SAMENVATTING NL/FR VRIJDAGPREEK 19 JAN 2018 – Mirza Khursheed Ahmad – The Humble Man

Résumé du Sermon du vendredi 19 Janvier 2018

Samenvatting Vrijdagpreek 19 Januari 2018

gegeven door Hazrat Khalifatul Masih Al-Khamis (aba)

Na Tashado Tao Zen en recitatie van Surah Al-Fatiha, zei Huzur-e-anwar aba: Twee dagen geleden is Sahibzada Mirza Khurshid Ahmad Sahib overleden.Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un.
Het is een wet van God, dat iedereen moet sterven. Allah is de enige die Almachtig is en voor altijd zal blijven. De mensen die van hun leven, een vruchtvol en betekenisvol leven proberen te maken, zijn de ware gelukkigen. Niet enkel de fysieke contact of aanwezigheid van een profeet of een wali is nodig om dichter bij Allah te komen, maar het zijn alleen de acties en intenties van een persoon die tellen. De Beloofde Messias vzmh heeft vermeld dat de Heilige profeet vzmh vaak sprak tot  Hazrat Fatima ra en zei: “Fatima kan niet dichter bij God komen omdat ze mijn dochter is, maar enkel door haar goede daden kan ze dichter bij God komen.”

Huzur zei verder dat wij moeten leven volgens de wetten en regels van God, toch moet men altijd nederig blijven en bidden dat ons leven eindigt op een goede manier met de genade van God.

Ik weet door mijn mijn relatie met hem, en heb tevens  gehoord van anderen dat Sahibzada Mirza Khurshid Ahmad Sahib zijn devotie (Waqf) aan Ahmadiyyat altijd met nederigheid uitvoerde. Hij heeft zich altijd nederig gedragen en nooit fierheid getoond ondanks dat hij behoorde tot de familie van de Beloofde Messias vzmh. Vorig jaar was hij op de jaarlijkse bijeenkomst in Engeland aanwezig, en had hij mij gevraagd om te bidden opdat zijn leven op een goede wijze zou eindigen. Hij was de achterkleinzoon van de Beloofde Messias vzmh, de kleinzoon van Hazrat Mirza Sultan Ahmad Sahib en de zoon van Hazrat Mirza Aziz Ahmad Sahib.

Hij heeft zijn leven in zijn 9de jaar op school volledig opgeofferd en gewijd aan de zaak van God. Tijdens de moeilijke situatie van 1974, had Sahibzada Mirza Khurshid Ahmad Sahib de Derde Khalief ‘Hazrat Mirza Nasir Ahmad rma’ gediend. Op 30 april 1973 werd hij aangesteld als Khidmat Darveshaan (dienen van ouderen). Hierna werd hij aangesteld als Nazir-e-Ala. Van oktober 1988 tot september 1991 heeft hij gediend als Nazir Umoor-e-Ama en Nazir Umoor-e-Kharja. Tijdens mijn Kalifaat heb ik hem aangesteld tot Nazir-e-Ala en Ameer Muqami. Hij heeft altijd gediend tot zijn uiterste capaciteiten. In 1973 heeft hij ook de mogelijkheid gekregen om de bedevaart te doen.
Op 26 december 1995 heeft de Tweede Khalief ‘Hazrat Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad Sahib ra’ zijn Nikah (huwelijk) aangekondigd en hij zei toen ook dat deze jongen uit onze familie ook Waqf is. De Tweede Khalief ra zei ook dat Mirza Aziz Ahmad Sahib deze jongen goed heeft onderwezen en ik zou willen dat hij in de college als professor dient. Allah heeft hem zes zonen gegeven waarvan er vier Waqf zijn.  Hij heeft ook verschillende verantwoordelijkheden van de onderliggende organisaties van de gemeenschap gediend. Zijn zoon schrijft  dat hij veel liefde had voor de tweede Khalief ra. Zijn zoon vermeld dat hij een keer hartproblemen had, hij was op dat moment in Okara op reis. Toen ik hem terugzag zei hij: “Ik was onderweg aan het bidden tot God dat hij me terug zou brengen tot Rabwah, het dorpje waar Hazrat Musleh Maud ra begraven ligt en ook door hem werd gesticht.”
Op een nacht werd hij zeer onrustig wakker en ziekte. Hij vertelde dat hij zag dat een aantal mensen de Tweede Khalief ra beschuldigden, en niemand antwoordde hierop. Hij zei ook vaak dat de tegenstanders veel haat hadden voor de Tweede Khalief ra omwille van zijn werk ivm het organisatiesysteem van de gemeenschap.

Huzur zei dat hij zoals eerder vermeld de Derde Kalief had gediend in 1974 en ook in 1984 de Vierde Kalief had gediend. Vervolgens vermeldde Huzur een aantal gezegden van de familie van de Beloofde Messias vzmh over Sahibzada Mirza Khurshid Ahmad Sahib. Huzur zei ook dat zijn kennis zeer uitgebreid was, maar toch was hij altijd nederig.

Tijdens zijn toespraak in de convocatie van Shahid Jamia Ahmadiyya Rabwah zei hij: “Ik heb al heel mijn leven de gewoonte om naar de toespraken van missionarissen te luisteren en ook zou ik jullie aanbevelen om altijd de uitspraken van Huzur aba aandachtig te beluisteren en in praktijk te zetten, bid dat God jullie hiertoe de mogelijkheid geeft.”

Huzur vermeld dat Mirza Annas Sahib over hem zei dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft vervuld, en moge God ook ons helpen om ons verantwoordelijkheden te vervullen.

Huzur anwar zei: Moge God altijd de gemeenschap en Khilafat-e-Ahmadiyya zulke eerlijke en behulpzame mensen geven. Ameen.

Na het vrijdaggebed werd de Namaz-e-Janaza geleid door Huzur-e-Anwar aba.