U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Pokazivanje svijetu savršenstva ličnosti i karaktera Časnog Poslanika s.a.v.s.

Ovo su postupci kojima nas je Obećani Mesija a.s. poučio: da savjetujemo one koji postupaju nepristojno, da pokazujemo vrline Časnog Poslanika s.a.v.s., da svijet upoznamo s ovim krasnim i svijetlim aspektima, koji su ljudima nepoznati, da molimo Allaha da ih uvijek čuva od takvih nepristojnosti ili da ih On lično kazni. Allah ima Svoje načine kažnjavanja i On najbolje zna kako koga kazniti.

Kasnije je, u vrijeme drugog halife, izašla uvredljiva knjiga pod nazivom ‘Rangila Rasul’, a magazin Wartaman je objavio uvredljiv članak koji je podigao muslimane Indije. Ogromno je uzbuđenje vladalo među muslimanima širom svijeta i vrlo su oštro reagovali.

Obraćajući se muslimanima ovom prilikom, hazreti Musleh-e-Mau’ud, halifatul Mesih II r.a. je rekao:

“O braćo! Još jednom kažem, s ljubavlju u svom srcu, da onaj ko počinje svađu nije hrabar. On je kukavica jer je savladansvojim nafsom (svojim ‘ja’). Prema hadisu, onaj ko potiskuje ljutnju je zaista hrabar. Kaže se da je hrabar onaj ko donese čvrstu odluku i onda ne odustaje od toga dok je ne ispuni. On je rekao: ‘Dadnite obećanje za tri stvari radi napretka islama, prije svega da ćete imati strah od Boga i da nećete na vjeru gledati sa prezirom. Tako prvo sebe popravite. Drugo, budite u potpunosti okupirani prenošenjem poruke islama. Učenja islama treba dastignu do svake osobe u svijetu. Svi se trebaju upoznati s vrlinama Časnog Poslanika s.a.v.s., odlikama njegovog prekrasnog života i njegovim blagoslovljenim uzorom. Treće, u potpunosti nastojte spasiti muslimane društvenog i ekonomskog iskorištavanja.“

(Anwarul ‘Ulum, tom 9, str. 555-556)

To je obaveza svakog muslimana – obične osobe kao i vođa. Možete vidjeti da su muslimanske zemlje, uprkos tome što su nezavisne, izvrgnute društvenom i ekonomskom robovanju. One ovise o milosti zapadnih zemalja i žele ih imitirati. Umjesto da same rade, one se većinom oslanjaju na njih. Iz ovog razlogase zapadne zemlje povremeno poigravaju osjećanjima muslimana.

Halifatul Mesih II r.a. je uveo hadis održavanja skupova o blagoslovljenom životu Časnog Poslanika s.a.v.s. Ovo su načini pokazivanja osude, a ne pravljenje nereda i sabotiranje. Dok se obraćao muslimanima općenito on je o ovim pitanjima pretežnogovorio ahmadi muslimanima.

Neke se pogrešne tradicije ovih zapadnih zemalja neprimijetno uvlače i u neke naše porodice. Ja kažem ahmadi muslimanima da se to odnosi i na njih. Prihvatite ono što je dobro iz njihove kulture, ali se čuvajte onoga što je pogrešno. Takva treba biti naša reakcija umjesto izazivanja štete i razaranja. Naša pažnja treba biti usmjerena na razmišljanje o sebi, analizu naših djela, koliko imamo straha od Boga, koliko pažnje posvećujemo Njegovom obožavanju, koliko pažnje posvećujemo pridržavanju religijskih naredbi, i koliko pažnje posvećujemo upućivanje poruke Uzvišenog Allaha drugima!

Kasnije, u doba četvrtog halife, (Selman) Rušdi je napisao vrlo uvredljivu knjigu. U to vrijeme je hazreti Halifatul Mesih IV r.h. održao hutbe u vezi s tim i naredio nekome da o tome napiše knjigu. I tada, kao što sam rekao, događaju se ove neprilike. Na početku prošle godine izašao je sličan članak o životu Časnog Poslanika s.a.v.s. U to vrijeme sam skrenuo pažnju Zajednici i pomoćnim organizacijama da pišu članke i pisma, te da prošire kontakte o vrlinama i atributima Časnog Poslanika s.a.v.s. Ova stvar zahtijeva predstavljanje prelijepih aspekata života ČasnogPoslanika s.a.v.s. svijetu i ne može se postići nanošenjem štete i razaranjem. Iz ovog razloga ahmadi svih društvenih slojeva u svim zemljama treba također da uključe druge obrazovane i svjesne muslimane u predstavljanje mirne reakcije širenjem kontakata i pisanjem. Na ovaj način u svakoj zemlji i svakom društvenom krugu bit će u potpunosti prenesena ova poruka, iako bilo ko poslije ovoga ipak nešto učini, onda je njihova stvar kod Boga.

Uzvišeni Allah je poslao Časnog Poslanika s.a.v.s. kao milost za cijelo čovječanstvo, kao što On Lično kaže:

وَ مَاۤ اَرۡسَلۡنٰکَ اِلَّا رَحۡمَۃً لِّلۡعٰلَمِیۡنَ

A Mi tebe nismo poslali osim kao milost svim svjetovima. (Sura Al-Anbija, 21:108)

Tako uzvišeno biće kao on, koji širi milost niti je postojalo prijeniti može doći kasnije. Zaista će njegov blagoslovljeni uzor ostati zauvijek i svaki musliman treba nastojati da ga slijedi. Prema tome, velika odgovornost leži na ahmadi muslimanima; to pada na nas. U svakom slučaju, Časni Poslanik s.a.v.s. je milost za sve narode, dok ga ovi ljudi prikazuju kao jedan krajnje strašan pojam. Moramo reći svijetu o blagoslovljenom, punom ljubavi i saosjećajnom uzoru Časnog Poslanika s.a.v.s. Da bi ovo uradili, muslimani će morati promijeniti svoje ponašanje. Apsolutno nema mjesta za terorizam ili ratobornost. Časni Poslanik s.a.v.s. je uvijek nastojao da izbjegne rat, dok mu nije bio nametnut ,kad je došao u Medinu. Onda je, s Allahovom dozvolom, vodio rat u samoodbrani. Međutim, to je također bila Allahova naredba:

وَ قَاتِلُوۡا فِیۡ سَبِیۡلِ اللّٰہِ الَّذِیۡنَ یُقَاتِلُوۡنَکُمۡ وَ لَا تَعۡتَدُوۡا ؕ اِنَّ اللّٰہَ لَا یُحِبُّ الۡمُعۡتَدِیۡنَ

borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali ne prekoračujte granice. Allah zaista ne voli one koji pretjeruju.
(Sura Al-bakara, 2:191)

Sigurno je Časni Poslanik s.a.v.s. najviše od svih slijedio Šerijat koji mu je objavljen. Izuzetno je okrutno prenositi takve sramne misli o njemu. Kao što je rečeno, oni su se izvinili, i naš misionar je također izvijestio da se jedan od njih izvinio i izrazio žaljenje.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp