U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics
Meso

Jedna Jevrejka se raspitivala kod ashaba: ‘Koje meso voli Časni Poslanik s.a.v.s.?’ Rečeno joj je da voli jesti but od janjeta ili koze. Ona je zaklala kozu, isjekla je na male komade i zapekla ih. Zatim je u njih utrljala neki smrtonosni otrov i odnijela ovo meso Časnom Poslaniku s.a.v.s.

Časni Poslanik s.a.v.s. se vraćao iz džamije nakon večernjeg namaza kada je vidio ženu da stoji u mraku sa nečim u rukama. Prišao joj je i upitao: „Šta mogu učiniti za tebe?“ Žena je odgovorila: „Donijela sam neko pečeno meso za tebe. Sigurna sam da ćeš biti dovoljno ljubazan da to prihvatiš?“ Časni Poslanik s.a.v.s. zahvalio je ženi i zamolio nekog od njegovih ashaba da uzmu meso. Kasno uvečer kada su on i njegovi ashabi sjeli da večeraju zajedno, pečeno meso koje je žena poklonila Poslaniku s.a.v.s. također je bilo postavljeno pred njih.

Čim je Poslanik s.a.v.s. okusio meso, posumnjao je da je otrovano. Zaustavio je ostale da ne uzimaju meso, ali ashab Bisher je već progutao nekoliko. Uskoro se Bisher razbolio i umro od otrova. Časni Poslanik s.a.v.s. je poslao po ženu i upitao je da li je ona otrovala meso. „Kako možeš to reći?“, rekla je žena.

Časni Poslanik s.a.v.s. držao je komad mesa u rukama i rekao: „Moje ruke su mi rekle ovo“, misleći na to da je znao čim je probao meso. Žena je priznala svoju krivnju i preklinjala za milost.

‘Zašto si to učinila?’, upitao je Poslanik s.a.v.s.

Odgovorila je: „Moj narod je bio u ratu s tobom, i moji srodnici su ubijeni u bici“. Odlučila sam otrovati te, uvjerena da ćeš ukoliko si varalica, umrijeti i mi ćemo biti sigurni, a ukoliko si istiniti poslanik, Bog će te spasiti“.

Čuvši ovaj odgovor, Časni Poslanik s.a.v.s. joj je oprostio, iako je zaslužila smrtnu kaznu.

Pitanja:

  1. Šta je žena donijela Časnom Poslaniku s.a.v.s.?
  2. Zašto je otrovala meso?
  3. Ko je umro od otrova?
  4. Zašto joj je Časni Poslanik s.a.v.s. oprostio?
Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp