U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Zašto je Zikri Illahi neophodan

Ako je ovaj predmet od tako velike važnosti, islam će to naravno stalno isticati. Ovo zaista i jeste slučaj. Mi nailazimo na česta podsjećanja o tome u Časnom Kur’anu, npr:

” وَ اذۡکُرِ اسۡمَ رَبِّکَ بُکۡرَۃً وَّ اَصِیۡلًا ”

I spominji ime Gospodara svoga ujutro i uvečer. (76:26)

Slično tome, ima hadis u kojem Časni Poslanik s.a.v.s. kaže:

‘Kad se ljudi okupe zajedno radi spominjanja Allaha, oni su okruženi melekima i prekriveni milošću od Svog Gospodara.’

Ja sam zato odabrao ovu temu za godišnji skup. Hiljade vas je došlo izdaleka da prisustvujete ovom skupu. Kad ja budem govorio o ovoj temi, meleki će prosipati Allahove blagoslove na vas. Kad se vratite kući i budete ponavljali ono što ste čuli onima koji nisu došli, onda će se blagoslovi raširiti u cijelom Džematu. Hadis koji sam ranije spomenuo pokazuje da je spominjanje Allaha na skupu blagoslovljen događaj. On privlači meleke koji sa sobom donose Allahove blagoslove i milost. Prema tome, važnost zikra treba biti očita. Naravno, meleki će odati počast osobi koja, obavljajući zikr, često privlači njihovo društvo; oni ćega neprestano podsjećati da obavlja dobra djela.

Postojanje meleka nije izmišljotina ljudske zamisli; to je stvarnost. Ja sam lično vidio meleke. Jedanput sam razgovarao s njima na vrlo neformalan način. Kroz svoje česte posjete, meleki zasnivaju prijateljstvo i srodstvo s onima koji spominju Allaha. Svemogući Bog kaže:

یٰۤاَیُّہَا الَّذِیۡنَ اٰمَنُوۡا لَا تُلۡہِکُمۡ اَمۡوَالُکُمۡ وَ لَاۤ اَوۡلَادُکُمۡ عَنۡ ذِکۡرِ اللّٰہِ

O vi koji vjerujete! Neka vas vaš imetak i vaša djeca ne učine nemarnim prema spominjanju Allaha. (63:10)

یٰۤاَیُّہَاالَّذِیۡنَ اٰمَنُوا اذۡکُرُوا اللّٰہَ ذِکۡرًا کَثِیۡرًا

وَّ سَبِّحُوۡہُ بُکۡرَۃً وَّ اَصِیۡلًا

O vi koji vjerujete! Spominjite Allaha često; i veličajte Ga ujutro i uvečer. (33:42-43)

Časni Poslanik s.a.v.s. je u ovom hadisu istakao važnost zikra. Hazreti Abu-Musa Aš’ari prenosi da je Časni Poslanik s.a.v.s. rekao:

‘Sličnost između osobe koja spominje Svog Gospodara i onoga ko Ga ne spominje je kao između onog ko je živ i onoga ko je mrtav.’ Onaj ko spominje Allaha je živ, ko ne spominje nije, on je mrtav.

Hazreti Abu-Darda prenosi da je Časni Poslanik s.a.v.s. rekao:

‘Hoćete li da vam kažem o najboljem postupku i najplemenitijem djelu, koje uzdiže vaš položaj, i za vas je bolji od trošenja zlatai srebra, i bolje nego da se suočite sa svojim neprijateljima i presiječete im vratove, ili da sami budete ubijeni?’ Ashabi su rekli: ‘Svakako, molimo te, reci nam. Časni Poslanik s.a.v.s. je rekao: ‘To je spominjanje Allaha.’ (Tirmizi, Abvabud Davat)

Prema drugom hadisu, Časni Poslanik s.a.v.s. je rekao:

‘Spominjanje Allaha ima veliku deredžu (nagradu).’ Ashabi su pitali: ‘O Allahov Poslaniče, je li to većeg stepena nego džihad (borba na Allahovom putu)?’ On je rekao: ‘Jeste, zato što je spominjanje Allaha to što vas ohrabruje da poduzmete borbu.’(Musnad Ahmad bin Hambal)

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp