U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics
Pećina

Kada su protivnici Časnog Poslanika s.a.v.s.  vidjeli da slam napreduje i da postoji stalni porast broja muslimana, bili su jako isprovocirani. Upotrijebili su sve gadosti progona da bi zaustavili širenje, te su smatrali da islam postaje prava smetnja njihovom načinu života, njihovom vjerovanju i dogmi. Niko nije bio zaštićen od progonjenja, čak ni Časni Poslanik s.a.v.s. Najteže mučeni su robovi koji su prihvatili islam. Njihovi vlasnici su provodili nepodnošljiva mučenja nad njima, uzaludno pokušavajući da ih odvrate od islama.

Izvođeni su vani tokom žege sredinom dana i tjerani su da legnu golim leđima na užareni pijesak i stijene dok je kamenje bacano na njih. Dječaci su upućivani da čine okrutne zločine. Vezali bi čvorove konopcima oko članaka ili vrata robova i vukli ih ulicom popločanom oštrim kamenjem, ostavljajući ih sa ogrebotinama i posjekotinama.

Dok su muslimani čvrsto vjerovali, podnosili su sva ova mučenja smireno i ostali čvrsti. Došlo je vrijeme kada je život bio toliko nemoguć za njih u Meki da su odlučili iseliti se. Otišli su u Jasrib, gdje je islam već proširen i gdje su muslimani živjeli mirno.

Porodice jedna za drugom napuštale su grad i odlazile u Jasrib tajno. Povremeno bi cijele ulice bile ispražnjene tokom jedne noći. Ujutro bi Mekanlije vidjeli zaključana vrata i shvatili bi da su stanovnici pobjegli. Ostao je samo poslanik s.a.v.s. i nekoliko njegovih ashaba u Meki. Oni su bili također spremni da odu i čekali su Božiju naredbu.  Mekanlije su vidjeli sve ovo. Nisu željeli da muslimani napreduju u Jasribu. Tako su se sve vođe u Meki sakupili radi dogovora. Odlučili su da ubiju Poslanika s.a.v.s. čim prije.

S obzirom na veličinu odgovornosti koju su imali, odlučili su uključiti po jednog čovjeka iz svakog plemena da uradi ovaj posao. Odredili su posebnu noć za taj posao. Tada je Poslanik s.a.v.s. primio Božiju naredbu da napusti Meku, tako da je noć njegove deportacije iz Meke bila i noć koju su odredili njegovi protivnici da urade to zlobno djelo. Hazreti Abu-Bakr r.a., kada je čuo da Poslanik s.a.v.s.napušta Meku, preklinjao ga je da ide sa njim. Poslanik s.a.v.s. je pristao.

Naredne večeri Poslanik s.a.v.s. napustio je svoj dom čim je pao mrak. Dok su oni koji su ga namjeravali ubiti opkoljavali kuću, Časni Poslanik s.a.v.s. je otišao neprimijetno. Abu-Bakr r.a. pridružio mu se i nih dvojica su napustili grad. Popeli su se na obližnja brda i našli sklonište u pećini Taur. Ova pećina ima vrlo uzak ulaz, tako da osoba mora puzati da bi ušla.

To nije bilo sigurno mjesto za sakriti se, jer je postojala i prijetnja od gmizavaca različitih vrsta. Ujutro kada su stanovnici Meke čuli da je Poslanik s.a.v.s. otišao, poslali su potragu za njim. Rekli su da će ko god ga dovede mrtvog ili živog primiti nagradu od stotinu kamila. Slijedeći tragove stopa, došli su do ulaza pećine gdje su se Poslanik s.a.v.s. i Abu-Bakr r.a. skrivali.

Tragač je izjavio da se tragovi stopa bjegunaca ne nastavljaju dalje. Stoga, oni su propali u zemlju ili su uzdignuti na nebo. Cijela grupa ga je ismijavala zbog ove izjave. Oklijevali su da pogledaju u unutrašnjost pećine jer su znali da pećina nije sigurno mjesto za skrivanje. Ko bi preuzeo rizik ozbiljne tjelesne povrede i moguće smrti od ujeda otrovnih zmija i zvijeri unutar pećine?

Abu-Bakr r.a. jako se zabrinuo kada ih je vidio da tamo stoje ispred ulaza pećine. Mogao je čuti njihove glasove. Mogao je čak i vidjeti njihove pokrete kroz uski otvor pećine. Otkrio je svoj strah Časnom Poslaniku s.a.v.s., da bi mogli biti otkriveni. Časni Poslanik s.a.v.s. je odgovorio smireno: „Ne žalosti se, Allah je sa nama“.

Abu-Bakr r.a. se urazumio. Mekanlije su pomislili da su izgubili trag i vratili se razočarani. Časni Poslanik s.a.v.s. i Abu-Bakr r.a. proveli su dvije noći i dva dana u pećini. Poslije toga su je napustili i nakon nekoliko dana putovanja su stigli u Jasrib, gdje su im muslimani napravili veliku dobrodošlicu.

Pitanja:

  1. Zašto su muslimani napustili Meku?
  2. Kakav su plan napravili Mekanlije da ubiju Časnog Poslanika s.a.v.s.?
  3. Kako je uspio pobjeći od neprijatelja?
  4. Ko mu se pridružio na njegovom putovanju iz Meke u Jasrib?
  5. Gdje su našli sklonište?
  6. Zašto progonitelji nisu pogledali u pećinu?
  7. Kakvu su nagradu nudili Mekanlije?
  8. Šta je Abu-Bakr r.a. rekao Časnom Poslaniku s.a.v.s. dok su bili u pećini?
  9. Kakav je bio Poslanikov odgovor?
  10. Koliko dugo su Časni Poslanik s.a.v.s. i Abu-Bakr r.a. ostali u pećini?
Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp