In de Naam van Allah, De Barmhartige, De Genadevolle
13 oktober2019
PERSMEDEDELING
Terwijl de wereld alsmaar verder afglijdt naar eencatastrofale DerdeWereldoorlog, staan veteranenvan de Tweede Wereldoorlog op post om de Behoeder van Vrede te salueren
In navolging van de opening van de Mahdi Moskeein Straatsburg op 11 oktober 2019, maakte de Internationale Leider van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, de Vijfde Khalifa (Kalief), Hazrat Mirza Masroor Ahmad, zijn opwachting op de openingsreceptie ter gelegenheid van deze gebeurtenis op 12 oktober 2019.
De receptie, die werd gehouden in een polyvalente zaal binnen het Moskeecomplex, werd bijgewoond door meer dan 150 hoogwaardigheidsbekleders en plaatselijke inwoners.
Het evenement ving aan terwijl 10 volledige geüniformeerde veteranen uit Straatsburg, onder wie degenen die zelf de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt, een erehaag vormden om Zijne Heiligheid, Hazrat Mirza Masroor Ahmad, te salueren terwijl hij onder de hooggeheven banieren van hun respectievelijke bataljons passeerde.
Degenen die tijd aan de frontlinie hadden doorgebracht, die moedig hadden gevochten op de slagvelden en die hun kompanen het leven hadden zien geven voor de vrijheid, kennen toch wel de waarde van de waarschuwingen die Zijne Heiligheid herhaaldelijk heeft gegeven over de risico’s van een Derde Wereldoorlog.
Het hoogtepunt van het evenement was de slottoespraak van Hazrat Mirza Masroor Ahmad, in dewelke Zijne Heiligheid de ware doelstellingen van Moskeeën verduidelijkte en het belang benadrukte van het vervullen van de rechten van de mensheid in het licht van de islamitische leer.
Zijne Heiligheid stak van wal met een dankwoord aan alle genodigden voor hun aanwezigheid bij dit evenement.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Eerst en vooral, wens ik alle genodigden te bedanken om hiernaartoe te komen om deze religieuze bijeenkomst van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap–de inhuldiging van onze nieuwe Moskee, bij te wonen. Het lijkt erop, van wat ik heb gehoord in de toespraken van onze gerespecteerde gasten, dat zij initieel bepaalde bedenkingen koesterden en vreesden dat de komst van Moslims problemen zou veroorzaken, maar dat deze bezorgdheden zijn weggeëbd omdat zij gaandeweg tot het besef kwamen dat er niets te vrezen was.”
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei verder:
“Er heerst een wijdverspreide en foutieve perceptie in de niet-Moslimwereld dat moskeeën centra van afvalligheid en wanorde zijn. Dit is echter volkomen verkeerd. In realiteit is een moskee een plaats van verering, een plaats waar Moslims samenkomen en de Ene God aanbidden op dezelfde manier zoals alle religies een aangewezen plaats voor hun eredienst hebben.”
Omwille van het feit dat veel veronderstellingen en stereotypes met betrekking tot Moslims voortkomen uit misvattingen omtrent de Islam en de oorlogen die plaatsvonden in de islamitische geschiedenis, gaf Zijne Heiligheid een uiteenzetting over de context en het doel van die conflicten en verklaarde de denkredenen die erachter zaten.
Zijne Heiligheid zei dat de Heilige Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) en zijn metgezellen gedurende 13 jaar gebukt gingen onder hevige vervolging omwille van hun religieuze overtuigingen, alvorens zij toestemming kregen om zichzelf door middel van strijd te verdedigen, en zelfs dit was om de universele religieuze vrijheid te vrijwaren.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“De Heilige Koran stelt ontegensprekelijk dat, indien de aanvallers niet werden tegengehouden, er noch synagogen, kerken, tempels, nog enige moskeeën overeind zouden blijven staan. In andere woorden, in dit ene gebod, waarin toestemming werd gegeven om te strijden tegen de ongelovigen, wordt ook de bescherming van alle religies opgelegd.”
Hazrat Mirza Masroor Ahmad vervolgde:
“De Heilige Koran heeft gestipuleerd dat het noodzakelijk was voor de eerste Moslims om zichzelf te beschermen zodat de mensen van alle religies vrij en ongestoord hun gebedsplaatsen zouden kunnen frequenteren. Moslims vochten tegen de tegenstanders van religies zodat de Joden naar hun synagogen zouden kunnen gaan voor hun erediensten, zodat de Christenen naar hun kerken zouden kunnen gaan om te bidden, zodat Hindoes of de aanhangers van andere religies naar hun tempels zouden kunnen gaan en zodat Moslims naar hun Moskeeën zouden kunnen gaan.”
Inzage de islamitische geschiedenis, verklaarde Zijne Heiligheid dat zelfs op het slagveld, Moslims specifieke instructies kregen om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk schade werd toegebrachten dat vrede gevestigd werd.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“De Heilige Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) en zijn vier recht geleide Kaliefen, zouden hun troepen orders geven dat geen enkele kerk of gebedsplaats vernield mocht worden, geen enkele vrouw verwond mocht worden, geen enkel kind verwond mocht worden. Zelfs in die mate dat priesters van de kerk en andere religieuze leiders geen problemen mochten ondervinden, noch mocht enige boom omgehakt worden of enig gewas vernietigd worden.”
Na deze verklaring zei Hazrat Mirza Masroor Ahmad dat, indien bepaalde Moslims vandaag de dag deze instructies waren vergeten, en begonnen waren met het begaan van onrechtvaardigheden, dan zijn ‘die Moslims en hun daden hiervoor schuldig, niet de islamitische leer’.
Zijne Heiligheid zei dat de oorlogen en conflicten uit de moderne geschiedenis geen grondslag hadden in de Islam en dat de samenleving lessen dient te trekken uit de afschuwelijke fouten uit het verleden in plaats van de schuld voor alle problemen in de wereld in de schoenen van de Islam te schuiven.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Een westerse schrijfster uit Amerika heeft expliciet vermeld in haar boek dat ‘tijdens de oorlogen uit de tijd van de Heilige Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) was het aantal doden slechts enkele honderden of mogelijk een duizendtal. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog daarentegen stierven honderdduizenden mensen door een enkele bom. Moderne oorlogen en conflicten werden dus niet bevochten zodat de Moslims hun religie konden uitdragen, maar werden bevochten als gevolg van een wereldlijke hebzucht en met materiele doelstellingen, waardoor zij in realiteit bestempeld kunnen worden als ‘geopolitieke oorlogen’.”
Zijne Heiligheid verklaarde dat waar ook de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap een moskee bouwt, haar leden steeds trachten om een positieve kracht te zijn in de samenleving.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad gaf als voorbeeld de humanitaire en hulpprojecten die in Afrika gevestigd zijn en zei:
“Door de genade van Allah de Almachtige hebben we een grote Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Afrika, waar we ook veel moskeeën bouwen. Daarnaast, en enkel gemotiveerd door ons islamitische geloof, heeft onze gemeenschap ook verscheidene humanitaire projecten op poten gezet zoals het openen van scholen enziekenhuizen, het installeren van waterpompen en -putten en het voorzien van verscheidene andere faciliteiten.”
Zijne Heiligheid verklaarde dat het motto ‘Liefde voor Iedereen, Haat jegens Niemand’ niet enkel een betekenisloze slogan is, maar iets waar Ahmadi Moslims naar trachten te leven.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Waar ook de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap heengaat,neemt zij steeds een boodschap van vrede met zich mee. Wanneer we de slogan ‘Liefde voor Iedereen, Haat jegens Niemand’ laten zien, zoals nu net vermeld werd door een aantal van onze geëerde gastsprekers in hun toespraken, dan leven we hier ook naar. De manier om dit te doen is om de mensheid te dienen.”
Zijne Heiligheid herhaalde de noodzaak voor Moslims om de rechten van Gods creatie te vervullen, alsook de rechten van God Zelf.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Daar waar ware Moslims de rechten van God vervullen door Hem te aanbidden, zullen hun harten ook gevuld zijn met het besef dat dezelfde God die ons gebiedt om Hem te aanbidden ook in de Heilige Koran gebiedt dat we de mensheid dienen. In feite gaat de Heilige Koran zo ver om te zeggen dat de gebeden van zulke aanbidders die er niet in slagen om de rechten van de mensen te vervullen, die de mensheid niet dienen, die de wezen niet voeden, die zich niet bekommeren om de armen of de hulpbehoevenden, of die onrechtvaardigheden begaan, hen niet ten goede komen, en in feite bijdragen aan hun vernietiging.”
Zijne Heiligheid sloot zijn toespraak af door zich rechtstreeks tot de plaatselijke inwoners te richten.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Indien jullie blijven zitten met enige twijfel, bezorgdhedenof bedenkingen omtrent de aanwezigheid van de Ahmadi Moslims hier en het feit dat we hier een moskee hebben gebouwd, wees dan gerust dat, indien God het wil, wij nooit de oorzaak mogen zijn voor enig ongemak. Wij zullen jullie daarentegen steunen envoor jullie zorgen, en zullen de wetten van dit land volgen. Bovendien zullen wij dezelfde ware en vredevolle islamitische leer uitdragen en manifesteren zoals ons getoond en onderwezen door de Heilige Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) en ons verklaard door de Heilige Koran.”
Voor aanvang van de slottoespraak konden de aanwezigen luisteren naar Mr Ashfaq Rabbani, de Nationale President van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Frankrijk, Mr. Athar Kahloon, de LokaleSecretaris voor ExterneZaken voor de Ahmadiyya Gemeenschap in Straatsburg, alsook verscheidene gastsprekers.
Mr. Jean-Jacques Ruch, de Burgemeester van Hurtigheim, zei:
“Dames en heren, drie jaar geleden vond de eerstesteenlegging plaats van deze moskee en zei ik dat ik mijn bedenkingen had bij het bouwen van deze moskee, maar ik ben nu verheugd na de opening van deze moskee. Veel mensen die jullie gemeenschap niet kennen vragen waarom ik deze moskee open en waarom ik toestemming heb gegeven om een moskee te bouwen… Jullie motto is ‘Liefde voor Iedereen, Haat jegens Niemand’ en jullie bevorderen een broederschap dat we vandaag de dag niet langer zien in onze maatschappij.”
Mr. Justin Vogel,Districtsvoorzitter,zei:
“Het is een hele eer voor mij om hier vandaag aanwezig te mogen zijn voor de inhuldiging van jullie eerste moskee in onze streek. Ik wil hier graag toevoegen dat ik in het begin geen voorstander was van de constructie van deze moskee, maar toen ik vernam dat jullie motto ‘Liefde voor Iedereen, Haat jegens Niemand’ is, ben ik van gedachte veranderd. Er bestaat in de maatschappij van vandaag, die vervuld is van geweld, niet genoeg van deze filosofie, dus waarom niet kiezen voor meer van deze filosofie wanneer we geweld en racisme zien in de maatschappij? Waarom niet deze filosofie volgen wanneer iedereen erop uit is zijn eigen rechten na te streven maar vergeten dat zij ook anderen dienen te helpen? Waarom niet deze filosofie volgen wanneer we overal zelfzuchtigheid zien? We moeten onze maatschappij heruitvinden en de manier waarop we denken heruitvinden. We moeten streven naar tolerantie en broederschap en liefde.Jullie verzetten je tegen geweld en bevorderen liefde, vrijgevigheid en broederschap en jullie geven aan de volgende generatie en dragen bij aan deze maatschappij en helpen wie er deel van uitmaakt. Ik wens jullie allen het allerbeste.”
Mr. Etienne Burger, Vicevoorzitter van de Districtsraad, zei:
“Wij wensen vriendschap tussen alle leden van deze maatschappij, ongeacht hun politieke overtuiging of religie. Ik wens jullie te feliciteren met de voltooiing van dit grote (moskee-) project.”
Ms. Martine Wonnen, Lid van de NationaleVergadering, zei:
“Uwe Heiligheid Hazrat Mirza Masroor Ahmad, Ik wens u te feliciteren met de opening van deze moskee vandaag in de Franse republiek. Het is een grootse en symbolische actie die ons veel hoop geeft. Ik wilde vandaag aanwezig zijn en wil de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap bedanken voor haar uitnodiging.”
Ms. Wonner vervolgde:
“We zien dat sommige mensen in de maatschappij van vandaag veel problemen hebben… Eén van de oplossingen die ik zie is voor ons om samen een moskee te openen en om het motto van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, ‘Liefde voor Iedereen, Haat jegens Niemand’ te tonen… De Islam is een religie van vrede, de Islam is een religie van liefde, de Islam is een religie van hoop en compassie. Ik hoop dat deze moskee een plaats zal zijn waar iedereen naartoe kan komen en deze universele liefde kan zien en dat deze een tegengif kan zijn voor degenen die haat willen bevorderen. Het zal een baken van vrede zijn voor iedereen en een baken van liefde voor iedereen en haat jegens niemand.”
De formele sessie werd afgesloten met een stil gebed onder leiding van Zijne Heiligheid.
Einde