoja sestra Fatima i njen muž već postali muslimani“?, rekao je čovjek. Omer je bio šokiran kada je čuo ovo. Odlučio je prvo razgovarati sa njima prije nego ode Poslaniku s.a.v.s.

Kada je došao sestrinoj kući, čuo je učenje Kur’ana u kući. Muslimanski učitelj po imenu Kabab učio im je Časnu knjigu. Kada su vidjeli hazreti Omera r.a. da se približava, Kabab se sakrio, a Fatima je sakrila listove na kojima su bili napisani ajeti.

Hazreti Omer r.a. je pogledao sestru i zeta i rekao: „Čuo sam da ste prihvatili novu religiju koju je Muhammed donio.“

Pokušali su mu objasniti, da ga smire, ali hazreti Omer s.a.v.s. nije bio raspoložen da sluša bilo kakvo objašnjenje. Podigao je mač da udari svog zeta. Fatima, koja je stajala u blizini, iskoračila je brzo da bi spasila muža i blago je tada povrijeđena. Krv je počela tada teći niz njeno lice. Pogledala ga je ravno u oči i hrabro rekla: „Da, mi smo sada muslimani i takvi i ostajemo. Uradi što želiš“.

Vidjevši krv na sestrinom licu, i čuvši ovaj hrabri odgovor, hazreti Omer r.a. odmah se smirio. Uskoro je postao drugi čovjek. Zatražio je da mu donesu listove Časnog Kur’ana koji su pročitani. Fatima je odbila misleći da će ih uništiti. Hazreti Omer r.a. obećao je da neće to uraditi. Rekla mu je da se okupa, i kada je on to uradio, Fatima mu je dala listove.

Vrlo smireno, hazreti Omer r.a. počeo je da čita ajete Časnog Kur’ana i za kratko vrijeme  istina je spuštena na njega. Odlučio je postati musliman. U međuvremenu, Kabab je izašao iz skrovišta. On je rekao: „ Bog je moj svjedok, jučer sam čuo da je poslanik molio za preobrazbu Omera ili Amira bin Hishama. Tvoja promjena je rezultat te molitve“.

Hazreti Omer r.a. upitao je gdje se Poslanik s.a.v.s. nalazi i pravo se uputio tamo, još uvijek noseći mač u rukama. Kada je došao kući, Časni Poslanik s.a.v.s. sjedio je sa nekoliko svojih ashaba, i on je pokucao na vrata. Ashabi su provirili kroz ključaonicu i vidjeli ga kako stoji sa mačem u rukama. Odbili su da otvore vrata.

Časni Poslanik s.a.v.s. rekao im je  da otvore vrata. Hazreti Omer r.a. je ušao. Poslanik s.a.v.s. ga je upitao: „Omere, šta te dovodi ovdje?“ “Došao sam da prihvatim islam“, rekao je Omer.

Časni Poslanik s.a.v.s. i njegovi ashabi bili su jako sretni da čuju ovo, i svi su u jedan glas rekli :“Allah-o-Akbar“ (Allah je Najveći). Vijest se raširila Mekom. To je bio težak udarac neprijateljima islama, jer je hazreti Omer r.a. bio veoma hrabar i utjecajan čovjek u Meki.

Muslimani su u to vrijeme obavljali namaz skrivajući se.  Sada kada je hazreti Omer r.a. postao jedan od njih, odlučili su namaz obavljati javno. Hazreti Omer r.a. učinio je toliko mnogo za islam, tako da je nakon smrti prvog halife hazreti Abu-Bakra r.a. on izabran od strane muslimana za halifu.

Pitanja:

  1. Ko je Omer r.a.?
  2. Šta je bilo u njegovim  mislima kada je krenuo kod Poslanika s.a.v.s.?
  3. Šta mu je njegov prijatelj rekao?
  4. Kako se zvala hazreti Omerova sestra?
  5. Šta je Omera promijenilo kao osobu?
  6. Zašto su Poslanikovi ashabi odbili da mu otvore vrata?
  7. Kako su ljudi u Meki primili vijest o hazreti Omerovoj preobrazbi?
Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp