U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Žene,Pokrivene

U Časnom Kur'anu Allah daje obrazloženje:”da bi bile prepoznate i da ne bi bile uznemirivane”.
Kao što je rečeno u Časnom Kur'anu:

”O Vjerovjesniče! Reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika, da navuku svoj ogrtač na sebe. To je najbolje da budu prepoznate, pa da ne budu vrijeđane. A Allah najviše prašta (i) Milostiv je.”[1] 

To znači da se Bogu predana žena treba tako pokazivati da bi bila prepoznata kao žena koja se osjeća privrženim moralnim vrijednostima kao čednost i vjernost svome mužu, i čija je ljubav prema Allahu veća od njene ljubavi prema ovo svjetskim stvarima.
Ona, kroz pokrivanje svoje ljepote, koja se odnosi i na njenu kosu, daje do znanja da ne želi da flertuje i ne želi da privlači pažnju muškaraca. Muslimanka, noseći šamiju ili veo, okreće se svjesno od svega što bi moglo da utiče na njenu čistoću. Ona želi biti „prepoznata“ kao žena koja teži unutarnjem miru i sreći tako što poštuje Allahove propise. Pored toga ona ne želi biti uznemiravana.

Pokrivanje kose kao i drugih ženskih draži, uobičajeno djeluje na muškarce kao signal koji kaže : ovdje je žena koja ne želi biti zavedena, koja ne želi ostaviti svoju čednost. Njeno ponašanje djeluje na muškarce kao kočnica, koja ne dopušta njihovim očima da u potrazi za seksualnim adrenalinom lutaju na sve strane. Allah u Časnom Kur'anu kaže kako je rečeno u prethodnom ajetu (33:60).
A na drugom se mjestu po pitanju pokrivanja glave kaže:

”I reci vjernicama da obore svoje poglede i čuvaju svoja stidna mjesta, i da ne pokazuju svoje ukrase osim onog što je vidljivo od toga, i neka prekrivače svoje spuste na grudi svoje, i neka ukrase svoje ne pokazuju osim muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili ženama svojim, ili onima koje su u vašoj vlasti, ili prisutnim muškarcima koji nemaju potrebe za ženom ili djeci koja nisu svjesna stidnih mjesta kod žena. I neka ne udaraju nogama da se (ljudima) ukaže ono što (žene) skrivaju od svog ukrasa. I svi skupa se okrenite s pokajanjem Allahu, o vjernici, da biste uspjeli.”[2] 

Dugo je argumentirano da se u citiranom ajetu misli da se muslimanske žene trebaju čuvati podalje od lošeg običaja prikazivanja svojih grudi. Ali još u istoj suri nailazimo na izreku:“Što se tiče starijih žena koje se više ne mogu nadati udaji, njih ne pogađa krivica ako odstrane svoja vela, bez da prikazuju svoje ukrase. Ali da se uzdrže od toga je bolje za njih.“ A sa od stranjivanjem vela sigurno nije mišljeno da one mogu hodati gologrude.

Osim toga u prije citiranom ajetu je isključivo istaknuto da muslimanske žene svoje ukrase trebaju prikriti osim“onoga što mora biti vidljivo“. Pod tim se podrazumjeva da muslimanke ne smiju biti ometene u svojoj slobodi kretanja, tako npr. njihov pogled ne smije biti blokiran.

Također se često postavlja pitanje zašto muslimanke moraju da se ustručavaju što se oblačenja tiče, da bi tako odbijale nemoralne muške poglede. Zar to ne bi trebalo biti stvar muškarca da se zna obuzdati?
I obratno, zar nema žena koje pogleduju za muškarcima? ZAR ZBOG TOGA NE BI I muškarci trebali nositi neki pokrivač? Ljutnja zbog toga što se žene trebaju odreći određene slobode samo zato što se neki muškarci ponašaju bezobrazno i žene očigledno posmatraju kao lovinu, izgleda opravdana. I zaista, veo ne bi bio potreban kada bi se svi muškarci ponašali pristojno.

Ali stvarno ponašanje muškaraca nije uvjek onako kako bi bilo poželjno. Strast i žudnja se ne mogu tako lako prevazići. Zbog toga islamsko društvo mora poduzeti mjere kako bi se nastajuće seksualne draži sputale. Tako se trebaju smekšati tenzije koje nastaju kroz nedostatnu kontrolu seksualnih nagona. Tako Allah zahtjeva od muslimanskih muškaraca u Časnom Kur'anu : „ da obore poglede i sačuvaju svoju čednost“ jer :“ to je bolje za njih“.

U jednom drugom ajetu se kaže:

” i ne približavajte se bludu, to je sramotno i loš put.”

Da, Allah obećava oprost i prekrasnu nagradu za muškarce i žene koje paze svoju čednost. Ali među muslimanima se, nažalost, nalaze i slabi koji ne mogu da obuzdaju svoje nagone; i ljudi bez vjere često ne vode računa o dobrom ponašanju, čak i neki

”koji su svoju strast učinili svojim gospodarom”[3] 

Često, kada se neka žena pokrije, to ima ljekovito dejstvo jer često muškarci čija je moralna zrelost nedostatna, bivaju time opomenuti da se obuzdaju.

Naredba da se pokrije kosa je također i samozaštita za muslimanku. Ona time jasno daje do znanja da je predana Bogu i da Njegovu volju stavlja na više mjesto od svijeta. Ona je spremna da se odrekne svjetskog užitka kako bi doprijela do nečeg višeg, kao što se i dešava moralnim ponašanjem i duhovnim radnjama. Ona je svjesna toga da istinska ljubav zahtjeva i žrtvovanje: kroz to da zbog svoje ljubavi prema Bogu i svome suprugu, pokaže da nije zainteresovana za druge muškarce i hoće da svom mužu da bude vjerna, ona se lišava, naime, svih doživljaja koji sačinjavaju sa drugim muškarcima seksulano-koketirajuća ophođenja. Ali ona dobija i jedno duboko zadovoljstvo koje je veće nego kroz nelegitimne odnose.

Pored toga, njeno oblačenje u javnosti očvršćava njenu skrušenost kao i odnos prema njenoj porodici. Time se jača i osjećaj vrijednosti kao i samopouzdanje žene. Ona ne gubi vrijeme na „ spremanje“ što bi značilo da se učini metom za nemoralne oči koje se žele ogriješiti o vanjski izgled žene. Skladno odjevanje u javnosti, dakle nije znak potiskivanja nego časti.

Mora postojati granica stida. Islam jasno povlači granicu, gdje počinje mogućnost zavođenja ili bivanja zavedenim: tamo kuda oči gledaju. Veo odnosno šamija nije samo mjera odbijanja nepristojnosti – koja bi dolazila od drugih – nego i opomena svakoj muslimanki da usredotčoi sopstvene misli i da se drži podalje od predstava i djela koja bi mogla loše uticati na njenu čednost.

Veo i šamija su dakle sredstva muslimanske žene da odbrani svoju čast. Ona time pojašnjava da ne želi biti objektom žudnje za čovjeka sa ulice i da on ne može raspolagati njome. Njoj po Časnom Kur'anu nisu zagarantovana samo prava za očuvanje njene časti, nego joj Islam nadasve dozvoljava sva prava koja su njoj potrebna za oblikovanje svoje prirode i talenata.

Hazreti Muhammed s.a.v.s. je poučavao da i muškarci trebaju da pokriju svoju kosu kada idu van kuće. On sam je uvijek nosio turban. Muslimanski muškarci trebaju takođe da slijede njegov sunet pa zato i oni često u javnosti nose kape. Svakom muslimanu bilo žensko ili muško je naređeno da se pridržava Allahovih odredbi. Allah kaže u Časnom Kur'anu:

”Ko hoće neka vjeruje, a ko hoće neka ne vjeruje…”[4]

Allah nedvosmisleno naređuje:

”Nema prisile u vjeri.”[5] 

On zahtijeva od nas i da slijedimo sunet poslanika s.a.v.s.

”Ti reci: ”Ako volite Allaha, slijedite mene; Allah će vas voljeti i oprostiti vam vaše grijehe. Allah najviše prašta, (i) milostiv je.”[6] 

A na drugom mjestu možemo pročitati:

”Zaista vam je u poslaniku lijep primjer, za onog ko se nada Allahu i Sudnjem danu i ko Allaha mnogo spominje.”[7] 

Dužnost je za muslimane, kako za muškarce tako i za žene, da se ne pokazuju u iritirajućoj odjeći, da ne naglašavaju figuru, da pokriju dijelove tijela od posebne privlačnosti i tako ne daju povoda za nepobožne želje.
Hidzab, prema tome, nije izraz agresivnosti ili čak iskaza političke opredjeljenosti. Ona jednostavno služi odbrani od neobuzdanih strasti i time nezaobilazni sadržaj islamske etike i naredbe islamskog moralnog učenja.
Ona pomaže očuvanju kako unutarnje tako i vanjske čistoće i sredstvo je kojim se drugima ukazuje da ne nalazimo zadovoljstvo u nepristojnosti. Ona je nezaobilazni sadržaj islamskog vjerovanja i muslimanima je nemoguće opozvati ovu na sunetu zasnovanu kur'ansku naredbu ili je proglasiti nevažećom.


[1] Časni Kur'an 33:60
[2] Časni Kur'an 24:32
[3] Časni Kur'an 45:24
[4] Časni Kur'an 18:30
[5] Časni Kur'an 2:257
[6] Časni Kur'an 3:32
[7] Časni Kur'an 33:22

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp