U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Poziv ka miru II Sukov između Izraela i Palestina

Sukob Izraela i Palestina

SAOPŠTENJA ZA JAVNOST

Ahmadija muslimanskog džemata o nedavnim eskalacijama u izraelskom i palestinskom sukobu 10. oktobra 2023.

Bilješka: Sljedeća izjava je objavljena prema smjernicama Svjetskog poglavara Ahmadija muslimanske zajednice, hazreti Mirze Masroor Ahmeda.

Izjava u ime Ahmadija muslimanske zajednice:

“Proteklih nekoliko dana stotine Izraelaca i Palestinaca, uključujući žene, djecu i starce, ubijeno je ili povrijeđeno kao rezultat besmislenog nasilja i krvoprolića. Ubijanje ili povređivanje nedužnih civila je direktno kršenje učenja Časnog Poslanika Islama s.a.v.s., koji je učio da čak i u ratnom stanju, nijedna žena, dijete ili starija osoba ne smiju biti meta ili ozlijeđeni na bilo koji način. Niti bi trebao biti napadnut bilo koji vjerski vođa ili mjesto obožavanja.

Ahmadija muslimanska zajednica izražava svoje najdublje suosjećanje i dove svima onima koji su ožalošćeni ili na bilo koji način pogođeni. Mi smo srcem sa njima.

Molimo se i pozivamo na hitan prekid neprijateljstava i da prevlada mir kako više ne bude izgubljenih života. Za to je neophodno da putevi komunikacije između relevantnih stranaka i naroda ostanu otvoreni. Sve dok ne dođe do prekida vatre, svaka vojna akcija mora osigurati da civili ne budu nastradali.

Nadalje, muslimanske zemlje u regionu treba da se ujedine u nastojanju da uspostave mir i osiguraju da prava onih nevinih palestinskih ljudi, koji nemaju veze s ekstremistima, budu zaštićena.

Pozivamo SAD-a i druge utjecajne nacije da se suzdrže od bilo kakvih radnji ili izjava koje bi mogle dodatno potaknuti nestabilnu situaciju. Umjesto toga, zajedno s relevantnim međunarodnim organizacijama, trebali bi uložiti sve moguće napore da hitno okončaju sukob i osiguraju mir što je prije moguće. Pravda i pravičnost su od najveće važnosti u postizanju trajnog i održivog mira.

Stoga se sve velike sile moraju fokusirati na uspostavljanje dugoročnog i održivog mira zasnovanog na principima pravičnosti i istinske pravde.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp