U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Covjek i priroda

Hazreti Obećani Mesija (neka je mir na njega) je rekao: ”Postoje dva tipa prosjaka. Jedni su oni koji dolaze kućama, prose toliko dugo dok nešto ne dobiju. To su Nar Gadah ( doslovan prevod- ljudski magarac; uporni prosjak ). Onda postoje i oni koji glasno nešto zatraže pa ako to ne dobiju onda idu dalje ka drugim kućama. To su Har Gadah ( prosjak bez milosti).”

On bi znao reći: ”Pred Bogom ne treba biti poput prosjaka bez milosti. Umjesto toga treba biti poput upornog prosjaka i toliko dugo biti pred Božijom kućom dok se nešto ne dobije. Na taj način Bog ljudima daje prednost pa i kad dova nije uslišana. Drugi način shvatanja i uspjeha dove jeste misliti da se neće otići praznih ruku pa makar dovili 50 godina za jedno te isto. Uvijek treba biti ubijeđen da će Allah dž.š. uslišati dovu. Ne treba ni pomisliti da dova neće biti uslišana. Pa čak i kad je stvar za koju se dovi riješena, ne treba se prestati doviti!”

Jedan evlija je svaki dan uobičavao doviti. Jednog dana dok je dovio, s njim je bio i jedan od njegovih učenika. Evliji se spustilo predskazanje koje je i ovaj učenik čuo, ali iz poštovanja prema svome učitelju ostao je miran. Sljedećeg dana učenik je istome svjedočio ali i ovaj put nije ništa rekao. Trećeg dana dok je dovio, spustilo mu se isto predskazanje. Učenik više nije mogao da izdrži pa je rekao: ” Danas je treći dan kako čujem da ti Bog kaže: ‘Neću ti uslišati dove!’. Ako ti Bog daje takav odgovor, zašto uopće doviti za to?”

Evlija mu je odgovorio: ” Neznalice! Već si za samo tri dana prepadnut ovim predskazanjem i govoriš mi da trebam prestati za to doviti.Ali ja ovo predskazanje slušam već trideset godina i niti sam prepadnut niti beznadežan. Moj je zadatak da dovim, a Allah će uslišati. On ispunjava ono što je Njegovo, a ja ono što je moje.” Već idućeg dana evliji je spušteno predskazanje: ” Sve smo tvoje dove posljednjih trideset godina uslišali!”

Ovdje se može vidjeti kako je bitno nikad ne gubiti nadu. Oni koji gube nadu, pred Allahom – tala se sramote. Oni trebaju razmisliti šta im je Bog sve dao. Koji sve blagoslovi i darovi dolaze od Njega samo i da li uopće postoji razlog izgubiti nadu.

Izvor: HutbateMahmud, tom 5, strana 183, Alfazal, 29. juli, 1916. godina.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp