U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics

Život Poslanika II Pohod Hamra el-Esed

Peti Halifa i poglavar Ahmadija muslimanskog džemata

Kratki sadržaj

Nakon što je proučio Tashahhud, Teawwuz i Suru al-Fatihu, Halifa Hazreti Mirza Masroor Ahmad (aba) je rekao da je u prethodnoj hutbi spomenuo pozadinu i (ra)zloge koji su doveli do pohoda Hamra’ al-Asada.

Hazreti Halifa (aba) je rekao to da kada je Časni Poslanik (savs) saznao za plan Mekanlija da se okrenu i napadnu Medinu, Časni Poslanik (savs) je pozvao hazreti Ebu Bekra (ra) i hazreti Omera (ra) da ih obavijesti o obavještajnim podatcima koje je primio.

Savjetovali su da muslimani idu prema neprijatelju kako djeca Medine ne bi bila dovedena u opasnost. Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je naložio hazreti Bilalu (ra) da objavi da su krenuli da se suprotstave neprijatelju i da samo oni koji su učestvovali u bici na Uhudu trebaju krenuti u ovu bitku.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je Časni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao da se donese njegova zastava koja je još bila vezana i dao je hazreti Aliju (ra), ili prema drugim predajama dao ju je hazreti Ebu Bekru (ra). Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je imenovao hazreti Ibn Ummu Maktuma (ra) za vođu Medine umjesto njega.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je poglavica licemjera Abdullah bin Ubayy bin Sulool prišao Časnom Poslaniku (savs) da zatraži dozvolu da prati muslimansku vojsku. To je bilo uprkos činjenici da je napustio muslimane na Uhudu i poveo 300 drugih sa sobom.

Sigurno bi mu bilo neugodno zbog svog čina i možda bi želio da pokuša da se iskupi. Međutim, kada je zatražio od Časnog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, nije dobio dozvolu.

Odlučnost ashaba uprkos njihovim povredama

Hazreti Halifa (aba) je rekao da su mnogi ashabi zadobili povrede tokom bitke na Uhudu. Međutim, kada im je upućen poziv da krenu da se ponovo suprotstave neprijatelju, nisu oklijevali niti su se zaustavili da nastave liječiti svoje rane, već su odmah poslušali poziv Časnog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Bog je ovekovječio njihove postupke u sljedećim rječima Časnog Kur'ana:

”A oni koji su odgovorili na Allahov i Poslanikov poziv nakon zadobijenih rana, oni od njih koji čine dobro i koji su bogobojazni, imat će veliku nagradu;” (Kur'an Časni, 3:173)

Hazreti Halifa (aba) je rekao da hazreti Džabir (ra) nije učestvovao u bitci na Uhudu, iako je to želio, na zahtjev svog oca koji ga je zamolio da ostane da se brine o svojih sedam sestara, ili prema nekim predajama njegovih devet sestara. Hazreti Džabir (ra) je prihvatio zahtjev svog oca i nije učestvovao.

Navodeći ovaj razlog, hazreti Džabir (ra) je zatražio učešće u trenutnom pohodu na koju je krenuo Poslanik (savs). Saslušavši ovu ljubaznu molbu hazreti Džabira (ra) dao mu je dozvolu da ga prati.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem krenuo, uprkos tome što je još uvijek njegovao razne ozljede svog blagoslovljenog lica, ramena i koljena. Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je klanjao dva rekata dobrovoljnog namaza u džamiji prije polaska. Zatim je uzjahao konja obučen u oklop, tako da su mu bile vidljive samo oči.

Kada je Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem vidio hazreti Talhu (ra), upitao je gdje mu je oklop; uprkos tome što je liječio do 70 ozljeda, hazreti Talha (ra) je otišao da uzme svoj oklop i obuče ga. Hazreti Talhah (ra) je rekao da je u poređenju sa svojim ozljedama bio više zabrinut zbog povreda koje je Časni Poslanik (savs) pretrpio.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je Časni Poslanik (savs) poslao dva ashaba naprijed da prikupe informacije. Kada su stigli do Hamra’ al-Asada, Kurejšije su ih pronašli i ubili. Kasnije, kada su muslimani stigli do Hamra’ al-Asada, pronašli su njihova tijela i onda su pokopani u isti grob.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da su glavne namirnice koje su muslimani imali tokom pohoda Hamra’ al-Asada bile hurme. Hazreti Sa'd bin Ubadah (ra) je donio 30 deva i hurmi koje su bile dovoljne da izdrže muslimane dok ne stignu do Hamra’ al-Asada, i tako bi svakog dana dvije do tri deve bile zaklane i pojedene.

Vojna strategija razvijena tokom pohoda

Hazreti Halifa (aba) je rekao da kao vojnu strategiju, svaki put kada muslimani negdje postave logor, Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem dao je instrukcije ashabima da se rašire i da svaki ashab zapali vatru. Saputnici bi to radili i ove vatre su se mogle vidjeti izdaleka. Vijest o ovim požarima se proširila i stekao se opći utisak da su Muslimani doveli veoma veliku vojsku.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da se čovjek po imenu Ma'bad Khuza'i susreo sa Časnim Poslanikom sallallahu alejhi ve sellem i izrazio da su teškoće sa kojima se suočavaju on i muslimani teško podnose za njega i njegov narod i izrazio želju za Poslanikov (savs) uspjeh.

Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je savjetovao Ma'bad Khuza'ija da, budući da ide prema mekanskoj vojsci, treba da unese neki strah u Abu Sufjana prema vlastitom nahođenju. Stoga, nakon susreta sa Abu Sufjanom, Ma'bad Khuza'i je rekao takve stvari i recitirao takvu poeziju koja je uvelike uljepšala snagu i moć muslimanske vojske.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je u vrijeme kada su muslimani stigli do Hamra’ al-Asada, vojska nevjernika već pobjegla nakon što su čuli vijesti o muslimanskoj vojsci od Ma'bad Khuza'ija, te da su muslimani tamo ostali samo jedno kratko vrijeme prije polaska nazad u Medinu. Časni Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je

ostao u Hamra’ al-Asadu od ponedjeljka do srijede, dok druge predaje govore da je ostao tamo do petka prije nego što je krenuo da se vrati u Medinu.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da će u budućnosti spomenuti više detalja.

Apel za dove

Hazreti Halifa (aba) je pozvao na kontinuiranu dovu za uslove u svijetu. Neka Allah sačuva svakog Ahmadi muslimana od svakog oblika zla.

Dženaze

Hazreti Halifa (aba) je rekao da će klanjati dženazu uvaženom Farazu Ahmadu Tahiru koji je nedavno stradao u Australiji. Bio je u trgovačkom centru u Sidneju gdje je radio kao zaštitar. Bio je napadnut i izboden. Imao je 30 godina. U napadu je povrijeđeno 12 osoba, dok je šestoro ubijeno, od kojih su pet bile žene. U Australiju je emigrirao iz Rabwah u Pakistanu 2018.

Nakon što je vidio ljude koji su izbezumljeni, istupio je naprijed kako bi zaustavio napadača, međutim to je rezultiralo njegovom smrću. Iza njega su ostala tri brata, dvije sestre i djed. Australijski premijer i drugi visoki zvaničnici pohvalili su hrabrost Faraza Ahmada Tahira i izrazili saučešće. Njegovoj dženazi prisustvovali su premijer i drugi. Smatra se “nacionalnim herojem”.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da to jasno pokazuje da on nije napustio Pakistan zbog straha od smrti, već je otišao zbog umora od vjerskih ograničenja koja se stavljaju na Ahmadije. Faraz Ahmad Tahir bio je vesela ličnost od svog djetinjstva. Bio je veoma vrijedan i mnogo je volio svoju braću i sestre. Uvijek bi služio Zajednici, bilo u Pakistanu, Šri Lanki ili Australiji.

Učio je Časni Kur'an melodičnim glasom i redovno klanjao svoje dnevne namaze. Imao je veliko poštovanje prema svojim starješinama Zajednice i imamima. Bio bi veoma poslušan i ispunio bi sve što je bilo naloženo. Jako je volio svoju vjeru i halifat. O ovom događaju objavljeno je u 120 vijesti, a mnogi također šalju poruke podrške i hvale herojstvo Faraza

Ahmada Tahira. Ujutro kada je stradao, klanjao je dobrovoljni namaz pred zoru i rekao da se molio za svoju porodicu. Hazreti Halifa (aba) je molio da Allah uzdigne njegov položaj i podari strpljenje njegovoj porodici.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp