U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Da li je osnivač Ahmedija džemata opisao sve muslimane kao kopilad i i potomstvo prostitutki?

Bratstvo u islamu

Takođe je nepristojna i lažna optužba da je Hazreti Mirza Ghulam Ahmad a.s. opisao sve Muslimane kao kopilad i izdanike prostitutki. U biti stvari, uleme su ovo izmislili da skrenu pažnju sa svojih vlastitih ne-djela. Kategorično možemo ustanoviti da su te iste uleme, izdali fetvu protiv Muslimana koji pripadaju drugim školama, a ne njihovoj,   da su svi oni kopilad. Zbog toga oni drže da osoba koja pripada nekoj drugoj grupi ne može naslijediti imetak gdje roditelji pripadaju grupi koja nije  njihova.

Prikažimo bit izvučenu iz fetve koju su izdali Brelvi ulema protiv sljedbenika Deobandi škole:

“Ne samo ulema Indije, nego i ona iz Afganistana, Kheva-e, Buhare, Irana, Egipta, Rima, Sirije, Mekke Muazzma, Medina Munevera i drugih arapskih  zemalja uključujući Kufu, Bagdad – ukratko Sunni uleme širom svijeta izdale su ovu fetvu jednoglasno da su Vahabi Deobandi grupa među otpadnicima i nevjernicima. Zaista su oni kafiri takve vrste da bilo ko, ko ih ne smatra kafirima može se takođe ubrojati u kafire i njegova žena će tako automatski postati razvedena. Bilo koji potomak takvog braka biće nezakonit i ne može tražiti naslijedstvo po muslimanskom zakonu”. (Fetva Berailvi uleme arapskih i nearapskih zemalja, izdao Muhammed Ibrahim od Bhagalpur-a).

Slična navođenja i fetve mogu biti viđene i u drugim knjigama kao što su Radur Rafizah od Maulane Šah Mustafe Kana i u “El mahfuz II” kojeg je sastavio Mufzi- Azam Hind.

Ovo nije zamišljeno da bude iscrpan list. Sektorska literatura je puna  ovako  prljavih pogrda koje su uleme jednih grupi iznosili protiv pristalica drugih grupi. Zloupotrijebljeni jezik je tako loš da je zaista nemoguće prestaviti ga ovdje, a  sve te psovke i vrijeđanja nisu samo puko upućene običnom narodu već eliti  iz  najviših krugova učenih pa čak i ashabima uzvišenog Allahovog Poslanika s.a.v.s. i njegovim neposrednim nasljednicima. Ne vjerujemo u to niti želimo bilo čime podržati nemire u ime religije, dok s druge strane šira javnost ovoj nakaradnoj i provokativnoj literaturi dopušta da izazove nasilje i tako poremeti mir i dovede ljude u stanje krvoprolića svjetskih razmjera.

Što se tiče Hazreti Mirze Ghulam Ahmada a.s. o upotrebi grubog jezika, činjenica je da je on u svom obraćanju Muslimanima govorio detaljno, čednim i vrlo učtljivim jezikom. Pogledajmo samo neke od primjera iz njegovog bogatog literarnog  dosiea:

O vi, dostojni sljedbenici Islama, neka Allah usadi u vaše duše blagorodne misli i sposobnost činjenja dobrih dijela pretpostavljenih svim ostalim uvjerenjima i u ovim otsutnim momentima istinski se pokorite Njegovoj izabranoj  vjeri.(Barkatut-dova, str. 24).

O vi koji tražite istinu i vjerni podanici Islama. (Fateh Islam str. 3).

U ime Allaha, kome pripada sva slava, specijalan apel je upućen vjerskim liderima   i pobožnom narodu islama. Obratio im se onim pohvalnim i učtivim terminima i ukazao im na dužnost obavljanja iskrene molitve i potrebu da Allaha molimo da nas uputi na pravi put, u pogledu njegove ličnosti i istinitosti njegovih tvrdnji.

Slika:Pixabay.

Related Questions by Topics
Related Contents from Topics
Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp