U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Mezar Isa a.s.

Božiji plan

Dove Isa a.s. za izbavljenje Kako se sve desilo Isa, a.s. (Isus Krist), sin Merjemin (Marijin),bio je Mesija, istinski poslanik i Božiji vjerovjesnik, voljen od Boga. Jevreji su ga odbili i planirali su njegovu smrt razapinjanjem kao izdajnika, da bi tako po Tevratu smatran prokletim, i da bi mogla biti potvrđena lažnost njegove tvrdnje.

Takav je bio plan njegovih neprijatelja. Božiji plan je bio da osujeti plan njegovih neprijatelja i izbavi ga od ovakvesmrti. To je jedno od očaravajućih poglavlja u duhovnoj historiji čovjeka.

Dove Isa a.s. za izbavljenje

Isa, a.s., kao i svi poslanici, imao je veliku vjeru u dovu. On je, ponavljajući, nalagao svojim učenicima da posegnu za molitvom.Rekao im je da je Bog poslušao njegove molitve. Kada je Isa shvatio plan svojih neprijatelja,bio je strašno uznemiren. On nije prezao svoj život položiti na Božijem putu, ali ono što ga je ožalostilo, bilo je da će, ako njegovi neprijatelji uspiju u svom planu, time zastalno zatvoriti sebi kapije Božijeg kraljevstva i da će velika Božija blagodat poslanstva biti premještena s njih.

U svojoj patnji on se okrenuo dovi. Proveo je najveći dio noći u mučnom zaklinjanju ubašči Gethsemane. Njegova dova je nesumnjivo bila uslišena i bio je uvjeren u izbavljenje od proklete smrti.

Kako se sve desilo

On je bio uhapšen i doveden pred Pontius Pilata (suca), optužen za bogohuljenje i izdaju. Kad je Pilat sjeo na sudijsku stolicu, njegova žena mu je poslala poruku govoreći: ”Nemoj da imaš išta s tim pravednim čovjekom, jer sam danas zbog njega podnijela mnoge stvari u snu.”

Ovo je sigurno dokaz za one duhovno oštroumne da Isa nije mogao poginuti od krsta. Nikad se ne dešava da Bog nastoji u ime jednog od Svojih sluga da ga zaštiti, a da se Božija intervencija pokaže nedjelotvornom.

Od tog trenutka je Pilat napravio nekoliko pokušaja da smiri Jevreje i oslobodi Isaa, a. s.,ali oni nisu htjeli čuti o tom. Pilat je izjavio da on nije iznašao prijestupa kod Isa a.s.  Jevreji su mu prijetili da će ga prijaviti Cezaru ukoliko nenaredi razapinjanje Isa a.s.  Najzad, kasno popodne, u petak, Pilat je popustio njihovom na valjivanju i predao je Isa a.s. njima da provedu svoju volju nad njim, perući svoje ruke od svake odgovornosti.

Isa, a. s., stavljen je na krst

Jevreji su mu se rugali, zlostavljali ga i doveli na mjesto pogubljenja, gdje je bio prikovan na krst, s lopovima s obje njegove strane. Uskoro se zemljom proširila tmina i svako se bojao i strahovao da Sunce ne bi zašlo a da razapeta tijela ostanu na krstovima, što je bio zakonom kažnjiv prekršaj. Tako su oni hitno skinuti sa krstova dok su još bili živi, premda je Isa, a.s., pod teretom svega što je podnio toga dana, bio u nesvijesti. Kosti dva lopova su bile polomljene, kako bi time njihova smrt bila sigurna, a pošto je Isa izgledao mrtav, njegove kosti nisu bile polomljene.

‘Tijelo’ je izbavljeno

U ovoj situaciji zbunjenosti i smetenosti istrašnih predznaka Joseph iz Arimathea,mudri savjetnik i prijatelj Pilatov, koji je bio sljedbenik Isaa, a.s., otišao je Pilatu i tražio da Isaovo tijelo bude predano njemu. Pilat, koji je imao iskustva u ovim stvarima, čudio se da je Isa tako brzo bio mrtav, no, kako su ga uvjerili da je bilo tako, odmah je dao traženo odobrenje.

Joseph je smjestio onesviješćeno Isaovo tijelo u odaju isklesanu u stijeni, koja je bila njegova porodična grobnica i koja je bila ublizini. Tu ga je liječio Nikodemus, iskusanliječnik, nekim mirodijama i mastima i brinuo se Isa, a. s., stavljen je na krst'Tijelo’ je izbavljenoo njemu, dok nije bio vraćen svijesti.

Sve se ovo desilo preko vikenda. Do ponedjeljka se Isa, a.s., već bio u stanju kretati, mada su na njegovom tijelu još uvijek bili ožiljci ozljeda koje je zadobio i koje je trebalo njegovati.

Susreće svoje učenike

On se u tajnosti sreo sa svojim učenicima.Oni su jedva mogli povjerovati svojim očima i ušima. Vjerovali su da je umro i zamišljali su da su vidjeli njegov duh. Uvjerio ih je da nije umro i da nije bio duh.

Pozvao ih je da pregledaju njegove rane. Da li duhovi imaju ožiljke povreda? Bio je gladan pa je tražio hranu i jeo je snjima. Nije želio da se sazna da nije umro i da je nakana njegovih neprijatelja Božijom milošću bila osujećena.

Upozorio ih je da njegovi neprijatelji, saznavši da je živ, mogu krenuti da ga ponovo uhapse. Rekao im je da je on bio odbijen u Judeji, ali da to nije bio kraj njegove misije. Rekao im je da mora prenijeti svoju poruku izgubljenim stadima obitelji Israila, Jevrejima dijaspore, i rekao im je da se mora rastati od njih.

Put prema istoku

Tako je krenuo prema istoku gdje su izgubljena plemena bila smještena cijelim putem od Sirije kroz Tursku, Irak, Iran, Afganistan i sjeverozapadnu Indiju sve do Kašmira. Samo ime Kašmir podsjeća na Siriju i neka imena mjesta su identična s imenima mjesta u Siriji.

Ljudi Kašmira do danas imaju izrazitu sličnostsa Israilićanima. Isa, a.s., bio je dobro primljeni prihvaćen od jevrejskih plemena dijaspore,među kojima je on postao poznat kao YuzAasif, princ Poslanik.Svoje posljednje godineje proveo u Kašmiru.

Kraj njegovog života

On je doživio duboku starost od preko 120godina i kad je umro, bio je sahranjen u Khanjar ulici u Srinagaru. Njegov grob stoji sačuvan i mjesto je posjete.

 Prava istina

Nema ni trunke dokaza lažna pretpostavka da je Isa, a.s. (Isus), sin Merjemin (Marijin),poslanik i vjerovjesnik Božiji umro na krstu. On nije proveo duže od tri sata na krstu s kojeg je bio skinut živ. Njegove kosti nisu bile polomljene. Šta ga je ubilo?Postoji obilje dokaza koji uvjerljivo svjedoče da on nije umro na krstu.

Njegovo fizičko tijeloje bilo uklonjeno do porodične grobnice Josepha iz Arimathea. Ako je on već bio mrtav, šta sedesilo s njegovim tijelom? Gdje je bio ukopan? S istim tijelom, koje je imalo ožiljke od ozljeda,on se sreo sa svojim učenicima i jeo je s njima,što je siguran i nepobitan dokaz da nije umro na krstu.

Razmislite onda, o vi koji ste nadareni razumom, i dokučite stvarnost i nemojte dopustiti sebi da budete zavedeni lažnom pretpostavkom.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp