U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Ženidba hazreti Muhammada s.a.v.s. hazreti Aišom r.a.

brak,vrijeme,sat

Časnom Poslaniku Muhammadu s.a.v.s. se često zamjera njegova ženidba hazreti Aišom r.a. Prijenego se Časnom Poslaniku Muhammadu s.a.v.s. zamjeri na njegovom braku sa hazreti Aišom r.a.koji se desio tek nakon preseljenja njegove prve žene hazreti Hadidže, neophodno je poznavanje tadašnjih okolnosti i godina hazreti Aiše r.a. prilikom sklapanja tog braka.

Brak, odnosno Nikah sklopljen je 10. godine poslanstva, u mjesecu Šavvalu. Hazreti Aiša je tada imala 7 godina, ali izgleda da je po pitanju tjelesne zrelosti daleko odmakla. To je između ostalog bio i razlog zbog kojeg je Khola bin Hakiem, imajući to u vidu predložila brak sa hazreti Aišom.

Ipak hazreti Aiša nije bila posve sazrijela; tako da je tada sklopljen Nikah, ali nije sprovedena Rukhstana ( Ispraćaj/izlazak mlade iz roditeljske kuće). Tako da je do svoje 12. godine ostala kod svojih roditelja.

Druge godine po Hidžri je posve sazrijela , pa se njen otac hazreti Abu Bakr r.a. pojavio kod Časnog Poslanika Muhammada s.a.v.s. i preporučio i tražio ispraćaj. Časni Poslanik s.a.v.s. je druge hidžretske godine, u mjesecu Šavvalu platio mehr-vjenčani dar ( u tom vremenu je bilo uobičajeno to platiti novcem odjedanput) te je hazreti Aiša bila ispraćena iz roditeljske kuće, preselivši se ukuću Časnog Poslanika s.a.v.s.

Prave godine hazreti Aiše r.a.

Pitanje pravih i tačnih godina starosti hazreti Aiše r.a. tokom sklapanja braka i poslije sprovedbe ispraćaja je bilo tema veoma kontoverznih rasprava različitih historičara i učenjaka. Neki su pokušali oslanjajući se na jedan hadis iz Sahih Buhari zbirke u kojem hazreti Aiša r.a. lično objašnjava da je tokom ispraćaja imala devet godina, potvrditi njene godine.

Neki su čak pokušali da dokažu da je tada imala 16 godina. Svaki razuman čovjek će se složiti da je najpouzdaniji i najlakši način utvrđivanja njenih godina taj provjere s jedne strane datuma njenog rođenja, a s druge strane datuma održavanja njenog vjenčanja. Prenosi se da se rodila početkom četvrte godine poslanstva.

Vjenčanje

U nekim predanjima se spominje mjesec Šavval prve hidžretske godine,a u drugim mjesec Šavval druge hidžretske godine. Ibn – e – Sa'ad prenosi predanje o mjesecu Šavvalu prve hidžretske godine. Iako je Ibn – e – Sa'ad jedna pouzdana ličnost, ipak je jedan prenosioc u lancu Vakedi hadisa nevjerodostojan.
Istraživači se gotovo potpuno slažu u pitanju njegove nepouzdanosti pa čak i neistine. Neki pak predanje o mjesecu Šavvalu druge hidžretske godine smatraju istinitim i favoriziraju ga.

Sada nije teško ustanoviti koliko je godina imala pošto je utvrđen period između njenog rođenja i vjenčanja. Hazreti Aiša r.a. je rođena početkom četvrte godine poslanstva dakle četiri godine nakon spuštanja Objave.

Hidžra (iseljenje) hazreti Muhammada s.a.v.s. se desila u mjesecu Rabi – ul –Avalu, 14-te godine poslanstva. Tako da je ona u trenutku Hidžre bila stara deset godina i nekoliko mjeseci. Nadalje period između Hidžre koja se desila u mjesecu Rabi – ul – Avalu prve hidžretske godine i vjenčanja hazreti Aiše koje se desilo u mjesecu Šavvalu druge hidžretske godine iznosio je gotovo dvije godine.
Ako se usporede i izračunaju ova dva perioda onda se dođe do njenih spomenutih dvanaest godina.

Ako se oslanja na predanje koje prenosi Ibn – e – Sa'ad onda se dolazido 11 godina, a ne devet ili deset. Ova računica se zasniva na činjenicama čija se istinitost ne može osporiti. Ipak postavlja se pitanje iz kojih je razloga hazreti Aiša navela da je imala devet godina.  Ovdje se treba napomenuti da se ova predaja ne smije osporiti, ali se treba priznati da je ona svoje godine pogađala i time pogriješila.

To nije čudno pošto se može lahko zaključiti da se može pogriješiti prilikom nasumičnog pogađanja godina starosti. Ako se pak uzme kao tačan i taj podatak od devet godina starosti prilikom vjenčanja, zamjerka za maloljetstvo nije opravdana ni u tom slučaju, jer u zemljama poput Saudijske Arabije zrelost u dobi od devet ili deset godina nije ništa neuobičajeno.
U Indiji ili Pakistanu djevojčice su već sa desetgodina zrele i njihova tjelesna razvijenost je već uznapredovala. Proces zrelosti zavisi od faktora poput klime, ishrane i drugih okolnosti.

U evropskim zemljama prosječna starosna dob je viša i klimatski i ishranom uvjetovana i djevojke se udaju kasnije nego u arapskom podneblju. U Indiji i Pakistanu ta starosna dob je otprilike između 13 i 14 godina. Pod tim spomenutim okolnostima,zrelost i s time povezano vjenčanje sa devet godina kod hazreti Aiše r.a. nije nešto neuobičajeno; a pogotovo ne u dobi od 12 godina.

Uzimajući u obzir i činjenicu da je hazreti Aiša r.a. imala poseban tjelesni razvoj, ova zamjerka uopće nije opravdana. I Sir William Muir, jedan od najznačajnijih britanskih islamskih učenjaka je uočio ovu činjenicu:”Ipak moralo je tu postojati i još nešto pored obične dječije prije vremene zrelosti zbog čega je konzumiranje braka uslijedilo tek tri godine poslije samog sklapanja.”

Mudrost koja stoji iza tog sklapanja braka

U cijelokupnom sagledavanju svih brakova Časnog Poslanika Muhammada s.a.v.s. treba obratiti pažnju na to da je hazreti Aiša r.a. bila jedina supruga Časnog Poslanika s.a.v.s. koja prije njega nije bila udata. Sve druge supruge Časnog Poslanika s.a.v.s. su bile ili udovice ili razvedene prije.
ČasniPoslanik s.a.v.s. je u trenutku vjenčanja imao oko 55 godina i njenom odgoju i osjećanjima je posvetio posebnu pažnju. Mnogobrojne predaje potvrđuju kako se on brinuo između ostalog onjenim interesima i slobodnom vremenu.

Hazreti Aiša r.a. je imala izvrsno pamćenje i u kratkom je roku pod utjecajem odgoja Časnog Poslanika Muhammada s.a.v.s. mnogo uz napredovala. Uistinu je i to bio razlog zbog kojeg je ona s tako malo godina došla ka Časnom Poslaniku s.a.v.s. jer je time mogla što duže biti uz njega i rano kroz odgoj i obrazovanje u njegovoj prisutnosti biti pripremljena za časno nošenje one odgovornosti koju ima supruga jednog poslanika.

Da je taj trud Časnog Poslanika s.a.v.s. bio krunisan uspjehom možemo prepoznati i po tome da je bitan dio hadisa prenijela baš hazreti Aiša r.a. Ona je prenijela oko 2200 hadisa. Njeno znanje i razumijevanje bili su toliko izvrsni da su i poznati i učeni ashabi Časnog Poslanika s.a.v.s. to poštovali i od nje tražili savjete.

Prema jednoj predaji kaže se da nakon preseljenja Časnog Poslanika s.a.v.s. nije se pojavio nijedan problem u vjerskim pitanjima čije rješenje nije moglo biti pronađeno kod hazretiAiše r.a. Krasile su je mnogo vrline koje je Časni Poslanik s.a.v.s. izuzetno cijenio. Nekada je znao reći da mu je od svih ljudi Aiša najdraža. Njena velikodušnost bila je tako izvanredna da je jednom prilikom nakon što je dobila 100.000 dirhema ujutro, poklonila sve siromašnima i onima kojima je bilo potrebno prije nego je nastupila noć iako u kući nije bilo ništa ni za večeru.

Ovdje je vrijedno spomenuti da se brak sa hazreti Aišom desio na posebnu Božiji zapovijed. Časni Poslanik s.a.v.s. je imao jedan san u kojem mu je hazreti Aiša bila prikazana kao njegova buduća supruga. On ovaj san nije spomenuo s očekivanjem da se on uz Božiju milost ispuni, ako Allah to bude htio. Njeno posebno mjesto je Časni Poslanik s.a.v.s. spomenuo u jednom hadisu povodom jedne primjedbe neke žene hazreti Aiši, u kojem je rekao da mu njegov Gospodar ne spušta objavu u postelji ni jedne druge žene do u postelji hazreti Aiše. Nakon preseljenja Časnog Poslanika s.a.v.s., hazreti Aiša r.a. je živjela još oko 48 godina i preselila je 58 godine po Hidžri u mjesecu Ramazanu u dobi od 68 godina.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp