U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Svrha dolaska Obećanog Mesije a.s.

Kratki sadržaj

Poslije proučenog Šehaddeta, Euze i Sure El- Fatihe, Hazreti Halifatul Masih V (da Allah bude njegov pomagač) je rekao:

Da je  23. Marta Obećani Mesija (as) zvanično uzeo bai’at [zakletvu odanosti] i osnovao Ahmadijja Muslimansku Zajednicu. I rekao je da se ovaj dan u džematu obilježava kao “Dan Obećanog Mesije”, i različita okupljanja se održavaju u raznim džematima širom svijeta. Zbog trenutne pandemije, možda se ovi skupovi neće održati, pa će se uz ovu hutbu na MTA-u prikazati i razni drugi programi, koje bi svi Ahmadi  trebali pokušati gledati.

Halifatul Masih V (da Allah bude njegov pomagač) je rekao da je Obećani Mesija (as) došao sa potpunom pokornosti  Časnom Poslaniku (savs.) u cilju unapređenja njegove misije i širenja poruke Islama u cijelom svijetu.

Hazur je rekao da će predstaviti detalje iz literature Obećanog Mesije (as) koji objašnjavaju svrhu i ciljeve njegovog dolaska.

Jednom na skupu Obećani Mesija (as) je izjavio: „Napokon, neka bude jasno da moj dolazak u sadašnjem vremenu nije samo za reformaciju Muslimana, već sam došao da reformišem narod od sve tri religije: Muslimane, Kršćane i Hinduse. Baš kao što me je Bog odredio za Obećanog Mesiju Muslimanima i Kršćanima, tako sam i Avatar za Hinduse. “

Dalje citirajući pisanja Obećanog Mesije (as), Halfatul Masih je nastavio u njegovim riječima: „U poslednjih dvadeset godina ili tako, govorio sam da kao što sam se upravo pojavio u duhu Mesije sina Merjeminog , da bi uklonio grijehove koji su ispunili zemlju, tako sam došao i kao Rađa Krišna – jedan od najvećih Avatara hinduističke vjere. Drugim riječima, ista sam osoba prema duhovnoj stvarnosti. Ovo nije moja fantazija ili nagađanje. Bog neba i zemlje me je obavjestio, ne jedanput, već mnogo puta, da sam za Hinduse Krišna, a za Muslimane i Krišćane Obećani Mesija. “

Halifatul Masih V je tada rekao da je Obećani Mesija (as) nas upozorio da se ne trebamo suprotstavljati onome koji je poslat od Svemogućeg Allaha i citirao sljedeće riječi Obećanog Mesije (as): „U svijet je došao Upozorivač, ali ga svijet nije prihvatio; ali Bog će ga prihvatiti i pokazati  njegovu istinitost snažnim znacima. “

Na kraju je Halifatul Masih V naveo da širenje zajednice u preko 200 zemalja svijeta svjedoči o istinitosti Obećanog Mesije (as). Pomolio se da Uzvišeni Allah nam svima omogući da doprinesemo ispunjenju misije Obećanog Mesije (as) i naših dužnosti.

U svjetlu trenutne pandemije koronavirusa, Hazreti Halifatul Masih V je naveo nekoliko mišljenja ovosvjetskih ljudi koji su prokomentarisali ovaj virus.Citirao je Philip Johnstona koji je objavio članak u “The Telegraph” i spomenuo da je jedan od najpopularnijih filmova koji se trenutno gleda na Netflixu Contagion, a koji je u vezi širenja virusa i očajnički pokušaji kontrole bolesti, gubitka društvene sigurnosti i na kraju pronalasku vakcine kako bi zaustavili širenje. Novinar je dalje naveo da je nevjerovatno zamisliti da se u roku od dvije sedmice svijet okrenuo naglavačke.

Novinar je u svom članku zaključio: „Koliko smo puta čuli ljude kako govore:„ Sve će biti uredu jer će naučnjaci nešto smisliti “, bilo da je to globalno zagrijavanje ili pandemija? Upravo ćemo saznati da li je takav optimizam opravdan. Ako nije, možda ću se vratio u crkvu. ” Slično ovom, Halifatul Masih V je citirao nekoliko drugih novinara. Halifa je rekao da je ovaj virus učino da se svijet okrene prema Bogu, kako god Islam je jedina religija koja prestavlja istinutog i živog Boga.

Halifatul Masih V (da Allah bude njegov pomagač) je rekao da je vlada sada izdala strožije mjere. Trebamo se pridržavati uputa koje je izdala vlada. Starije osobe i oni koji su pod većom opasnosti zbog narušenog zdravlja trebali bi biti posebno oprezni. Starije osobe ne bi trebale izlaziti iz kuće, ovo je savjet koji je vlada dala. Hazur je rekao da džume se trebaju klanjati u nekom lokalnom mjestu i prema današnjem prisustvovanju u džamiji izgleda da su to mnogi učinili. Ljekari savjetuju da bi se za jačanje imunološkog sistema trebalo odmarati i osigurati adekvatan san. Ne bi trebalo da se ostaje do kasno u noć gledajući filmove itd i onda da propuste sabah namaz radi toga.  I onda odlaze na posao ne naspavani i to prouzrokuje slabost.

Izbjegavajte jesti izvana, a također hrana koja sadrži konzervanse, poput čipsa, posebno je štetna za zdravlje. Ljekari također savjetuju da se puno voda pije i redovno peru ruke. Hazur je rekao da je već prethodno podsjetio džematlije da osiguraju čistoću i higijenu.

Hazreti Halifatul Masih V (da Allah bude njegov pomagač) je rekao da je krajnje rješenje molitva i da se trebamo moliti za Ahmadi Muslimane i cijeli svijet. Neka Allah podari lijek onima koji boluju. Neka Allah omogući svakom Ahmedi da poveća svoju vjeru i uvjerenje.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp