Kalifi i Xhematit Musliman Ahmedia inauguron xhaminë e re në Almere, Holandë
Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëbërësit.
Nuk ka të adhurueshëm tjetër përveç Allahut, Muhammedi është i Dërguari i Allahut.
Muslimanët që besojnë se Hazret Mirza Ghulam Ahmedi a.s.,
është Imam Mehdiu dhe Mesihu i Premtuar.

Kalifi i Xhematit Musliman Ahmedia inauguron xhaminë e re në Almere, Holandë

xhamia e madhe në holandë

“Çdo xhami duhet të jetë pishtar i paqes dhe i simpatisë për njerëzimin”,  

tha Udhëheqësi botëror i Xhematit gjatë përurimit të xhamisë.

Xhemati Musliman Ahmedia ka kënaqësinë të njoftojë se më 1 tetor 2019, Udhëheqësi botëror i Xhematit Musliman Ahmedia, Hazret Mirza Masrur Ahmed, inauguroi xhaminë Bejtul-‘Afijet (Shtëpia e paqes) në Almere të Holandës.

xhamia e madhe në holandë xhamia e madhe në holandëPas mbërritjes, Shenjtëria e tij përuroi zyrtarisht xhaminë duke zbuluar një pllakë përkujtimore dhe duke bërë një lutje të heshtur.

Më vonë, u organizua një pritje, ku morën pjesë rreth 80 personalitete të shquara dhe mysafirë të ndryshëm për të shënuar hapjen e Xhamisë.

Në Fjalimin kryesor të tij, Hazret Mirza Masrur Ahmed shpjegoi qëllimet e vërteta të xhamive dhe theksoi rëndësinë e përmbushjes së të drejtave të njerëzimit në dritën e mësimeve të Islamit.

Shenjtëria e tij në radhë të parë falënderoi të gjithë të pranishmit për mendjegjerësinë dhe përkushtimin e tyre ndaj diversitetit.

xhamia e madhe në holandëHazret Mirza Masroor Ahmad tha:

“Para së gjithash, unë do të doja t’ju falënderoja të gjithë ju që pranuat ftesën tonë dhe u bashkuan me ne në hapjen e xhamisë së re këtu në Almere. Shumë njerëz që jetojnë në botën perëndimore kanë dyshime për Islamin dhe muslimanët. Në fakt, nuk është ekzagjerim të thuash që shumë njerëz edhe i frikësohen fesë Islame dhe muslimanëve.”

Hazret Mirza Masrur Ahmedi vazhdoi:

“Prandaj, fakti që ju e pranuat ftesën tonë, dëshmon se ju jeni njerëz me zemër të hapur dhe dëshironi të krijoni lidhje miqësie mes njerëzve të bashkësive dhe besimeve të ndryshme. Prania juaj shfaq dëshirën tuaj për dialog ndërfetar dhe tregon se jeni njerëz që e dini rëndësinë e ruajtjes së vlerave njerëzore”.

xhamia e madhe në holandëShenjtëria e tij gjithashtu sqaroi se liria e fesë është një mësim kyç në Islam. Duke e shpjeguar këtë më tej, Hazret Mirza Masrur Ahmed tha:

“Besimi ynë na mëson se feja është çështje e zemrës dhe i takon secilit individ të përcaktojë rrugën e tij ose të saj, pa ndonjë formë të detyrimit. Në lidhje me këtë, Kurani i Shenjtë shprehet qartë se nuk duhet të ketë detyrim në çështjet e fesë.”

Shenjtëria e tij theksoi nevojën për të larguar stereotipet dhe konceptet e gabuara përmes dialogut.

Hazret Mirza Masrur Ahmed tha:

“Të gjesh kohën për të mësuar në lidhje me besimet dhe besimet e të tjerëve është një metodë thelbësore për të rrëzuar pengesat që na ndajnë dhe për të nxjerrë në dritë mitet që shpesh kultivojnë ankth dhe trembje të panevojshme.”

xhamia e madhe në holandëShenjtëria e tij foli për imazhin negativ që kanë shumë jomuslimanë për Islamin dhe më pas sqaroi disa nga qëllimet kryesore të një xhamie, duke thënë se njëri prej qëllimeve të xhamisë është:

“Lehtësoni çdo shqetësim”

të komunitetit lokal.

Hazret Mirza Masrur Ahmed tha:

Shenjtëria e tij shpjegoi se qëllimi kryesor i një xhamie është “adhurimi i Zotit të Vetëm”, si dhe të sigurojë një vend për muslimanët që të forcojnë marrëdhëniet e tyre të ndërsjella. Një tjetër objektiv kryesor i një xhamie është të shërbejë si një qendër për t’i shërbyer njerëzimit.

“Objektivi i tretë kryesor për çdo xhami është t’u shërbejë jomuslimanëve duke i informuar për mësimet e Islamit dhe t’i përmbushë të drejtat e shoqërisë së gjerë. Le të jetë e qartë një xhami që nuk shërben si fener paqeje dhe simpatie për njerëzimin dhe nga ku, nuk përmbushen as të drejtat e Zotit të Madhërishëm dhe as të drejtat e njerëzve, nuk është gjë tjetër veçse një guaskë e zbrazët.”

Hazret Mirza Masrur Ahmed tha:

“Qëllimi i një xhamie mund të përmbushet vetëm kur adhuruesit mbushen me frymën e vetëmohimit, përulësisë, simpatisë dhe dashurisë së vërtetë për të gjithë njerëzimin. Ne bëjmë rregullisht organizime dhe krijojmë platforma për t’u shërbyer fqinjëve tanë dhe shoqërisë më gjerë. Ne hartojmë plane që ndihmojmë të varfërit dhe nevojtarët, të përmbushim të drejtat e jetimëve dhe të ofrojmë ndihmë për njerëzit në nevojë të shoqërisë.”

xhamia e madhe në holandëNë fund të fjalimit të tij, Hazret Mirza Masrur Ahmed tha:

“Në dashtë Zoti, jam i sigurt se marrëdhëniet që ka krijuar kjo xhami mes Xhematit tonë dhe publikut më gjerë, do të bëhen gjithnjë e më të ngushta dhe lidhjet e miqësisë mes nesh do të vazhdojnë të forcohen. Jam i sigurt se një frymë dashurie dhe mirëkuptimi të ndërsjellë do të vazhdojë të rritet dhe ju do të vini ta shihni këtë xhaminë si një simbol të paqes dhe të vullnetit të mirë për gjithë njerëzimin.”

Hazret Mirza Masrur Ahmed përfundoi fjalimin e tij me lutjen:

“Unë lutem që kjo xhami të dalë si një fener i përhershëm i dritës që rrezaton paqe, dashuri dhe humanizëm në të gjitha drejtimet. Amin!”

Para fjalimit të Shenjtërisë së tij, të pranishmit ndoqën fjalën e Presidentit të Xhematit Musliman Ahmedia të Holandës, z. Hibbatunoer Verhagen, i cili tregoi historinë e Xhematit në Holandë, si dhe komente nga disa folës të tjerë të ftuar.

xhamia e madhe në holandëAnëtari i Këshillit të Qytetit Almere, z. Ton van den Berg tha:

“Shenjtëria juaj Kalifi i paqes dhe i harmonisë, para së gjithash ju paraqes përshëndetjet e mia më të ngrohta dhe ju mirëpres në një nga qytetet më tërheqëse të Holandës. Shenjtëria juaj, ju uroj për shtimin e këtij projekti të bukur në këtë qytet të mrekullueshëm. Muslimanët ahmedianë janë qytetarë paqedashës dhe zbatues të ligjit. Edhe pse ata përballen me tensione dhe persekutime në shumicën e vendeve muslimane, me moton tuaj “dashuri për të gjithë dhe urrejtje për askënd”, përfundimisht ju do të arrini të largoni ashpërsinë dhe urrejtjen nga bota.”

Kryetari i Partisë për Respekt në Këshillin e Qytetit Almere, z. Rene Eekhuis tha:

“Dashuri për të gjithë, urrejtje për askënd”, Respekti mendon se ky është një qëndrim shumë i mirë dhe ne ju përgëzojmë për xhaminë e re.”

Një përfaqësues i Komunitetit Sikh, Sardar Bhupindar Singh tha:

“Në emër të Komunitetit Sikh të Holandës dëshiroj t’ju uroj të gjithëve për këtë ditë të shenjtë, sepse ju njoh prej një kohe shumë të gjatë. Unë kam shumë respekt për komunitetin tuaj, dhe ju jeni këtu në Almere Holland, dhe kam respekt të thellë për Shenjtërinë e tij që erdhi nga Anglia, dhe kam pasur nderin ta takoj disa herë.”

Nënkryetari i Bashkisë së Almere, z. J. Zoetekouw tha:

“Sot ne festojmë duke mirëpritur komunitetin Ahmedia këtu në Almere me këtë xhami të re … Ju gjithmonë mund të mbështeteni në mbështetjen lokale të autoriteteve lokale. Ne do të dëshironim të frymëzohemi nga komuniteti juaj, dhe sot po shkruajmë historinë përsëri me hapjen e kësaj xhamie. Kështu që shpresoj të ndriçohem dhe të pasurohem dhe mbi të gjitha shpresoj të frymëzohem nga ju si komunitet. Është nder të jem me ju sot në hapjen e kësaj xhamie të re.”

xhamia e madhe në holandëSeanca zyrtare përfundoi me një lutje të heshtur të udhëhequr nga Shenjtëria e tij, dhe më pas me një darkë.

Para kësaj ceremonie, Shenjtëria e tij udhëhoqi namazet e drekës dhe të ikindisë në xhaminë e re dhe gjithashtu iu dha përgjigje medias në një konferencë për shtyp.

Related Contents from Topics
Shpërndaje
Na kontaktoni ne Whatsapp :)
Shtypni këtu ju lutemWhatsApp