Samenvatting Vrijdagpreek 15 nov 2019 – Heren van Uitmuntenheid

 

Samenvatting Vrijdagpreek 15 november 2019

Gegeven door Hazrat KhalifatulMasih Al-Khamis (aba)

Na Tashahhud, Ta’awwaz en recitatie van soerahAl-Fateha ging Huzur-e-Anwar voort met zijn uiteenzetting over de BadriSahaba (metgezellen van de Heilige Profeet VZMH).

Huzur-e-Anwar vermeldde Abdullah-bin-Abi Salol, die bekend stond als ‘Raees Al-Munafiqeen’ (de grootste hypocriet) en zei dat hij continu bezig bleef met zijn destructieve handelingen die eruit bestonden om Moslims te bespotten en te schaden. Zijn eigen zoon, Hazrat Abdullah-bin-Abdullah r.a., verzette zich echter altijd tegen zijn vader en steunde trouw de Heilige Profeet VZMH.

Abdullah-bin-Abi Salol had bij verschillende gelegenheden de Moslims schade berokkend. Tijdens de Slag van Badr bijvoorbeeld, toen de Heilige Profeet VZMH het advies van zijn volk had gevolgd en besloot om buiten Medina te vechten, had Abdullah-bin-Abi Salol hem verlaten en was met300 manschappennaar Medina teruggekeerd. Zijn hart werd vanaf het begin vervuld met huichelarij, en hypocrieten zijn altijd lafaards. Nadat de 300 hen verlaten hadden bleven er nog slechts 700 manschappen over.

Huzur-e-Anwar sprak over een voorvalbetreffende Abdullah-bin-Abi Salol en zijn hypocrisie. Dit was bij de gelegenheid van de Slag van Mustaliq, toen Abdullah-bin-Abi Salol tijdens een zeer onbeduidende ruzie tussen een Mahajir en een Ansaar, de Ansaar geboden had om de Moslims uit Medina te verbannen. Hij ging zelfs zo ver om te zeggen dat, wanneer de meest geachte man (hijzelf) naar Medina zou terugkeren, hij de gemeenste man (Naouzbillah) zou verdrijven. Toen de Heilige Profeet VZMHdit vernam werd Hazrat Omarr.a. razend en vroeg om zijn toestemming om Abdullah-bin-Abi Salol te doden, maar de Heilige Profeet VZMH zei dat Hazrat Omar r.a. hem moest negeren en voegde eraan toe, “wil je graag dat mensen zeggen dat Mohammad zijn eigen mannen laat vermoorden?”

De zoon van Abdullah-bin-Abi Salol, Hazrat Abdullah-bin-Abdullah r.a., was een trouwe Sahabbi. Hij kwam naar de Heilige Profeet VZMH en zei, “Ik heb gehoord dat je de moord op mijn vader wilt bevelen vanwege zijn vijandige en destructieve daden. Als dit correct is, beveel me dan om dit te voltrekken in plaats van een andere persoon, omdat ik de moordenaar van mijn vader niet wil schaden door de gewoonten van de onwetende en niet tot de hel veroordeeld wil zien worden.” De Heilige Profeet VZMH zei, “wij hebben zulke intenties niet.”

Ondanks dit feit wordt er gezegd over Hazrat Abdullah-bin-Abdullah dat hij zijn vader tegenhield om terug te keren en zei, “ik zweer tot God dat ik jou Medina niet laat betreden totdat je zweert dat Mohammed VZMH de meest eerbiedwaardige man van Medina is en jijzelf de meest verachtelijke bent.” En hij liet zijn vader niet door totdat Abdullah-bin-Abi deze woorden gesproken had. Er is een gelijkaardig voorval betreffende de huichelarij van Abdullah-bin-AbiSalol,dat bekend staat als het “incident van Ifk”. Huzur-e-Anwar beschreef hoe de hypocrieten van Medina vuile beschuldigingen uitten tegen het karakter van Hazrat Ayeshar.a.

Toen Abdullah-bin-AbiSalol gestorven was verzocht zijn zoon de Heilige Profeet VZMH om zijn gebed in afwezigheid te leiden. Omdat de Profeet ‘Rehmatul lil Alimeen’ (genadevolle zegening voor het hele universum) was weigerde hij dit niet en hij aanvaardde het verzoek. Hazrat Omar r.a. herinnerde hem aan alle mishandelingen van Abdullah-bin-AbiSalol en vroeg, “Hoe kan je de begrafenisgebeden aanbieden voor een Munafiqeen (hypocriet)?” De Heilige Profeet VZMH antwoordde, “Ik heb het recht gekregen om te beslissen of ik voor hun vergiffenis wil bidden of niet.” De Heilige Profeet VZMH bad het begrafenisgebed. Later openbaarde Allah een nieuw koranisch vers en verbood ten strengste het begrafenisgebed van al dergelijke mensen.

Op het einde sprak Huzur-e-Anwar over MukarramaAmtulhafeezsahiba uit Kerala, India, Mukarram Choudhry Muhammad Ibraheem Sahib uit het Verenigd Koninkrijk en Mukarrama Saleha Anwar sahiba uit Pakistan. Hij kondigde hun gebed in afwezigheid aan. Moge Allah hen allemaal vergiffenis tonen. Amin.