U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Pogrešno razumijevanje zikra

Postoji općenito pogrešno razumijevanje zikra u našem Džematu. Budući da to ima za posljedicu zanemarivanje zikra, ja želim da uklonim ovo pogrešno shvatanje. Obećani Mesija a.s. je kritikovao sufije (takozvane derviše) svog vremena koji su uveli mnoge novotarije u islam. On je istakao da je njihovo neprestano ponavljanje raznih fraza zikra, kao papagaj, beskorisno; ovo je vrijeme da se islam brani od napada neprijatelja. Obećani Mesija a.s. ih je kritikovao – i oni su ovo zaista zaslužili – ali su ga neki ahmadi muslimani pogrešno razumjeli. Zaključiti da sjedenje na jednom mjestu u spominjanju Allaha nema vrijednosti potpuno je pogrešno.

Sve forme zikra su namijenjene da hvale Allaha i veličaju Njegovo Ime. Obećani Mesija a.s. je kritikovao one koji riječima izražavaju Božiju Slavu u privatnosti svojih kuća, ali ne proturječe neprijateljima koji sipaju uvrede na Njegovo Sveto Ime. On ih je opomenuo zato što su nemarni. Oni ne obavljaju svoju dužnost da ljude pozivaju dobru i da ih sprečavaju od zla. Njihovi postupci jednaki su licemjerstvu. Ako su oni iskreni u svom veličanju Boga, zašto se ne suprotstave napadima neprijatelja? Zašto ne veličaju Allaha na javnoj platformi kao što rade u tihim kucima svojih kuća?

Nadalje, Obećani Mesija a.s. ih je kritikovao zato što su iskrivili koncept zikra. Njihova praksa nema nikakvog traga koncepta spominjanja Boga u njegovoj prvobitnoj čistoći.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp