U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Razlicitost

Što se tiče onog svijeta, svako će biti nagrađen shodno svojim djelima, ali kod srodnika postoji jedna mala razlika. Razlike su kod onoga koji ima srodnike s kojima se dobro razumije i koji imaju slična razmišljanja. Rodbina će se sastati nevezano za to kojem koljenu srodstva pripadaju.  Doći će meleki sa svih strana i selamiti ih.

Kada bogatim ljudima dođe siromašna rodbina, oni ih tretiraju loše i ponižavaju ih, a i rođaci se ne osjećaju lijepo i sramote se da su kod njih.  Obećani Mesija je znao ispričati jedan vic:

”Jedan hindus je svoga sina dobro obrazovao, šaljući ga u najbolje i najprestižnije škole. Prodao je svoj imetak kako bi platio njegovo skupo školovanje.  Tako da je sin postao ugledni političar. Tada je to bilo ugledno zanimanje.  Jednog je dana sjedio u dvorištu svoje kuće sa bogatim i utjecajnim ljudima na stolicama. Slučajno ga je došao posjetiti njegov otac.  Na sebi je imao prljave, trošne hlače i sjeo je u društvo te bogate gospode.

Okupljeni bogataši su se osjećali poniženim samo njegovim prisustvom, ali su pomislili da će njihov domaćin već nešto povodom toga poduzeti.  Ali on ništa nije učinio, pa su ga zamolili da im predstavi tog čovjeka. Mladić  zbog kojeg je njegov otac gladovao i štedio, rekao je: ” Ovo je sluga u kući.” Otac se strahovito naljutio i rekavši:” Nisam ja njegov sluga nego sluga njegove majke.” Svi su shvatili da je on otac njihovog domaćina. Kritikovali su ga: ” Kakav si ti beskoristan stvor kada tako ponižavaš svoga oca!”

To vidimo svugdje u svijetu, kada siromašni ljudi idu posjetiti svoje bogate srodnike kako ih se stide i osjećaju da im narušavaju čast. Ali Allah dž.š. je rekao da je melekima naredio da kažu Esselamu alejkum, a ne Esselamu alejka, kako bi time obuhvatio sve srodnike koji tu osobu okružuju. Time je Allah dž.š. i njihovu čast sačuvao.

Izvor: Sejre Ruhani, tom 1, strana 221 – 222.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp