U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Trn, grijeh

Prof. Raig: Tu su dvije stvari o kojima ja želim da spoznam – jedna je, šta je grijeh? Jedna osoba u jednoj zemlji može smatrati da je neko djelo grijeh dok isto djelo možda ne bude smatrano griješnim u drugoj zemlji. Čovjek je napredovao od malog insekta do ljudskog bića i onda je naučio da prosuđuje između iskrenosti i neiskrenosti, on raspoznaje istinu od laži, dobro od lošeg, postigao je znanje o grijehu i dobroti i poslije svega ovoga postoji razlika – jedna stvar je kod jednog čovjeka grijeh dok kod drugogta ista stvar nije.

Hazret Mirza Ghulam Ahmad: Ja često govorim imajući na umu ljude koji vjeruju u postojanje Boga. Božije biće je izvor vječite sreće i zadovoljstva za čovjekov život. Ko god se odvoji od Njega ili Ga napusti na jedan način ili drugi, o takvom stanju osobe je rečano da je on zgriješio. Nadalje, imajući u vidu prirodu čovjeka, Bog je dalje kao ‘grijeh’ definisao ona djela koja kroz njihov istančaniji dublji smisao pokazuju da su štetna za samog čovjeka, premda osoba nekad možda nije u stanju da uvidi ovakvu štetnost.

Na primjer, krađa i povreda drugih oduzimanjem njihovih prava, povređuje čistoću čovjekovog vlastitog života. Preljubničko djelo preljube i to što oduzima nešto što možda pripada nekome drugom, uništava njegovu vlastitu pobožnost i proždire ga u raznim fizičkim i duhovnim teškoćama. Slično, o onim djelima koja su protiv prirode čovjekove čistoće i pobožnosti takođe se govori kao o ‘grijehu’, pošto su svi oni u međusobnom odnosu, bilo da su u tijesnom ili daljem odnosu – oni se smatraju vrstama grijeha.

Svemogući Bog je veći od bilo čega drugog, On ima najveće znanje, On je istinski Stvaralac čovjeka i svakog djelića koji postoji. On je taj ko je takođe stvaralac njihove prirode i On je mudar. Ako On, sa svojom potpunom mudrošću i potpunim znanjem, ukazuje na nešto da je  štetno za vas, da vam upuštanje u to uopšte neće korisititi, da je to zapravo potpuno štetno  onda nije vladanje zdrave osobe da ide protiv ovoga. Mi vidimo da kad doktor savjetuje pacijenta da se uzdrži od nečega, pacijent postupa po tom savjetu bez ikakvog argumenta. Zašto on postupa na ovaj način? On to čini zato što smatra da doktor ima toliko mnogo više znanja od njega.

Slično, ima nekih stvari koje su štetne za čovjekovo tijelo ili duh bilo da čovjek to shvata ili ne. Ima nekih stvari koje će ga povrijediti čak i ako Bog nije dao odluke o njima. U medicini isto tako ima nekih stvari koje se smatraju ‘grijesima’ i nedostatak medicinskog znanja nije izgovor za određenu osobu koja se protivi medicinskim principima. Ako neko ovo ne vjeruje može provjeriti sa doktorima i ljekarima.

Stvar koju treba zapamtit je jednostavno ovo da su korijen grijeha ona djela koja čovjeka vode daleko od čistoće i bogobojaznosti. Istinska Božija ljubav i zajedništvo s Njim je istinsko zadovoljstvo i stvarna utjeha. Ovako udaljavanje od Boga i to da je čovjek daleko od Njega je takođe grijeh i izvor bola, patnje i teškoće. Ove stvari koje Bog ne voli zbog Svoje vlastite čistoće (svetosti), to je grijeh.

Ima nekih stvari o kojima se ljudi možda ne slažu ali, u drugu ruku, veći dio svijeta su se zajednički složili da su laganje, krađa, preljuba i okrutnost takva djela da ih svi narodi i religije zajednički  smatraju grijesima. Ali zapamtite da su korijen grijeha precizno ona djela koja udaljavaju čovjeka od Boga, koja su protiv Njegove čistoće (svetosti), protiv Njegovih želja i protiv čovjekove prirode to su takva djela koja čine grijeh.

Svaka osoba osjeća grijeh. Ako neko ošamari nevinu osobu i zna da nema pravo da tako učini, on će se u neko drugo vrijeme, kad hladne glave pogleda na svoje postupke, sam osjećati postiđen i osjetit će da je uradio loše djelo. Obrnuto, ako neko hrani gladnu osobu, i oblači nekog ko nema odjeće, ovakva osoba će imati unutrašnji osjećaj da je bila dobra, pošto je uradila blagoslovljeno djelo, čovjekovo srce i savjest i svjetlo vjerovanja podsjećaju ga da li su njegovi razni postupci bili dobro djelo ili griješno djelo.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp