U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Ashabi Časnog Poslanika s.a.v.s.

Peti Halifa i poglavar Ahmadija muslimanskog džemata

Kratki sadržaj

Danas je Hazreti Halifatul Masih V (da Allah bude njegov pomagač) nastavio da govori na temu o ashabu koji je učestvovali u bitci na Bedru, njegovo ime je Hazreti Sa’ad bin Mu’az.

Ranjavanje u bitci Ahzab

Hazreti Halifatul Masih V je naveo iz pisanja od Hazreti Mirza Bašir Ahmad Sahib (ra) koji piše da Muslimani nisu podnijeli velike gubitke u bitci Ahzab, međutim Sa`d bin Mu`az (ra) je bio teško ranjen. Iako je ubijeno samo nekoliko nevjernika, primili su veliki šok, što je dokazalo istinito predskazanje Časnog Poslanika (savs) koje je bilo da od sad neće imati hrabrosti napasti Muslimane.

Hazreti Sa`d (ra) ranjen je u bitci kod Hendeka (rova) što je dovelo do njegove smrti. Prenosi se da u bitci na Hendeku, kada je strijela pogodila zglob Hazreti Sa`d (ra), Časni Poslanik (savs) mu  je sam izvukao strijelu i pobrinuo se za ranu.

Zadnji Momenti Hazreti Sa`ad bin Mu`aza

Hazreti Halifatul Masih V je rekao prenosi se da je Časni Poslanik (savs) napravio šator u blizini džamije i tu se brinuo o hazreti Sa`adu (ra), tako da ga je mogao posjećivati često. Kad je rana počela zarastati, Hazret Sa`ad se molio: ‘O Allahu! Ne volim ništa više nego da učestvujem u Tvom džihadu. Moje je vjerovanje da se sada završila naša bitka sa Kurejšijama. Ako će se još uvijek voditi ratovi protiv Kurejšija, onda me održi u životu da bih mogao služiti Islamu, ali ako su se naše bitke sa njima završile, onda sam sretan da se ova rana otvori i nastavi krvariti do moje smrti. ” Iste te noći, rana se otvorila i obilno krvarila. Ibn Abbas (r.a.) kaže da je, kada je počeo da krvari, Časni Poslanik (savs.) otišao do njega i držao ga uzase, do te mjere da je krv hazreti Sa'ada (ra) došla do brade Časnog Poslanika (savs). Časni Poslanik (savs) se molio: ‘Sa`ad se borio na Tvom putu, on je dokazao istinitost Tvog Poslanika i ispunio je sve što mu je bilo naređeno, pa prihvati njegovu dušu. ’Dok je još bio pro svjesti, hazreti Sa `ad (ra) otvorio je oči i rekao: ‘Mir neka je na Allahovog Poslanika.’ Svim prisutnim članovima porodica u to vrijeme, Poslanik (savs) je rekao: ‘Molim se da jednak broj meleka bude prisutan u vrijeme Sa'dove dženaze koliko je sada prisutnih ljudi. “

Preseljenje i Dženaza od Hazreti Sa’ad bin Mu’aza (ra)

Hazreti Halifatula Masih V  je spomenuo da je smrt hazreti Sa`ad (ra) bio veliki šok; imao je status kod Ensarija isto kao hazreti Ebu Bekr (ra) među muhadžirima. Njegova smrt je također bila šok za Časnog Poslanika  (savs) ali kao i uvjek pokazao je uzorno strpljenje.

U toku njegove dženaze njegova stara majka je  glasno uzviknula od tuge. Poslanik (savs) je uvjek bio protiv ovih stvari i rekao da žene koje kukaju inače lažu, osim Sa’adove (ra) majke, jer je bila  istina sve ono što je rekla o njemu.

Dok su nosili tijelo od Hazreti Sa`ada (ra) prema mezaru, neki prisutni su izrazili koliko mu je tjelo izgledalo lahko. Časni Poslanik (savs) da im se čini da je lahko zbog toga što meleci također nose njegovo tijelo.

Hazreti Halifatul Masih V je rekao da je u toku njegove dženaze,mezarlje Džennetul Baki bilo potpuno ispunjeno sa ashabima. Kada su njegovo tijelo stavili u mezar, Poslanik (savs) je tri puta rekao SubhanAllah, a ashabi su ponovili za njim da je cijela okolina odjeknula. Onda je Poslanik (savs) tri puta rekao Allahu Ekber (Allah je najveći), a ashabi su ponovili isto, i riječi su odjeknule.

Dok je tješio majku od hazreti Sa`ad (ra), Poslanik (savs) je rekao je da  “njen sin prva osoba kojoj se Allah nasmiješio i Njegov prijestolje je bio pomjeren”, tj. Da ga prihvati na nebu sa otvorenim naručjem.

Hazreti Halifatul Masih V je spomenuo hadis u kojem je hazreti Sa`ad (ra) rekao ‘da iako sam slab, postoje tri stvari u kojima sam vrlo redovan i odlučan; prvo da sve što je Časni Poslanik (savs) rekao nijad nisam posumnjao u istinitos ovih riječi. Drugo, nikada nisam dopustio ni jednoj drugoj misli da uđe u moj um dok sam klanjao namaze. Treće, nema dženaze u kojoj nisam učestvovao i razmišljao iz perspektive umrlog o tome šta će se od njega tražiti, tj. Bio je vrlo svjestan o Ahiretu.

Hazreti Sa’ad bin Ebi Vekas (ra)

Hazreti Halifatul Masih V je naveo da  sljedeći ashab o kojem ću govoriti je hazreti Sa`ad bin Ebi Vekas (ra). Otac mu je bio Malik bin Vahaib, a majka Hamna bint Sufjan. Bio je iz plemena Banu Zuhra koje je pripadalo Kurejšijama. Bio je od deset ashaba kojima je Časni Poslanik (savs) dao radosne vijesti o Džennetu. On je zadnji preminuo od ove desetorice.

Njegovo primanje Islama

Hazreti Halifatul Masih V je rekao u vezi sa prihvatanjem Islama, prenosi se da je vidio san u kojem je bio mrak, zatim se odjednom mjesec pojavio, i on je krenuo prema njemu. Uz put je vidio da i hazreti Zaid bin Harisa (ra), Hazrat Ali (ra) i Hazrat Ebu Bakr (ra) idu u istom smjeru. Pitao ih je kad su stigli tamo, na šta su oni odgovorili da su tek stigli. On je već znao za Poslanika (savs.) i poruku koju je širio. Tako je otišao kod Poslanika (savs) i prihvatio Islam.

Prenosi se da je imao 17 ili 19 godina kad je prihvatio Islam. On je bio jedan od onih koji su prihvatili Islam od Ebu  Bekra (ra) to jeste on im je propovjedao vjeru. On je bio uspješan u osvajanju Iraka u toku hilafeta hazreti Omera (ra).

Reakcija Njegove Majke i pouka poslušnosti prema roditeljima

Hazreti Halifatul Masih V navodi da mu je nakon prelaska na Islam njegova majka rekla da neće jesti dok ne napusti Islam. Rekla je da „tvoja vjera govori da se pokoravaš roditeljima, i zato ti naređujem da napustiš Islam.“ To se nastavilo tri dana. Hazreti Sa`ad bin Ebi Vekas (ra) rekao je da jako voli svoju majku. Ali kad mu je rekla da neće jesti dok on ne napusti Islam, poslije prvog dana njenog odustajanja od hrane i pića, rekao joj je da “čak i ako imaš hiljadu života i oni odlaze jedan po jedan zbog toga što ne jedeš, ni tada ne bi napustio Islam.” Tako je objavljen slijedeći ajet Časnom Poslaniku (savs.):

“A Mi smo čovjeku naredili dobročinstvo prema svojim roditeljima; a ako se oni prepiru s tobom i traže da Meni pridružuješ ono o čemu ti nemaš znanja, onda ih ne slušaj. Meni je vaš povratak i Ja ću vas obavijestiti o onom što ste radili.” (29:9)

Hazreti Halifatul Masih V je reakao da je Poslanik (savs) je zvao hazreti Sa’adu bin Ebi Vekas dajdža, Imam Tirmizi ovo objašnjava da je ovo bilo zato što je Poslanikova majka i hazreti Sa’ad pripadali istom plemenu Benu Zuhra.

Prolazak Hazreti Sa`ad bin Ebi Vekas (ra) krom teške poteškoće

Hazreti Halifatul Masih V je rekao da je hazreti Sa`ad bin Ebi Vekas (ra) bio među onim drugovima koji su izdržali najteže uvjete i progon u toku bojkota Muslimana od strane Mekanlija. On sam prenosi da je jedne noći hodao i njegovo stopalo je nešto dodirnulo.Bio je toliko gladan da je to odmah pokupio i pojeo. Govorio je da do dana današnjeg nije znao šta je tad pojeo.

Čuvanje straže Časnom Poslaniku (savs)

Hazreti Sa`ad bin Ebi Vakas (ra) je bio jedan od ashaba koji je imao zadatak da bude stražar Časnog Poslanika (savs.) u toku različitih bitki. Nakon preseljenja u Madinu, postojao je strah od napada nevjernika. Dakle, u tim noćima Časni Poslanik (savs) je često ostajao budan noću. Jedne noći, kada Poslanik (savs.) nije mogao spavati, rekao je, ako samo postoji neko ko bi mogao doći i čuvati stražu. Upravo kad je to rekao,  čuo je zvuk oklopa. Pitao je ko je to, na šta je hazreti Sa`ad bin Ebi Vekas (ra) rekao da je to on. Časni Poslanik (savs) je pitao zašto je došao. Hazreti Sa`ad (r.a.) je odgovorio da se osjećao zabrinut zbog Poslanika (savs) i odlučio da dođe i čuva stražu ispred njegove kuće. Nakon toga, Poslanik (savs) se molio za njega, a zatim otišao na spavanje.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da će nastaviti da govori o Hazreti Sa’adu bin Ebi Vakasu u slijedećoj hutbi.

Dženaze

Hazreti Halifatul Masih V je rekao da će klanjati dženaze u odstustvu slijedećim džematlijama:

Učitelj Abud Sami Khan Sahib koji je preminuo 6. jula 2020. Njegov djed je imao čast prihvatiti Ahmadijjat od Obećanog Mesije (as) 1903. Bio je učitelj i služio je kao učitelj u Ta`limul Islam Srednja škola Rabvah. Halifa kaže da je i on bio njegov učenik i pohvalio ga je zbog izvrsnog stila poučavanja i velike ljubaznosti i brige sa kojom je predavao. Da mu Allah uvijek drži njegovo potomstvo vezano za džemat i Hilafet.

Sjed Mujeebullah Sadik koji je preminuo 28. maja 2020. Rođen je i odrastao u Kadianu. Njegov otac prihvatio je Ahmedijjat u ruci Prvog Halife (ra). Djed po majci bio je šehid. Preselio se u Veliku Britaniju i radio kao dobrovoljac u uredu nacionalnog predsjednika. Halifa ga je pohvalio zbog njegove dobre prirode i pobožnosti, i da je imao veliku predanost i pažnju prema svome radu. Jedan od njegovih sinova, Kaleemullah Sadik sahib, radi puno volonterskog rada u MTA. Halifa je napomenuo da način na koji su njegova djeca vezana za džemat, pokazuje izvrstan način na koji ih je odgajao i osigurao da budu privrženi džematu i Hilafetu. Takodjer je rekao da Časni Poslanik (savs) je rekao da se istinski karakter osobe poznaje  od komšija, što se pokazalo tačnim u njegovom slučaju, jer su mnogi njegovi komšije pisali o njegovom dobrom karakteru, a također su ga služili u vrijeme njegove bolesti.
Kad se preselio u Islamabad, hazreti Halifatul Masih kaže da je  Mujeebullah Sadik sahib bio vrlo zabrinut kako će on i njegova porodica klanjati džume iza Halife. Nakon toga, Halifa ga je uvjerio da će se većina džuma  još uvijek klanjati u Baitul Futuh džamiji. Hazreti Halifatul Masih V rekao da mu je, čuvši to, lice zasjalo. Huzur kaže primjetio sam da je to način na koji je svoju djecu vezao za džamiju i također osigurao da oni žive blizu džamije. Halifa se molio za njegov oprost i za njegovu porodicu.

Hazreti Halifatul Masih V je  rekao da će klanjati dženazu Rana Naeemuddina Sahib, kojeg je spomenuo na hutbama kad nije mogao da klanja dženazu u otsustvu.Pomolio se da Allah spusti Njegovu milosti na sve njih.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp