U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Pogrešne forme zikra

Kod sufija ima nekoliko pogrešnih formi zikra. Oni iz svojih srca izriču usklik i upućuju ga do svojih glava i tako glasno uzvikuju da niko u okolini ne može spavati ili se koncentrisati na ibadet. Ovo je nazvano obuzimanje srca – kao da će – لا إله إلا الله – La Illahe Illallah ući u njihova srca samo ako bude utisnuto u njih! Iako oni kažu da se okupljaju radi zikra, oni samo sebe obmanjuju praznim glasovima Allah, Allah.

  • Postoje mnoge prakse: Neki se jednostavno dobro zabave s pjesmama, pjevanjem u zboru i plesom djevojaka; oni to nazivaju skup zikra zato što se često ponavlja glas ‘Allah’.
  •  Neki prolamaju svoja srca.
  • Neki izgovaraju uslik iz svoje duše.
  • Neki uzdižu zikr iz svojih srca i on se vraća poslije obavljanja sedžde na Aršu – Allahovom prijestolu.
  • Neki izgovaraju uslik Allah iz svakog djelića svog tijela.
  • Neki plešu u tonu ajeta Časnog Kur'ana uz druge koji skaču okolo i recituju poeziju. Oni se prave da su opijeni i guve Svijest. Neki onda skaču usred skupa sa prodornim krikom Allah Allah.

Ukratko, mnoge pretjerane i nadnaravne prakse su uvedene u koncept zikra, ni jedan od njih nema ništa s istinskim učenjima islama. Mi osuđujemo ove novotarije, ali ne možemo napustiti zikr zbog njih. Časni Poslanik s.a.v.s. je rekao:

‘Svaka novotarija koja je uvedena u vjeru je zabluda, a svaka zabluda vodi Džehennemu.’ (Nisai, Kitabus Salat) Zato takav zikr ne vodi ove ljude bliže Allahu, umjesto toga, to ih udaljava od Njega. Otkad je započeta ova vrsta zikra, muslimani su se rastavili od Allaha. Ovo nije iznenađujuće: odredba je za prakse suprotne nalozima Allaha i Njegovog Vjesnika da slabe duhovnost.

Sve novotarije uvedene u zikr imaju neki element zadovoljstva, ali ovo zadovoljstvo je vještačko. Čovjek koji tome podlegne po cijenu stvarnog zadovoljstva uništen je. On je kao neko ko pati od boli u stomaku i umjesto da traži prikladan tretman (lijek), on ide na spavanje sa jednom dozom opijuma. Djelovanje narkotika omogućava privremeno olakšanje, ali zapravo on ubija sebe. Uskoro će doći vrijeme kad će ova bolest učiniti svoju štetu.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp