U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Trebaju li trudnice i dojilje postiti

Trebaju li trudnice i dojilje postiti

Hazrat Enesi r.a. prenosi da je poslanik Muhammed s.a.v.s. rekao:

Svemogući Allah olakšao je trudnicama i ženama koje doje da ne postiju.
Takođe, u drugom hadisu se kaže:

Post trudniceAllahov Poslanik s.a.v.s. rekao je: Allah je putniku oduzeo pola namaza, a trudnoj ženi i dojilji oduzeo je post.(Bidajet al-Mudžtahid, tom 3, str. 207; Fikha Ahmadija, tom. 1, str. 296)

Mevlana Mubashir Kahlon, muftija muslimanskog džemata Ahmadija, kaže: U hadisima ne postoji jasna poruka za trudnice ili dojilje da li trebaju ili ne trebaju nadoknaditi propuštene dane posta.

U hadisima nema jasne poruke koja ženama koje zbog trudnoće ili dojenja ne mogu postiti  da ku treba da nadoknađuju ili ne nadoknađuju izgubljene dane u neko drugo vrijeme. Na osnovu toga, prema njegovim riječima, ženama je lako donijeti odluku na osnovu njihove prosudbe. Ali, postoje i druge situacije kada nadoknađivanje izgubljenih dana Ramazana postane gotovo nemoguće.

Trudnica ne može postiti čitav ramazan zbog trudnoće. Tada, ako završi period dojenja, što savjetuju i religija i medicina, neće moći postiti još dvije godine. Postoje žene koje u tom periodu ponovo zatrudne i tako se period netanja nastavlja još nekoliko godina.
Takve žene spadaju u kategoriju “stalnih” pacijenata, za koje nije obavezno dane koji nisu gladovati zamijeniti postom u neko drugo vrijeme. Oni, ako imaju finansijske mogućnosti, dovoljni su da daju otkupninu ili naknadu za dane u kojima nisu mogli postiti.


Izvor:https://www.alislam.org/video/fiqhi-masail-questions-34-ramadhan-eid-ul-fitr/

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp