U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics

Život Poslanika II Šehadet Hamza bin Abdul Mutaliba

Peti Halifa i poglavar Ahmadija muslimanskog džemata

Kratki sadržaj

Nakon učenja Tašahhuda, Teavvuza i sure Fatiha, Halifa hazreti Mirza Masroor Ahmad (aba) je rekao da je pričao o događajima koji se odnose na bitku na Uhudu.

Zašto su neki ashabi napustili svoja mjesta na brdu

Hazreti Halifa (aba) je rekao da su nevjernici tokom bitke pretrpjeli velike gubitke od strane muslimana i da su bili primorani da pobjegnu. Međutim, uprkos uputama Časnog Poslanika (savs), većina ashaba stacioniranih na brdu napustila je svoje mjesto, zbog čega su muslimani pretrpjeli veliki gubitak. Vidjevši da nevjernici bježe, muslimani su krenuli za njima, a u njihovoj žurbi, uprkos pozivima da to ne urade, mnogi strijelci na brdu su također krenuli za nevjernicima. Mnogi historičari su komentirali da je žurba ovih ashaba bila posljedica njihove želje da pribave ratni plijen. Međutim, ne čini se tačnim tvrditi ovo u vezi sa ashabima Časnog Poslanika (savs).

Hazreti Halifa (aba) je rekao da su neki historičari ovu tvrdnju zasnovali na svom razumijevanju sljedećeg ajeta Časnog Kur'ana:

”Sigurno vam je Allah istinski pokazao Svoje obećanje kad ste njih voljom Njegovom uništavali. Pa kad ste pokazali kukavičluk i počeli se raspravljati među sobom o naredbi i pokazali neposlušnost, On vam je pokazao ono što ste željeli. Među vama je bilo onih koji su željeli ovaj svijet, a među vama su bili i oni koji su željeli onaj svijet. Onda vas je On udaljio od njih, da vas iskuša – i (ono što se dogodilo) On vam je sigurno već oprostio, a Allah je blagodaran prema vjernicima.’ (Časni Kur'an , 3:153)

Hazreti Halifa (aba) je rekao da kada su ashabi bili spremni da žrtvuju sve što su imali za Islam i Časnog Poslanika (savs), kada su već dali sve što su imali, pa su čak i poželjeli šehadet tada ne može se reći da su ashabi jurili za ratnim plijenom. Ovi ratovi nisu vođeni radi plijena, već bi plijen bio sekundarni rezultat bitke. Stoga se ne čini tačnim reći da su ashabi napustili brdo iz želje da na brzinu traže plijen.

Umjesto toga, izgleda vjerovatnije da su, vidjevši nevjernike kako bježe, pretpostavili siguran pobjednički kraj bitke. Ili su vidjeli da su njihova braća bila u borbama licem u lice i da su nastojali da učestvuju. Međutim, njihov imenovani vođa hazreti Abdullah bin Jubair (ra), pozivao ih je da ostanu na svojim pozicijama.

Hazreti Halifa (aba) je citirao hazreti Mirzu Bashiruddina Mahmuda Ahmada (ra), koji je opisao da je svjetovna želja o kojoj se govori u gore citiranom ajetu bila želja ashaba da aktivno učestvuju u borbi licem u lice, što je svakako bila svjetovna želja u usporedbi s uputama koje im je dao Časni Poslanik (savs) da ostanu na svom mjestu. Drugim riječima, dok su imali naredbu od Allahovog Poslanika (savs), tražili su nešto što se na površini činilo primamljivijim, drugim riječima upuštajući se u aktivnu borbu za Allaha.

Štaviše, sa svoje tačke gledišta, misleći da je bitka dobijena, ashabi na brdu bi sigurno poželjeli da se pridruže svojoj braći u radu zbog ove pobjede. Ovo objašnjenje bi više odgovaralo počasti ashabima Časnog Poslanika (savs).

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je Halid bin Welid, nakon što je vidio da su muslimani spustili stražu, kružio nazad sa preostalom mekanskom vojskom i napao muslimane. Amra, žena iz mekanske vojske, uzela je njihovu zastavu i počela žestoko mahati njome da bi signalizirala Mekanlijama koji su bježali da se vrate. Na kraju, mnogi muslimani su ubijeni, što je nekada bila pobjeda pretvorena u tragediju.

Nakon ovog napada Mekanlija, muslimani su bili potpuno raštrkani i neorganizirani. Oni nisu bili ni u kakvom formalnom rangu i tako je uslijedila bjesomučna scena dok su pokušavali da se odbiju od ofanzive Mekanlija. U tom naletu, otac hazreti Huzajfe (ra) slučajno je ubijen od strane muslimana, jer ga oni nisu prepoznali. Saznavši za ovo, Časni Poslanik (savs) je poželio da se ponudi krvarina, međutim, hazreti Huzajfa (ra) je insistirala na tome da ne želi uzeti krvavi novac, čime je podigla svoj položaj pred Bogom i Njegovim Poslanikom (savs).

Šehadet hazreti Hamze (ra)

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je u ovoj bitci poginuo i Hazreti Hamza (ra) i citirao je Hazreti Mirzu Bašira Ahmada (ra) koji piše:

”Hazreti Hamza (ra), koji je osim što je bio pravi stric Časnog Poslanika (savs), bio i njegov brat po mlijeku, hrabro se borio. Gdje god bi se okrenuo, redovi Kurejšija bi bili razbijeni. Međutim, i neprijatelj mu je bio u zasjedi. Jubair bin Mut'im je posebno doveo abesinskog roba po imenu Wahshi i obećao mu je da će ga osloboditi pod uslovom da pronađe način i traži osvetu tako što će ubiti Hamzu (ra), koji je ubio Ta'imah bin ‘Adija, Džubejrovog strica po ocu povodom bitke na Bedru.

Kao takav, Wahshi se negdje sakrio i ležao u njegovoj zasjedi. Kada je hazreti Hamza (ra) napao nekoga i prošao pored ovog mjesta, atentator je dobro naciljao i bacio svoje malo koplje ispod pancira, koje je odmah probilo tijelo i izašlo na suprotni kraj njegovog tijela. Hamza (ra) je zateturao i pao na zemlju, ali je smogao snagu da ponovo ustane i pokušao da skoči prema Wahshiju, ali je ponovo posrnuo na zemlju i dao svoj život. Tako je razbijen jak stub muslimanske vojske. Kada je Časni Poslanik (savs) bio obaviješten da je Hamza (ra) ubijen, bio je duboko tužan.

Postoji predaja da je nakon pohoda na Ta'if, kada je ubica Hamze (ra) došao pred Časnog Poslanika (savs), iako mu je oprostio, zbog njegove ljubavi prema Hamzi (ra), on je naredio da Wahshi ne treba da dolazi pred njega. Tom prilikom, Wahshi je u svom srcu odlučio da, dok ne iskoristi istu ruku kojom je ubio strica Božijeg Poslanika po ocu, da ubije velikog neprijatelja islama, neće mirovati. Kao takav, u halifatu hazreti Ebu Bekra (ra), u bitci kod Yamame, on je ispunio ovaj zavjet tako što je ubio Musailimu Kadhdhaba, lažnog vjerovjesnika.’ (Život i karakter Pečata poslanika (savs), tom 2, str. 334)

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je tijelo hazreti Hamze (ra) također osakaćeno nakon njegovog šehadeta, a njegova jetra je izvađena i odnesena Hindu koja ju je žvakala. Čuvši ovo, Časni Poslanik (savs) je bio veoma duboko bolan. Otišao je do tijela hazreti Hamze (ra) i izrazio svoju ogromnu tugu, rekavši da nikada nije osjetio bol kao u tom trenutku. Časni Poslanik (savs), je rekao da je melek Džibril došao i obavijestio ga da je Hazreti Hamza (ra) zabilježen na sedam nebesa kao lav.

Podnošenje sestre Hazreti Hamze (ra) nakon njegovog šehadeta

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je sestra Hazreti Hamze (ra) također pokazala veliko strpljenje. Kada je vidio njeno približavanje, Časni Poslanik (savs), nije želio da ona vidi tijela umrlih koja bi je uznemirila, pa je Časni Poslanik (savs), poslao hazreti Zubaira (ra) da je zaustavi. Kada je prišao, hazreti Zubejr (ra) je shvatio da je to bila njegova majka Safija (ra).

Kada se hazreti Zubejr (ra) približio, njegova majka Safija (ra) ga je gurnula u stranu govoreći da je ne može zaustaviti. Međutim, on joj je prenio da je Časni Poslanik (savs) dao instrukcije da ne ide naprijed jer će vidjeti tijela preminulih. Tek nakon što je čula upute Časnog Poslanika (savs), stala je, a zatim je hazreti Zubeiru (ra), dala dva čaršafa koje je donijela da pokrije tijelo svog brata, hazreti Hamze (ra).

Zatim je zatražila da, uprkos tome što je znala da je tijelo njenog brata osakaćeno, poželi da ga vidi i obećala je da neće kukati. Časni Poslanik (savs) dao joj je dozvolu i kada je ugledala tijelo svog brata, stajala je hrabra poput lava, i iako su joj suze tekle iz očiju, nije ispustila ni jedan zvuk. Časni Poslanik (savs), je također stajao uz nju, dok su suze također padale iz njegovih blagoslovljenih očiju.

Hazreti Halifa (aba) je citirao Prvog i Drugog halifu, koji su opisali ogromno strpljenje koje je Časni Poslanik (savs) pokazao u vezi sa ovom tragedijom.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da će i ubuduće pričati o ovim događajima.

Apel za dove za Palestince usred kontinuiranih nepravdi prema njima

Hazreti Halifa (aba) je ponovo pozvao na molitve za narod Palestine. Neka Allah omogući svijetu da istinski preduzme mjere protiv nepravde. Iako se sve više čuje i govori da se nepravde čine, čini se da se svi plaše izraelske vlade. Ili to, ili je zapadni svijet prirodno protiv muslimanskog svijeta i gaji mržnju prema njima, zbog čega ne žele da nepravde prema njima prestanu, ili ne poduzimaju potrebne radnje da se nepravde okončaju.

Ne smatraju da se te nepravde čine prema nedužnoj djeci, ženama i starcima. Stoga im ne možemo u potpunosti vjerovati, međutim, moramo nastaviti nastojati da im pomognemo da shvate i također moramo nastaviti doviti. Neka Allah omogući muslimanskom svijetu da pojača svoj glas kako bi podigli svoj glas i okončali ove nepravde.

Dženaze

Hazreti Halifa (aba) je rekao da će predvoditi dvije dženaze u odsustvu sljedećih umrlih članova:

Sheikh Ahmad Hussain Abu Sardana koji je živio u Gazi. Preselio je proteklih dana kao rezultat izraelskog zračnog napada. On je prvi Ahmadi koji je ubijen tokom ovog rata. Studirao je na Univerzitetu Al Azhar. Jednog dana je stigao u Kababir povodom Bajrama i posjetio Ahmadi džamiju, gdje je misionar govorio o potrebi za Imamom Mehdijem, što je izazvalo njegovo interesovanje. Njegov rahmetli otac ga je savjetovao da ako ikada sazna za Imama Mehdija, treba se zakleti na vjernost, pa je tog dana prihvatio Ahmadijat.

Ljudi u njegovom kraju smatrali su ga mudracem. Volio je Časni Kur'an i završio bi čitavo čitanje u rasponu od jedne sedmice. U napadu je povrijeđena i njegova supruga; Hazreti Halifa (aba) je dovio i za njeno ozdravljenje. Imao je duboku čast i poštovanje prema Obećanom Mesiji as i halifatu. Snimio je glasovnu poruku za Hazreti Halifu (aba) u kojoj mu je prenio svoja osjećanja i obnovio svoju zakletvu vjernosti.
Hazreti Halifa (aba) je dovio da Allah uzdigne njegov položaj i podari ozdravljenje njegovoj ženi. Neka Allah primi njegove dove za palestinski narod i uspostavi mir tamo, a istovremeno im omogući da prihvate Obećanog Mesiju as.

Osman Ahmad iz Kenije koji je nedavno preselio. Služio je Zajednici mnogo godina nakon što je prihvatio Ahmadijat. On je vjerno ispunio svoju zakletvu. Preveo je razne knjige na svahili. Posjedovao je mnoge velike kvalitete. Redovno je klanjao tahadžud (dobrovoljne namaze prije zore). Mnogo je poštovao imame i čuvao njihovu čast. Hazreti Halifa (aba) je prokomentarisao da i imami treba da daju odličan primjer.
Hazreti Halifa (aba) je molio da mu Allah podari oprost i milost, uzdigne njegov položaj i omogući njegovoj djeci da nastave naslijeđe njegovih vrlina.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp