U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Istinski zikr isključuje ples i uzvikivanje

Niko nikada ne može tvrditi da su sadašnje prakse ispravni dodaci praksama koje je Allah naveo, jer riječi koje je Allah upotrijebio potpuno ih isključuju. Riječi koje su upotrijebljene su: vajjl, iqshirar, ta’liin i juluud.

Jedno od značenja riječi vajjl je mehkoća i izjedanje. To traži stanje odmaranja. No, današnji sufi se kreću unaokolo u stanju mahnitosti, što je oprečno ovom konceptu. Slično tome, iqširarun se pojavljuje kad se koža ježi zbog straha. Totakođer zahtijeva stanje odmaranja, jer u stanju straha osobaje zapanjena i ne kreće se. Riječi taliina i joluudin jednostavno zahtijevaju stanje odmora.

Prikladna riječ u arapskom da se iskaže kretanje je turb. Ona se upotrebljava za napjeve i skakanje s veseljem. Ova riječ nije bila upotrijebljena u Časnom Kur’anu za spominjanje Allaha. Leksikoni kažu da je stanje turb suprotno stanju poniznosti i pokornosti, koja, prema Časnom Kur’anu, nastaju iz spominjanja Allaha. Prema tome, skakanje i kretanje ne mogu proizaći izistinskog spominjanja Allaha. Oni bi činili stanje turb koje je suprotno poniznosti i pokornosti, koji su primjeren rezultat spominjanja Allaha.

Islam poučava racionalnosti, mudrosti i važnosti slijeđenja ispravnog puta – ne bezumnosti i ludosti koji vode bacanju tamo-amo, skakanju i uzvikivanju. Ovo ne može biti učenje islama.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp