U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Javno prglašavanje kao spominjanje

Ja sam do sada spomenuo tri vrste zikra – namaze, učenje Časnog Kur’ana i drugo spominjanje Allaha osim namaza, obavljeno privatno. Ostaje još jedna vrsta zikra koja se obavlja javno. On se obavlja na dva načina:

 1. Kad se sretnemo sa drugim muslimanima, trebamo govoriti o Allahovoj moći i slavi i prisjećati se Njegovih blagoslova,umjesto upuštanja u bezvrijedni i beskoristan govor. Ovo čistisrce i stvoren je koristan dojam na najdublja osjećanja.
  Jedanput je Časni Poslanik s.a.v.s. izašao iz kuće. Vidio je nekeljude na namazu u džamiji. Neki drugi su sjedili u krugu i govorilio vjeri. On se pridružio ovoj drugoj grupi i rekao: ‘Ono što oviljudi rade je bolje.’ Ovo pokazuje da je javno proglašavanjeponekad vrednije od spominjanja u privatnosti.
  Postoji vrijeme kad je spominjanje u privatnosti neophodno. Alikad je prisutno mnogo ljudi, korisnije je učiti javno da jedan sdrugim podijele duhovno iskustvo. Držati se po strani pod ovimokolnostima može voditi pretvaranju. Tumačenje značenjaČasnog Kur’ana također je uključeno u ovu vrstu zikra. Sličnotome, pozivanje drugih muslimana djelima dobrote ubraja seu zikr.
 2. Onda je tu zikr koji se obavlja na skupovima protivnika.Sve religije osim islama krive su za izostavljanje ili umetanjeu opisivanju Božijih atributa. Zato je opisivati istinski status iBožiju slavu na njihovim skupovima zikr. Allah kaže:
  *وَ رَبَّکَ فَکَبِّرۡ*قُمۡ فَاَنۡذِرۡ * یٰۤاَیُّہَا الۡمُدَّثِّرُ ۙ
  O pokrivačem pokriveni! Ustani i upozori! I Gospodara svoga veličaj! (74:2-4)
  Upozoriti ljude i izraziti Božiju uzvišenost pred njima uključenoje ovdje kao tekbir, što je dio zikra.
  Da zaključimo: iznošenje Allahovih atributa ljudima koji pripadaju drugim vjerama je zikr. Sura 87 Časnog Kur’ana (SuraAl-Ala) također ističe istu činjenicu. Riječ zikr upotrijebljena je posebno za takve aktivnosti u suri Al-Ala, koja kaže:
  فَذَکِّرۡ اِنۡ نَّفَعَتِ الذِّکۡرٰی
  Zato nastavi da savjetuješ; savjet svakako koristi. (87:10)
Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp