U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Pobjeda islama u americi

Dr. John Alexander Dowie je bio Amerikanac koji je tvrdio da ga je Bog “u duhu i moći Elije” poslao među ljude. On je počeo da širi Kršćanstvo. Takođe je izjavljivao da namjerava da izbriše Islam sa lica Zemlje. On je iznosio uvredljive izjave o Poslaniku Islama, savs, i pogrdno govorio o hazreti Ahmedu a.s.

Kad su ove vijesti došle do njega(Hazreti Ahmeda-Imama Mahdija i Obećanog Mesija a.a.), on je izazvao Dowiea na molitveni dvoboj.

“Najbolji način da se utvrdi je li istina Dowijev Bog ili naš, je to da gosp. Dowie prestane da iznosi proročanstva i kletve o uništenju svih Muslimana. Umjesto toga treba da fokusira samo na mene, i da se moli za to da onaj koji od nas dvojice izmišlja laži, umre prije onog drugog.” (Pregled religija(The Review of Religions), septembar 1902, Dio I, broj 9)

Hazreti Obećani Mesija a.s. je dalje rekao:

“Ako Dowie pobjegne od ovog izazova, budite sigurni da će velika nesreća zadesiti Cion.”(Haqiqat al-Wahee (Stvarnost Objave), strana 71)

Kad je gosp. Dowieu rečeno za ovaj izazov, on je hvaišući se govorio:

“Možete li zamisliti mene da odgovaram ovim najobičnijim komarcima i mušicama? Da stavim svoju čizmu na njih, zdrobio bih ih do smrti.”(Listovi iscjeljenja(Leaves of Healing), 27. december 1903)

Na kraju je bio kažnjen za svoju aroganciju završio je prema predskazanju  Obećanog Mesije a.s. Njegovi sin i supruga su se okrenuli protiv njega i nisu prisustvovali njegovoj sahrani. Nije mogao više govoriti zbog moždanog udara koji ga je paralizovao 19. decembra 1905.godine, dok je držao govor.

Njegovi pratioci su ga napustili nakon otkrića da je pronevjerio 2,529,766 američkih dolara. I da je vodio pohotan život, kao i da je bio alkoholičar. Njegov novoizgrađeni grad Cion (70 kilometara sjeverno od Chicaga) je bio satrven unutrašnjim razdorom. U prvoj sedmici marta 1907.godine umro je u potpunoj tuzi, jadu i nemoći.

Svjetska štampa je posvetila veliku pažnju ovom molitvenom duelu; preko 30 štampanih medija u SAD su objavili priču o tome.

Boston Herald je u svom izdanju od od 23.juna 1907.godine objavio:

“Dowie je umro daleko od svojih prijatelja, sreća ga je potpuno napustila. Patio je od paralize i ludila. Umro je na jadan način, sa gradom Cionom uništenim i izlizanim unutrašnjim razdorom. Mirza nastupa iskreno i izjavljuje da je dobio svoju bitku.”

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp