U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Related Contents from Topics

Život Poslanika II Iskušenja muslimana na Uhudu

Peti Halifa i poglavar Ahmadija muslimanskog džemata

Kratki sadržaj

Nakon učenja Tašahuda, Teavvuza i sure Fatiha, halifa hazreti Mirza Masroor Ahmad (aba) je rekao da će nastaviti da ističe događaje iz bitke na Uhudu.

Zabuna izazvana muslimanima u bici

Hazreti Halifa (aba) je rekao da su nevjernici, nakon što su muslimani napustili svoje položaje na humku, krenuli u žestok napad sa stražnje strane. Međutim, čak i u ovom izbezumljenom stanju, Časni Poslanik (savs) je ostao postojan i strpljiv. Časni Poslanik (savs) bi dozivao ashabe koji su ih slušali da se vrate na bojno polje i bore.

Hazreti Halifa (aba) je citirao hazreti Mirzu Bashir Ahmada (ra) koji piše:

”Kada su ashabi ‘Abdullaha bin Džubeira (ra) vidjeli da je pobjeda osigurana, rekli su svom emiru: ‘Abdullahu: “Sada je pobjeda osigurana i muslimani skupljaju ratni plijen. Dozvolite i nama da se pridružimo vojsci.” ‘Abdullah (ra) ih je obuzdavao i podsjetio na strogu naredbu Časnog Poslanika (savs), ali su postajali bezbrižni u radosti pobjede, pa se nisu uzdržavali i napuštali su svoje pozicije govoreći: “Sve što je Časni Poslanik (savs), je zaključio da planinski prijevoj ne treba ostati prazan sve dok sigurnost u potpunosti ne prevlada, a sada kada je pobjeda osvojena, nema ništa loše u tome da se nastavi naprijed.”

Dakle, osim Abdullaha bin Jubaira (ra) i pet ili sedam drugova, nije preostalo nikog da osigura planinski prijevoj. Kada je oštro oko Halida bin Velida ugledalo planinski prijevoj izdaleka, otkrio je da je to prazno polje, na kojem je brzo okupio svoje jahače i odmah krenuo prema njemu. Iza njega, Ikramah bin Abu Jahl je također slijedio njegov primjer sa onim što je ostalo od odreda i brzo je stigao tamo. Oba ova odreda su momentalno ubili Abdullaha bin Džubaira (ra) i ono malo drugova koji su stajali uz njegovu stranu i iznenada napali muslimansku vojsku sa stražnje strane.

Uvjereni u svoju pobjedu, muslimani, koji su bili nepažljivi i raštrkani, postali su uznemireni ovom iznenadnom nesrećom. Ipak, uprkos tome, uspjeli su da se povrate i pokušali su odbiti ovaj napad nevjernika. U tom slučaju, lukavi neprijatelj je povikao: “O vi muslimani! Nevjernici su krenuli u napad i sa protivničkog fronta!”

Zatečeni, muslimani su se ponovo okrenuli za petama, i zbunjeni, bez razmišljanja, počeli su da zamahuju mačevima prema svojim ljudima. S druge strane, kada je Umrah bint Alqamah, hrabra žena iz Mekke, svjedočila ovom prizoru, ona je odmah krenula naprijed, uhvatila zastavu Kurejšija, koja je do sada ležala u prašini, i podigla je u zrak. Svjedočeći tome, raskomadana vojska Kurejšija se još jednom pregrupisala, i na taj način muslimani su potpuno okruženi neprijateljem sa sve četiri strane.

U muslimanskoj vojsci izbila je strašna panika. Časni Poslanik (savs), koji je cijelom ovom prizoru svjedočio sa uzvišenja, dozivao je muslimane iznova i iznova, ali bi mu se glas utapao u buci i metežu. Istoričari pišu da se sve to odigralo u tako kratkom vremenskom periodu, da su većina muslimana čak počeli da napadaju jedni druge, i da nije ostala razlika između prijatelja i neprijatelja. Kao takvi, neki muslimani su ranjeni od strane drugih muslimana, a Yaman(ra), otac Huzajfe (ra), čak je slučajno ubijen od strane muslimana.

U to vrijeme, Huzajfa (ra) je bila prisutna u blizini. Ona je nastavila uzvikivati: “O vi muslimani! Ovo je moj otac”, ali ko bi u to vreme obratio pažnju? Poslije toga, Časni Poslanik (savs), je želio platiti krvarinu za Jamana (ra) u ime muslimana, ali je Huzajfa (ra) odbila prihvatiti i rekla: “Opraštam muslimanima krv mog oca.” (Život i karakter Pečata Poslanika (savs), tom 2, str. 332-334)

Hazreti Halifa (aba) je citirao hazreti Mirzu Bashiruddina Mahmuda Ahmada, drugog halifu (ra), koji je također detaljno opisao ove događaje u svom komentaru sure 24 ajeta 64 Časnog Kur'ana koji kaže:

”Ne smatrajte poziv Poslanika među vama kao što vi zovete jedan drugog. Allah, zaista, zna one od vas koji se izvlače. Zato neka se oni koji su protiv Njegove naredbe boje da ih kušnja ne zadesi ili da ih teška kazna ne stigne.”

Časni Poslanik (savs) povrijeđen u bici

Hazreti Halifa (aba) je citirao hazreti Mirzu Bashiruddina Mahmuda Ahmada (ra) koji je objasnio činjenicu da je u borbi Časnog Poslanika (savs) udarilo kamenje zbog čega su mu kuke šlema zalegle u lice, te je pao u nesvijest. Nakon toga se među nevjernicima proširila lažna vijest da je, ne daj Bože, Časni Poslanik (savs) ubijen. Sve u svemu, muslimani su pretrpjeli velike gubitke, a to se moglo izbjeći da su se muslimani pridržavali nedvosmislenih uputa Časnog Poslanika (savs).

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je drugi halifa (ra) također detaljno opisao ove događaje u svom komentaru sure 108 Časnog Kur'ana, Al-Kauthar . Zabilježeno je da je samo 12 ashaba ostalo sa strane Časnog Poslanika (savs) na humku kada su nevjernici izvršili napad. U tom trenutku je Časni Poslanik (savs) bio pogođen kamenjem zbog čega je izgubio dva zuba i on je također pao u nesvijest. Dok je pao, na njega su pala i tijela drugih ashaba koji su preselili. Lažna vijest se proširila među nevjernicima da je Časni Poslanik (savs) bio šehid.

Hrabrost i odlučnost Časnog Poslanika (savs)

Hazreti Halifa (aba) je iznio različite predaje naglašavajući hrabrost i oldučnost Časnog Poslanika (savs) tokom bitke na Uhudu. Časni Poslanik (savs) je ostao čvrst u borbi i nije napravio ni korak unazad, nego je stajao i neprestano gađao strijele do te mjere da mu je tetiva pukla i morala se popraviti. Zatim je Časni Poslanik (savs) također počeo da baca kamenje.

U jednoj predaji se navodi da je Časni Poslanik (savs) stajao usred bitke, a strijele su letile prema njemu sa svih strana, ali nekako te strijele nisu došle do njega.

Hazreti Halifa (aba) je citirao Obećanog Mesiju as koji je istakao činjenicu da Časni Poslanik (savs) nije krio činjenicu da je bio Allahov Poslanik (savs), tokom bitke, ukazujući na taj način na njegovu neustrašivost i hrabrost. Časni Poslanik (savs) je dobio priliku da stane praktično sam u bitku protiv hiljada, prilika da se njegova hrabrost u potpunosti pokaže. Ova vrsta prilike da pokaže takvu hrabrost nije bila pružena nijednom drugom poslaniku.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da će i ubuduće spominjati ove događaje.

Dženaze

Hazreti Halifa (aba) je rekao da želi spomenuti dobre osobine sjajnog sluge Zajednice, dr. Muhammada Jalala Shamsa koji je služio kao Imam. Hazreti Halifa (aba) je rekao da je jučer predvodio dženazu, ali je želio da o njemu govori i tokom hutbe u petak.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je bio veoma sposoban, inteligentan i jednostavan u službi džemata, koji je nedavno preselio. U početku je služio na raznim mjestima u Pakistanu. Zatim je, po uputstvu Trećeg halife (rh), učio turski jezik u Islamabadu. Potom je upućen u Tursku na visoko obrazovanje na turskom jeziku, gdje je i doktorirao na turskom jeziku.

Zatim je, po uputstvu četvrtog halife (rh), služio kao Imam u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Kao takav, poznavao je mnoge ljude iz Turske, Velike Britanije i Njemačke i oni su pisali o njemu. Kasnije je imenovan za glavnog turske katedre u Velikoj Britaniji, u kojoj je ulozi bio do svoje smrti. Bio je blagoslovljen velikom inteligencijom. Čak mu je i univerzitet u Istanbulu ponudio posao; bio je to dobar posao uz odličnu nadoknadu. Kada je dobio ponudu, tražio je smjernice od Četvrtog halife (rh) o tome šta treba da uradi. Četvrti halifa (rh) savjetovao je da odluku donese nakon molitve i pažljivog razmatranja.

Učinivši to, odlučio je dati prednost svojoj životnoj predanosti i odbio je ponudu. Godine 2002. bio je zatvoren u Turskoj na četiri mjeseca zbog propovijedanja poruke Islama Ahmadije. Pomogao je u prevođenju Časnog Kur'ana na turski, zajedno s prevođenjem desetina drugih knjiga, uključujući i one Obećanog Mesije as na turski.

Bio je izuzetno intelektualan i volio je čitati, kako literaturu Zajednice, tako i drugu literaturu. Bio je vrlo skroman i uprkos svom cijenjenom znanju, nije bio previše ponosan da traži pomoć čak ni od mlađih misionara. Znao je razne jezike. Prevodio je i hutbe petkom. Tursci  bi izrazili koliko su bili impresionirani njegovim vladanjem turskim jezikom.

Imao je veliku ljubav prema halifatu. Vidio je istinske snove. On bi uvijek ostao zaokupljen spominjanjem Allaha. Hazreti Halifa (aba) je molio da Allah uzdigne njegov položaj, podari strpljenje njegovoj ženi i djeci i omogući im da nastave naslijeđe njegovih vrlina.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da će predvoditi dženazu u odsustvu sljedećih članova koji su preselili:

Muhammad Ibrahim Bhanwri koji je nedavno preminuo u 106. godini. Ahmadijat je uspostavljen u njegovoj porodici preko njegovog oca. Muhammad Ibrahim Bhanwri studirao je u medresi Ahmadiyya u Kadianu, nakon čega je studirao u Jamia Ahmadiyya. Zatim je završio maturu i druge studije. Kasnije je posvetio svoj život za dobro Islam Ahmadiyya.

Drugi halifa (ra) savjetovao ga je da nauči kancelarijski posao. Nakon toga radio je kao profesor i također je radio u raznim uredima. Bio je lokalni predsjednik svog područja više od pedeset godina. Njegova kćerka kaže da je tajna njegovog dugog života bilo rano buđenje na sabah-namaz, zaokupljenost spominjanjem Allaha, pješačenjem, vožnjom biciklom do škole i na posao, jednostavnom ishranom i zadovoljnim i strpljivim. Mnogo je volio Halifat.

Hazreti Halifa (aba) je rekao da je i on bio njegov učenik i rekao je da je bio veoma pun ljubavi, iako je ponekad bio i strog prema njemu. Hazreti Halifa (aba) je rekao da bi se, kada je bio Nazir-e-A'la i podsjetio Muhammeda Ibrahima Bhanwrija kako je bio strog prema njemu, jednostavno smijao. Međutim, u isto vrijeme, bio je vrlo saosjećajan i njegova svrha bi bila reformacija.

On bi savjetovao Imame da zapamte dvostihove Obećanog Mesije as, jer u njima postoji smjernica, a zatim bi dao vlastiti primjer recitiranja cijele arapske kaside koju je napisao Obećani Mesija as prije spavanja. Jedna od njegovih kćeri stradala je u Pakistanu, a on je izgubio još jednu kćerku zbog bolesti, a ipak je pokazao veliko strpljenje. Živio je uspešan i dug život. Hazreti Halifa (aba) je dovio da Allah uzdigne njegov položaj i omogući njegovoj djeci da nastave naslijeđe njegovih vrlina.

Jusuf Ijareh iz Gane koji je nedavno preselio. Bio je iskreni Ahmadi i služio je Zajednici u raznim svojstvima. Bio je u upravnom odboru dviju srednjih škola Ahmedija. Takođe je bio i direktor. Također je bio predsjednik Ahmedija muslimanskog omladinskog udruženja u Gani. Uvijek se bavio obrazovanjem omladine. Jedan od njegovih unuka je Imam. Hazreti Halifa (aba) je molio da mu Allah podari oprost i milost.

Al Haj Usman bin Adam iz Gane koji je također nedavno preselio. Bio je veoma iskren Ahmedi. Bio je redovan u klanjanju namaza i davanju milostinje. Bio je istinski odan Halifatu i usadio je istu strast svojoj djeci. Učinio je veliku uslugu u prevođenju Časnog Kur'ana na Fanti jezik. On je mnoge ljude podučavao Časnom Kur'anu. Hazreti Halifa (aba) je dovio da mu Allah podari oprost i milost i omogući njegovoj djeci da nastave naslijeđe njegovih vrlina.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp