U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Svete knjige Zaratustra

Svete knjige

Navedeno je da je samo jedna sveta knjiga, Avesta, od koje je samo dio ostao. To je u istočnoiranskom dijalektu Zoroastrijanske tradicije, i dva muslimanska historičara dvanaestog i trinaestog stoljeća, Tabarija i Mas'udi, navode da je cijela Avesta napisana zlatnom tintom na 12000 kožica i pohranjena u Kraljevskoj biblioteci u Istakhr ili Dizh-e-Niphisht riznici u Persepolisu, gdje je spaljena tokom invazije Aleksandra Velikog, a drugi primjerak je odnešen u Atenu gdje je prevedena na grčki.

Riječi Zaratustre i njegovih nasljednika su se, najvjerovatnije,prenosile s koljena na koljeno usmeno.Kao rezultat okolnosti i zbunjenosti nakon osvajanja, mnogo usmene tradicije također je moralo biti izgubljeno.

Rečeno je da je jedna trećina Avesta ostala u sjećanju ljudi.Također je navedeno da je Zoroastrijanska književnost, osim gore navedenih, primila još dva nepopravljiva gubitka. Prvi se dogodio u sedmom stoljeću tokom arapskog osvajanja, a sljedećiu dvanaestom stoljeću, kada su mongolski kraljevi došli na vlast.

Više od jedne trećine vjerske literature Sassanian razdoblja (posljednje razdoblja tokom kojeg su Zoroastrijanci bili na vlasti) bilo je uništeno.

Priča kaže da se Avesta sastojala od dvadeset i jednog NASKS (dijela). Njihov sažetak se nalaziu knjizi Pahlavi, DENKERT, koji datira iz devetog stoljeća nove ere, u svom sadašnjem obliku. Jedna trećina NASKSA postoji, i znatne je veličine.

Nakon iseljenja Grčke Partijancima, Zoroastrianizam je doživio preporod. Kralj Volgeses je naredio sakupljanje raspršenih dijelova Avesta. Ovaj rad je dovršen od strane Tansara, visokog svećenika Ardeshira, osnivača dinastije Sassanian u 224. god. nove ere.

U isto vrijeme, prijevod Avesta u Pahlavi je nastavljen i dodani su na to komentari, a sve zajedno je dobilo naziv ZendAvesta, (Aza'nti u Avesti, i Avestak-U-Zand u Pahlavi). Tansar je reorganizovao Avestu u tri dijela: GASSANIK (Gathic ili pobožne himne), HADHA MANSARIK (kombinacija duhovnog ivremenskog učenja), i DATIK (zakon).

Sadašnja Avesta je sastavljena iz pet dijelova:

 • YASNA (Poštovanje, nakolonost). Bavi se Stvoriteljom, objavom, vječnim zakonom,slobodom izbora, smislom života, besmrtnosti duše, zakonom i posljedicama obnovesvijeta. Ima sedamdeset dva Haiti (poglavlja) i obuhvaća dva GAHASA.

GATHAS (božanske himne), su najsvetiji i autentični dijelovi Aveste. Oni predstavljajupravi Mazdaizam, religiju koja je ispovijedana i prakticirana od vremena objave uistočnom Iranu. Također je bila religija kraljevstva tokom ranog dijela Ahaemanianvladavine, i kao što je navedeno, „Gahas, u proglašenju Mazdaisma, najbolje religijeikada, ne priznaje druge Poslanike osim Zaratustre. Međutim, govori o SAOSHYANT (štoznači pobožni ljudi koji rade za poboljšanje svijeta). Hiljade njih, uključujući Zaratustrumogu se smatrati SAOSHYANTIMA. U obliku SOSHYOS, SAOSHYANT se pojavljuje umlađoj Avesta kao izabrani Spasitelj. SAOSHYANT je korišten od strane učenjakaznačenjem Mesija ili Mehdi u Ibrahimovoj religiji “.

 1. GATHAS PROPER, zauzimaju poglavlja 28-34 i 43-53 knjige YASNA. To sunajstariji dijelovi Aveste, napisani jezikom različitim od ostatka Aveste. Ovo nisuupute, ali nadahnuti, strastveni iskazi uglavnom upućeni direktno Bogu, u vrlodrevnim pjesničkim oblicima, prate se unazad do Indo-Evropskih vremena. Ovihsedamnaest velikih himni ili pjesama je napisao Zaratustra, a također su nazvaniotkriveni dio Avesta. Vjerno su sačuvani u Zajednici.
 2. GATHAS HAPTANHAITI, ili SEDAM POGLAVLJA, zauzimaju poglavlja 35-42knjige YASNA. Napisali su ih učenici Zaratustre, nakon njegove smrti. Napisanisu u prozi.
 • YASHT, što znači časni. Napisani su u slavu YAZATASA (što znači Najomiljeniji). VećinaYAZATASA ne potječu iz GATHASA. Kao što su zapravo Magisi (sljedbenici pre-Zoroastrijanskereligije) prihvatajući novu vjeru uspjeli su u uvođenju nekih njihovih božanstava u obliku Yaztaz unovoj vjeri.
 • VISPRED, što znači svi festivali. Ima dvadeset četiri poglavlja, a odnosi se na šest zahvalasezonskim festivalima, GAHANBARS.
 • VENDIDAD, što znači zakon protiv demona i lažnih božanstava, sastoji se uglavnom odpravila higijene.
 • KHORDEH AVESTA, je dvojezičan i sadrži dnevne molitve, dijelovi koji su u Perziji. Onipredstavljaju Sassanian i nakon Sassanian molitve.

Ostatak Aveste se zove MLAĐA AVESTA. Ona se razlikuje od oba druga GAHASA i sastavljanaje u različitim vremenima, u istočno-iranskom jeziku, dugo nakon Zaratustre. Zaratustrinaučenja, prenošena usmeno kroz generacije, donešena su u pisanom obliku, za vrijemevladavine Sassanian, u srednju Perziju, još nazvana Pahlavi.

Pahlavi KNJIGE, slijedile su Avestan izvore i pružile vrijedne ključeve za tumačenje sadržajaGAHASA i Zoroastrijanske studije. Većina Pahlavi tekstova su naučni i informativni sa bogatomfilozofskom „aromom“. Neki od njih, navedeno je, da su pod utjecajem islamske (Šia) filozofske misli u Iranu, ali ne predstavljaju ortodoksni Zoroastrijanizam. Većina tih knjiga sastavljana je nekoliko stoljeća nakon propasti Sassanians u nepovoljnom okruženju. U najboljem slučaju oniodražavaju uvjerenja i mišljenja njihovih autora.

Pahlavi tekstovi su podijeljeni na:

 1. PAHLAVI VERZIJE AVESTAN TEKSTOVA-Pahlavi Yasna, Pahlavi Vispred i PahlaviYasht. Bili su toliko religiozni koliko i njihovi Avestan srodni dijelovi.
 2. MJEŠOVITI AVESTAN i PAHLAVI TEKSTOVI poput Afrini-Dahman, kao i čisto Pahlavi knjige. Bave se pitanjima filozofije, higijene i prava, grupiranje oko religije. Njihov sadržaji nisuortodoksne Zoroastrijanske doktrine.

Neke od Pahlavi knjiga su sljedeće:

 1. DINKARD-Zanimljiva zbirka vjerskih, historijskih, geografskih, pravnih i medicinskih informacija.
 2. MATIKAN-i-HIZAR DADISTAN-Raspravlja o ličnom pravu i pravosuđu Sassanian doba na temelju presude nekihpravnika.
 3. SHIKAND GUMANI VIJAR -Naučna knjiga o filozofiji religije. Ona raspravlja problem dobra i zla u širokom okviru Zoroastrianizma i srodnih izdanaka. Ona odbacuje neke doktrine Židova i Kršćana.
 4. BUNDAHISHN-Ovo je još jedna knjiga u kategoriji gore navedenih. Ona se bavi porijeklom i prirodom stvaranja kao i eshatologijom (ono što se odnosi na vremenski posljednje stvari 10 čovjekove egzistencije ili opšte kosmičke stvarnosti; obrađuje teme sa smrći i životomposlije smrti).
 5. MINOK-I-KHRAD- Knjiga sadrži neke etičke legendarne materijale.
 6. SHAYAST-la-SHAYAST, ili Pahlavi RIVAYAT -Pokazuje probleme grijeha, postupanjasa leševima, pitanje nečistoće i pravilnog načina pročišćavanja.
 7. Arda VIRAF NAMEH- Književni i izmišljeni račun posjete velikog svećenika Dženetu iĐehenemu (Raju I Paklu), nešto slično Danteovoj Božanstvenoj komediji, ali pisani tristoljeća ranije.
 8. BAIIMAN YASHT -Opisuje pobjedu i patnju Zoroastrijanaca i daje prikaz (tzv.)muslimanskog potčinjenog ponašanja.

Izvor: Review of religions, August 1996.godine.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp