U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Zaratustrizam

Zaratustra je bio ljudsko biće, mudrac, svećenik, učitelj, i Poslanik. On je bio osnivačn ove religije. On je živio u vrijeme kada je rasprostranjen animizam i kada su razni oblici prirodnog obožavanja bili dominantni. Solarni kult je posebno važan. Prema grčkim historičarima: „Nakon što je promijenio drevni oblik obožavanja, on je uveo mnogostruke i čudne doktrine”. On se izjasnio za direktni i lični odnos s Bogom kroz mudrost, moral i ljubav umjesto indirektnog pristupa preko posrednika.

On je propovijedao nesebičnu odanost i predanost za dobrobit čovječanstva umjesto predstave da se mole prinčevi i svećenici. Svećenički narod zapadnog Irana, Magisi (Maga znači veliki), bili su nasuprotnjega i njegove misije, jer Zaratustra ne odobrava vjersku praksu koju oni slijede. On je bio jedini u mogućnosti za uspjeh nakon pobjede srca kralja Vishtaspa, imao je pristupnjeg ovom sudu, i uspio je stvoriti polje za ostvarenje svetog zadatka povjerog mu odstrane Ahura Mazde, Mudrog Gospodara, kroz objavu.

Prvo načelo Zaratustra učenja usmjereno je na Ahura Mazdu, Mudrog Gospodara, kaošto je on najviši Bog i On sam, je vrijedan obožavanja. On se klanjao Bogu samo jednostavnim ritualima „uzdignutim rukama“, s dubokim i najsrdačnijim poštovanjem“, s„dobrim mislima, dobrom riječju, i dobrim djelom“ i uputio je svoje sljedbenike da obožavaju na sličan način.

On je vjerovao i utisnuo u svoje sljedbenike vjerovanje da je Bog stvoritelj neba i Zemlje, tj. materijalnog i duhovnog svijeta. On je izvor smjenjivanja svjetlosti i tame, suverenog prava, davatelj, centar prirode, začetnik moralnog reda i sudac cijelog svemira.

On je bio okružen šest ili sedam AMESHA SPENTAS dobrotvornih besmrtnika (kako je navedeno u Avesti). Ahura Mazda je njihov Stvoritelj i Otac. Oni su neodvojivi od njegovog sopstvenog smisla i oni su:

  • SPENTA MAINYU „Sveti Duh“, ASHA VAHISHTA „Pravedni i Istiniti”, VOHU MANAH„Ispravno razmišljajući“ i ARMAITI ili SPENTA ARMAITI „Pobožni“. Ostala tri bića(osobe) od ove skupine, rekao je da personificiraju kvalitete koje se pripisuju AhuraMazdi, i oni su, kako slijedi:

KHSHATHRA VAIRYA „Poželjno područje“, HAURVATAT „Cjelovitost“, a AMERETAT„Besmrtnost“.

  • Druga doktrina, uključena u učenje Zaratustre je, da je svijet podijeljen između Dobra i Zla, Istine i laži, i Svetog Duha i Razornog Duha. Oba duha izričito govore da su duhovi blizanci; postojeći rame uz rame. Zaratustra upozorava njegove sljedbenike da je najbolje od života djelovati u skladu s duhom istine, iako je u svakoj fazi, izbor mora biti napravljen. Zaratustrin princip nije privukao etički dualizam dobra nasuprot zla, ali važanje izbor pojedinca između njih, s uputama i savjetima za odabir dobra, istine i Svetoga Duha za pridržavanje.
  • Treća, da su stvorenja Mudrog Gospodara stvorena bezuslovno. Oni su slobodni birati između istine i laži. To je jednako primjenjivo na oba, duhovno i ljudsko biće.

Angra MAINYU; Razorni Duh „izabrao je raditi najgore stvari” u skladu sa darovanom mu slobodnom voljom. Na isti način DAEVAS, antički bogovi, s čijim obožavanjem supovezana nasilja, smatrani su kao zle moći Zaratustre.

  • Četvrta uputa Zaratustra učenja, je da osoba, stvorena da slobodno reguliše svojeaktivnosti prema vlastitim željama, je i sama odgovorna za svoju konačnu sudbinu. Ona zarađuje vječnu nagradu za dobra djela. Zlo-počinitelj je, također, osuđenik svoje savjesti, kao i od Pravednog Boga, kaznom vječne boli đehennemom (paklom),„najgorim boravištem“.
  • Peto je, da je vanjski simbol „istine“, vatra u čijem prisustvu sve religiozne ceremonije i bogoslužje trebaju biti obavljani od strane vijernika ove vjere. To je vatra-ALTAR koja postaje središte Zoroastrijanskog kulta. Zaratustra utvrđuje istinitost njegove poruke iskušenjem od požara i rastaljenog metala, te da su vatra i rastaljeni metala, ono čime će čovječanstvu biti suđeno u posljednjim danima.

Zoroastrijanci općenito su poznati kao obožavatelji vatre i naravno vrijeđalo ih je to, jer Zaratustra je i sam cijenio taj element „koji posjeduje moć istine“. GATHAS govore o„Božijoj vatri“ da će se koristiti kao test na Sudnjem danu.

Kažu da je ne treba uzeti kao fizičku vatru, ali to je „duhovna vatra“ i „unutarnja vatru“ koja jarko sija u srcu svakog pravednika Zoroastrijanizma. Navedeno je da je Zaratustra putovao dužinom Iranske visoravni, za mnogo godina, propovijedajući Evanđelje o svjetlosti i pozivao je ljude u borbu protiv tame svijetlošću, zla dobrim, da se poklone Ahura Mazdi, i pomognu mu da pobjedi Angra Mainiju, Gospodara mraka.

On je cijelo vrijeme nosio sa sobom „kocku vatre“ (nepoznatog karaktera). U vrijeme njegove smrti, on je ostavio lanac centara Mazda obožavatelja, svaki sa svojim dijelom vječne vatre. Tako da je, dakle,neopravdano zvati Zoroastrijance obožavateljima vatre.

Na kraju bih želio izvući nekoliko odlomaka iz Pisma Zoroastrijanizma koji sadrže himne Zaratustre, prevedenih od strane uvježbanog Zoroastrijanskog naučnika gospodina Taraporewala.

Zaista, Ti vjerujem, O Mazda, da si Vrhovni dobrotvorni Opskrbitelj,Jer ja Te vidjeh kao Iskonski uzrok svih stvaranja,Tvoju Perfektnu inteligenciju kojom ćeš nagraditi svaku radnju, dobro dobrim, zlo zlim,sve do posljednjeg dana stvaranja. (Yasna 43.5)

Šta nas odanici nježnosti trebaju ovim naučiti:Najvredniji da poziva si Ti,Sveti Sudac djelovanja, Gospodar istine Tajne života koje gradi Njegovim planovima Zar Stvoritelj zemlje otkriva;Mi ćemo nastojati riješiti ove misterije kroz ljubav.(Yasna 46.9)

U početku, bila su dva Duha, Blizanci spontano aktivni,To su Dobro i Zlo, u mislima, i riječima, i djelu.Između ova dva, neka mudri odaberu pravilno;Budite dobri, ne oholi. (Yasna 30.3)

O vi smrtnici, čine ove zapovijedi -Zapovijedi koje je Mudri Gospodar dao,za sreću i za bolove,Duge kazne za zlo-izvršitelje, i blaženstvo za sljedbenike istine,Radost spasenja za pravednike ikada poslije!(Yasna 30.11)

Oni koji su živjeli, oni koji su bili i oni koji tek dolaze,Postići će jednu od dvije nagrade koje je odredio!U besmrtnosti će duša pravednika uvijek sretna biti,No, u mukama će duše lažaca sigurno biti.I ove zakone ima Ahura Mazda određene kroz njegovu suverenu vlast. (Yasna 45.7)

Sve misli i riječi djela ljudi će uroditi plodom kako je propisano u Tvom vječnom zakonu,Zlo za zlo, blagoslov dobra za dobro Takva mudrost je tako određena do kraja vremena. (Yasna 43.5)

Tko čuje istinu i živi je u svom životu,Posjeditelj duša, Gospodar Mudrosti on postaje; Za širenje istinitog učenja, Ahura, njegove riječi su jasne i uvjerljive; O Mazda, kroz tvoj jasni plamen vatre Svakom čovjeku će njegovo mjesto biti dodijeljeno. (Yasna 31.9)

Uistinu odajem Ti priznanje kao Svemoćnog Dobročinitelja, ‘O’ Mazda! Sa tvojim darežljivim rukama kojima ti nudiš pomoć, da budu pravedni, oboma, kako dobrim tako i zlim.Kroz plameni sjaj tvoje vatre, možda kroz istinu,Snaga dobra je došla k meni, ‘O’ Mazda. (Yasna 43.4)

Kroz ovaj Tvoj Sveti Duh si zapečaćen,'O’ Mazda Ahura, naša sudbina,Našu nagradu Tvoja vatra će darivati,kao Armaity i Asha raste unutar tražitelji moraju biti vođeni da slijede Tvoje put. (Yasna 47.6)

Obje strane, istina i laž, su staviljeni na test,Mazda, kroz plamen vatre Božije;Na ovaj Vatreni Test stavlja svoje gole najintimniji duše,kao nagradu za svakog koji pokazuje;

Potpuno beznađe će lažni naći,blagoslov puni istiniti će žeti.(Yasna 51.9)

Izvor: Review of religions, Avgust 1996.godine.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp