U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics
Poruka

Nakon što se nastanio u Medini Časni Poslanik s.a.v.s. poslao je pisma različitim vladarima, pozivajući ih na islam. Jedno takvo pismo je poslato vladaru Abesinije, koji je bio kršćanin. U njemu je pisalo:

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog.

Od Muhammeda, Božijeg poslanika, Negusu Abesinije.

Neka je Božiji mir na vas, o vladaru. Molio sam Jednog i Jedinog Boga za Vas. Niko drugi osim Njega nije vrijedan obožavanja. On je Kralj kraljeva. Izvor svakog savršenstva, oslobođen svih nedostataka. On je zaštitnik svih Njegovih stvorenja, i opskrbljuje mirom Njegove robove.

Svjedočim da je Isa a.s. sin Merjemin, Božiji poslanik, koji joj je dat radi njene posvećenosti Njemu, i ispunjenja obećanja koje joj je Bog dao.

Pozivam Vas da mi se pridružite u obožavanju Jednog Jedinog Boga. Pozivam Vas također da me slijedite i vjerujete u Boga koji me je poslao. Pozivam Vas i Vašu armiju da se pridružite silama Svemogućeg Boga. Ja ću ovdje obavljati svoju dužnost, kao što sam poslao Vama Božiju poruku. Učinio sam to iskrenog srca, i nadam se da ćete vrednovati iskrenost koju nosi ova poruka. Ko god se pokorava Božijem vođenju, Bog ga blagoslovi.

Kada je ovo pismo stiglo do vladara, on je pokazao veliko poštovanje prema njemu. Uzeo je pismo u svoje ruke, prinio očima i s poštovanjem odložio u kutiju, rekavši: „Dok god je ovo pismo sigurno, moje kraljevstvo je sigurno“.

Ono što je vladar rekao obistinilo se. I sve dok se muslimanska imperija širila preko Indije i Kine u jednom smjeru, i Španije i Maroka u drugom, Negus je i dalje nastavio vladati Abesinijom bez ikakvog ometanja.

Časni Poslanik s.a.v.s. napisao je slično pismo vladaru Irana. Kada je pismo stiglo do njega, naredio je prevodiocu da ga pročita. Kada mu je značenje pisma objašnjeno, pocrvenio je od bijesa, uzeo je pismo u svoje ruke i poderao ga na komadiće. Kada je ovo javljeno Časnom Poslaniku s.a.v.s., on je rekao: “Ono što je vladar učinio sa mojim pismom Allah će učiniti sa njegovim kraljevstvom.“

Ali kraljeva srdžba nije tu završila. Naredio je guverneru Jemena da pošalje vojnike  po Časnog Poslanika s.a.v.s. i da ga dovedu pred kralja.

Stoga je guverner poslao dva vojnika u Medinu da uhapse Poslanika s.a.v.s. Također im je dao pismo da ponesu Poslaniku s.a.v.s., u kome je rekao da bi on trebao poći sa vojnicima bez odlaganja.

Pri dolasku u Medinu vojnici su rekli Poslaniku s.a.v.s. razlog svog dolaska. Rekli su mu da će ukoliko on odbije da pođe sa njima, on i njegov narod biti uništeni. Časni Poslanik s.a.v.s. saslušao ih je i rekao im da dođu po njega sljedeće jutro. Tokom noći on se molio Svemogućem Bogu, i tada mu je došla objava.“Sin je ubio oca, ove noći.“

Ujutro kada su ova dvojica vojnika došli, Časni Poslanik s.a.v.s. rekao im je šta mu je objavljeno. On im je također dao pismo sa odgovorom, naslovljeno na guvernera Jemena, spomenuvši ubistvo vladara od strane njegovog sina.

Kada je guverner primio ovaj odgovor, rekao je: „Ukoliko je ovaj čovjek istiniti poslanik, onda će se ovo desiti. A ukoliko nije, neka Bog pomogne njemu i njegovom narodu“.

Ubrzo poslije toga glasnici iz Irana su potvrdili vijest da je Poslanik s.a.v.s. uvjerio guvernera. Također je sadržavalo vijest promjene odluke ranijeg vladara o hapšenju Poslanika s.a.v.s.

Guverner je bio toliko impresioniran da su on i mnogi njegovi prijatelji prihvatili islam.

Pitanja:

  1. Šta misliš o Negusu?
  2. Kako je vladar Abesinije postupio sa pismom Časnog Poslanika s.a.v.s.?
  3. Kakva je bila reakcija vladara Irana kad mu je pročitano pismo?
  4. Šta je odgovorio Časni Poslanik s.a.v.s. dvojici izaslanika guvernera Jemena?
  5. Kakvo je predskazanje Časni Poslanik islama imao o vladaru Irana?
  6. Kako je guverner Jemena prihvatio islam?
Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp