U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Hazreti Omer

Njegovo pravo ime je Omer, a Faruk mu je bila titula. Rođen je 581. godine u Mekki. Potiče iz jedne plemenite porodice Ibn-ul-Hattab, koja je pripadala plemenu Kurejši. Bio je ugledan trgovac i često je predvodio trgovačke karavane za Siriju i Irak.

Kada je Hazreti Muhammed, s.a.v.s., obznanio svijetu da ga je Allah dž.š. obavijestio da je on Allahov Poslanik, Omer je postao veoma žestok protivnik Islama. To protivljenje se pretvorilo u mržnju do te mjere da je jedne prilike uzeo svoj mač i izašao iz kuće u namjeri da ubije hazreti Muhammeda, s.a.v.s.! I dok je išao u svojoj namjeri, susreo je nekoga usput ko mu je rekao da se prvo pobrine za svoju rođenu sestru i njenog muža, koji su već bili prihvatili Islam.

Zbog toga je on promijenio svoju odluku i krenuo prema kući svoje sestre gdje je, došavši pred vrata, čuo nekog iz kuće kako uči Časni Kur'an. To ga je naljutilo do te mjere da je ušao unutra i počeo da tuče svog zeta, pri čemu je udario i svoju sestru koja je pokušala da zaštiti svog muža. Od tog udarca joj je potekla krv.

Međutim, njegova krvava sestra mu je na taj udarac odgovorila: “Omere! Možeš nas tući koliko hoćeš, ali ne odustajemo od svoje vjere.” Ove riječi su ga umirile, pa je s toga zatražio da mu pročitaju neki dio iz Časnog Kur'ana. Kada su mu pročitali, bio je dirnut tim učenjem do te mjere da je počeo da plače, a zatim otišao pravo kući Muhammeda, s.a.v.s., i prihvatio Islam.

Pošto je bio veoma utjecajan čovjek u Mekki, ovo je i za ostale Muslimane obećavalo određenu sigurnost. Ova čudesna promjena u hazreti Omeru, r.a., je bila plod dove koju je hazreti Muhammed, s.a.v.s., upućivao Allahu dž.š. za njega. Hazreti Omer, r.a., je žrtvovao imetak i sav svoj život posvetio za Islam.

On je bio inteligentna i bogobojazna osoba. Učestvovao je u skoro svim bitkama sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., koji se konsultovao sa njim u mnogim važnim stvarima. On je, također, bio jedan od desetorice kojima je za života obećan Džennet. Hazreti Omer bin Hattab je bio drugi nasljednik Allahovog Poslanika, s.a.v.s.!

Za vrijeme njegovog desetogodišnjeg Halifata, islamska država se proširila, a napredak je bio veoma očigledan. Mir i prosperitet se osjećao u svim segmentima društva. Za vrijeme njegovog Halifata, Muslimani su vodili mnoge bitke protiv Irana, Iraka, Sirije i Egipta. Rezultat tih bitaka je prelazak ogromnih dijelova tih država u ruke Muslimana.

Pored ovih veoma značajnih uspjeha, hazreti Omer, r.a., je posvetio punu pažnju rješavanju socijalnog stanja u društvu. On je uspostavio izvanredan administrativni sistem koji je njegov period Halifata obilježio kao zlatni period u historiji Islama.

Neka od dostignuća na tom polju su:

  1. Uspostavljanje Majlis Shure, konsultativnog savjetodavnog tijela za Halifu.
  2. Podjela cjelokupne islamske države na provincije sa jednostavnom administracijom.
  3. Uspostavljanje financijskog odjeljenja i izgradnja škola i džamija u različitim dijelovima države.
  4. Uvođenje islamskog kalendara po Hidžri.

Hazreti Omer, r.a., je bio pobožna i veoma ljubazna osoba, čovjek koji je bio izvan svog vremena. Posjedovao je hrabrost, čestitost i jednostavnost. Bio je zabrinut za stanje ljudi, tako da je često imao običaj noću hodati prerušen kroz Medinu, kako bi se lično uvjerio u socijalno stanje. Tako je jednom prilikom posmatrao neku ženu koja je kuhala nešto u šerpi dok su njena djeca oko nje plakala.

Kad je od nje saznao da im već dva dana nema šta dati da jedu i da je ustvari stavila šerpu na vatru samo da ih utješi dok ne pospu, on je odmah otišao svojoj kući da im donese hranu.

I dok im je tu hranu nosio, jedan od muslimana je želio da mu ponese taj tovar, ali hazreti Omer, r.a., mu je odgovorio: “Na Sudnjem danu ti nećeš voditi brigu o mom tovaru.” Ta žena nije poznavala hazreti Omera, r.a., lično, pa kad joj je on donio hranu počela je od sreće da se moli za njega govoreći: “Neka te Allah nagradi i učini Halifom umjesto Omera.” Na to je on zaplakao i bez riječi otišao kući.

Godine 664. hazreti Omer, r.a., je za vrijeme obavljanja namaza u džamiji uboden nožem od strane jednog perzijskog roba, zbog čega je u 63. godini svog života preselio na Ahiret. On je bio veliki Halifa čiji je period u historiji Islama zabilježen kao zlatni period.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp