U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
halifat

Hazreti Hakim Nuroddin r.a.

Halifatul Mesih I r.a. rođen je 1841. u Bherri, Indija. On je bio potomak hazreti Omera Faruka r.a., drugog halife islama. Bio je vrlo učen čovjek i studirao je praktično na svim popularnim vjerskim institucijama u Indiji i imao je privilegiju da dugo živi u svetim gradovima Meki i Medini. On je bio veliki učenjak, nadaren ljekar i upućen teolog. Kada je Obećani Mesija uveo bai’at 23. marta 1889. godine, hazreti Maulvi Nuruddin r.a. bio je prvi koji mu je dao jemstvo svoje odanosti.

Njegova poslušnost Obećanom Mesiji bila je za primjer. Obećani Mesija a.s. je rekao: ‘On je poslušan meni u svakom pogledu i kao što je puls upravljan otkucajima srca, slično on slijedi mene. Ja uviđam da je on potpuno predan da postigne moje zadovoljstvo i ocjenu… Kako bi bilo lijepo kad bi svaki od mojih sljedbenika bio kao Nuruddin. Ali, to je jedino moguće kad je nečije srce osvijetljeno svjetlom istinite, nepokolebljive i čvrste vjere. (Aina Kamalat-i-islama) Hazreti Hakim Maulvi Nuruddin r.a. služio je Ahmedijat šest godina i uradio je najviše što je mogao za uzdizanje Zajednice i za njen napredak. On je studirao i podučavao Časni Kur’an i napisao je mnogo knjiga. Umro je 13. marta 1914. godine.

Hazreti Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad Halifatul Mesih II r.a.

Rođen je 12. januara 1889. Njegovim rođenjem bilo je ispunjeno veličanstveno proročanstvo koje je unaprijed bilo dato Obećanom Mesiji a.s. u formi Božije objave. U ovoj objavi bila je opisana 51 besprijekorna odlika u vezi s ovim Obećanim sinom hazreti Ahmada a.s. Zanimljivo je da je on ostao 51 godinu kao II halifa Obećanog Mesije a.s.

Među njegovim najvećim radovima su: ‘Širi komentar Časnog Kur’ana’ (Tafsir-i kebir) i ‘Sažet komentar Časnog Kur’ana’ (Tafsiri-i Seghir). On je također 1934. pokrenuo šemu poznatu kao Tahrik-e-Džedid. Ova pravodobna i prikladna šema pomogla je izgradnju Ahmadija džamija i misionarskih kuća širom svijeta.

On je organizirao Džemat u nekoliko pomoćnih organizacija, s ciljem da ojača glavno tijelo Džemata. Uistinu, pod njegovim vodstvom Džemat je brzo napredovao širom svijeta. Hazreti Halifatul Mesih II r.a. umro je 8. novembra 1965, obilježavajući kraj 51-godišnjeg nevjerovatno blagoslovljenog i plodnog perioda kao drugog halife.

Hazreti Mirza Nasir Ahmad Halifatul Mesih III r.a.

Rođen je 15. novembra 1909. kao najstariji sin drugog halife, hazreti Mirze Bashiruddin Mahmood Ahmada r.a. Hazreti halifatul Mesih III još u svom djetinjstvu naučio je cijeli Kur’an napamet. Školovao se na Balior koledžu u Oksfordu, Engleska, a kasnije je bio imenovan za predsjednika nekoliko ključnih pomoćnih organizacija, uključujući omladinsku organizaciju Majlis Khudam-ul-Ahmadiyya i centralnu Ansarullah organizaciju za muškarce sa više od 40 godina starosti.

On je bio izabran za trećeg nasljednika Obećanog Mesije a.s. 5. novembra 1965. Među njegovim najvrednijim dostignućima bilo je pokretanje Nusrat jahan šeme za uzdizanje obrazovne i zdravstvene brige kod zapadnoafričkih naroda.

On je, također, svjetski raširenoj Ahmadija zajednici uveo slogan ‘Ljubav svakome, mržnja nikome’ i 1973. pokrenuo šemu stogodišnje proslave. Za vrijeme njegove uprave bila je ispunjena veličanstvena objava Obećanog Mesije a.s.: ‘Kraljevi će tražiti blagoslova od onog čime si ti zaodjenut’, kada je Al-Haj F.M.Singhate, guverner, general Gambije, prihvatio Ahmadijat.

Rukovođenje hazreti Mirze Nasir Ahmada r.a. trajalo je više od 17 godina. On je umro 9. juna 1982.

Hazreti Mirza Tahir Ahmad Halifatul Mesih IV r.h.

Rođen je 18. decembra 1928. u Kadijanu, Indija, sin drugog halife hazreti Mirze Bashiruddin Mahmood Ahmada r.a.. Prije nego što je bio izabran kao Halifatul Mesih IV, on je obavljao nekoliko različitih službi u Džematu, uključujući službu predsjednika Majlis Khudam-ul-Ahmadiyya-omladinske organizacije, Nazim Waqf-i-džadid, bio je predsjednik centralne Ansarullah organizacije, za muškarce preko 40 godina starosti.

Uz Božiju pomoć, Zajednica je rasla ubrzanim koracima pod njegovim blagoslovljenim vodstvom i izgrađen je veliki broj džamija i misionarskih kuća u 142 zemlje širom svijeta. Predavanja Halifatul Mesiha IV petkom (hutbe), održavana u Londonskoj džamiji, prenosila su se u svijet putem satelita, prekretnice u historiji Ahmedijata, predstavljene u formi Muslimanske televizije Ahmadiya (MTA).

U toku svog halifata bio je tvorac razlicitih knjiga sa temama koje se protežu od Zaljevske krize na srednjem istoku do Novog svjetskog poretka i do unapredivanja međuvjerske harmonije. Pod njegovim vodstvom Časni Kur’an bio je preveden na mnoge jezike. Za vrijeme njegovog halifata Džemat je napravio veliki napredak na mnogim poljima od kojih je najveći to što je Allah dž.š. omogucio pokretanje satelitske TV-stanice koja 24 sata dnevno, u zemljama širom svijeta, emituje program na teme islama.

Na ovaj način, prvi put u historiji, halifa ima direktan kontakt sa svakim članom Zajednice u najudaljenijim krajevima svijeta, koji su tako okupljeni i ujedinjeni zajedno kao jedna velika porodica. On je 1984. napustio Pakistan i došao u Englesku gdje je i umro 19. aprila 2003.

Hazreti Mirza Masroor Ahmad ( Neka Allah bude njegov Pomagać) Peti halifa

Sadašnji poglavar svjetski raširene Ahmadija zajednice, Halifatul Mesih V rođen je 15. septembra 1950. godine u Rabwi, u Pakistanu, unuk hazreti halifatul Mesiha II r.a. Poslije završetka koledža u Rabwi, magistrirao je na univerzitetu u Faislabadu u Pakistanu. Još od rane mladosti svoj život posvetio je islamu.

Obavljao je niz značajnih i odgovornih službi u Džematu. Nekoliko godina je proveo u Gani na mjestu direktora za obrazovanje, uz to je pod njegovim vodstvom podignut veliki broj bolnica i škola u toj zemlji. Godine 1985. vraća se u Pakistan gdje je bio raspoređen na dužnost upravitelja u odjelu za finansijske poslove, zatim je direktor obrazovanja, te lokalni Amir (poglavar lokalnog džemata). Pored ovih, obavljao je mnoge druge dužnosti unutar Zajednice. 22. aprila 2003. godine izabran je za halifatul Mesiha V, petog halifu Obećanog Mesije a.s.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp