Me çfarë duhet të çelim iftarin? A është e obliguar të çelim patjetër me hurmë?
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëbërësit.
Nuk ka të adhurueshëm tjetër përveç Allahut, Muhammedi është i Dërguari i Allahut.
Muslimanët që besojnë se Hazret Mirza Ghulam Ahmedi a.s.,
është Imam Mehdiu dhe Mesihu i Premtuar.

Me çfarë duhet të çelim iftarin?

agjerimi iftari

Shpesh njerëzit pyesin: me çfarë duhet të çel iftarin?

Në fakt, nuk ka asnjë obligim të përzgjidhni një ushqim të caktuar për të çelur iftarin. Iftarin mund të çelni me çfardo ushqimi të mirë e të pastër që keni mundësi të zgjidhni.

Por për të ndjekur praktikën e bekuar të Profetit Muhammed s.a.v.s., le të shohim se çfarë na udhëzojnë rrëfime të ndryshme që na kanë ardhur për sa i përket pyetjes me çfarë duhet të çelim iftarin.

Hazret Profeti Muhammed s.a.v.s. çelte iftarin në mënyrë shumë të thjeshtë. Në Arabi, në kohën e tij, fruta më e zakonshme ishte hurma arabie. Prandaj, ai e çelte iftarin me ndonjë hurmë, qumësht ose ujë. Ai thotë:

celja e iftarit“Kur doni të çelni iftarin, çelni me hurmë. Nëse nuk e gjeni, çelni me ujë, sepse uji është i pastër.”[1]

Para se të çelni iftarin, bëni këtë lutje:

agjerimi iftariO Allah! Për Ty agjërova dhe me riskun Tënd po e çel agjërimin.[2]


[1] Tirmidhi, Bab me jestehibbu ‘alejhil-iftar.
[2] Ebu Daud, Kitabus-saum, bab keuli endal-iftar

Related Questions by Topics
Related Contents from Topics
Shpërndaje
Na kontaktoni ne Whatsapp :)
Shtypni këtu ju lutemWhatsApp