Moslimleider zegt dat Rechtvaardigheid en Eerlijkheid vereist zijn om het Uitbarsten van een derde Wereldoorlog te verhinderen
Hazrat Mirza Masroor Ahmad waarschuwt voor mogelijke globale gevolgen van jeugdradicalisatie
Op 14 maart 2015, bezorgde de Wereldleider van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, de Vijfde Kalief, Zijne Heiligheid, Hazrat Mirza Masroor Ahmad de slotrede tijdens de 12e Nationale Vredesconferentie georganiseerd door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk.
Tijdens zijn toespraak sprak Zijne Heiligheid over de toenemende dreiging van radicalisatie en waarschuwde voor het mogelijke gevaar dat dit inhoudt voor de wereld. Zijne Heiligheid sprak over de toenemende conflicten in zowel de moslim- als niet-moslimwereld en zei dat in plaats van religie, de oorzaak van de huidige conflicten te wijten was aan een “onverzadigbare drang naar macht, invloed en middelen”.
Zijne Heiligheid veroordeelde stellig terroristische groeperingen als ISIS, Boko Haram en Al-Shabaab om volledig in strijd met de islamitische leerstellingen te handelen en citeerde verzen uit de Heilige Koran die alle vormen van extremisme weerleggen.
De conferentie werd gehouden in de Baitul Futuh Moskee in Londen en werd bijgewoond door meer dan 1000 genodigden, waaronder meer dan 600 niet-Ahmadi gasten bestaande uit Regeringsministers, Ambassadeurs van verschillende staten, Afgevaardigden van zowel Hoger- als Lagerhuis en verscheidene andere hoogwaardigheidsbekleders en genodigden. Eén van de speciale gasten dit jaar was Professor Heiner Bielefeldt, de Speciale Rapporteur van de VN inzage Religieuze en Geloofsvrijheid. Het thema van deze editie van de conferentie luidde: “Religie, Vrijheid en Vrede”.
Tijdens de conferentie overhandigde Zijne Heiligheid ook de Ahmadiyya Moslim Prijs voor de Bevordering van de Vrede aan Mevrouw Sindhutai Sapkal, befaamd als ‘moeder der wezen’ ter erkenning van haar buitengewone inzet om geheel persoonlijk het lijden van meer dan 1400 weeskinderen te verzachten en hen te voorzien van voedsel, onderdak en onderwijs.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad opende zijn slotrede door op te merken dat sinds de laatste Vredesconferentie, die in november 2015 werd gehouden, er verwoede internationale pogingen hadden plaatsgevonden om terroristische fondswervingen aan banden te leggen, wat had gezorgd voor “een notie van voorzichtig optimisme”.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Iets wat ik had benadrukt tijdens de laatste Vredesconferentie was dat de wereld dringend actie moest ondernemen om de fondsen en aanvoer van de terroristische groepering bekend als ISIS of I.S. bloot te leggen en te blokkeren. Ik beweer niet dat dit door mij komt, of door het feit dat ik de aandacht hierop heb gevestigd, maar zeer zeker zijn er de voorbije maanden opmerkelijke inspanningen geleverd om dit cruciale probleem aan te pakken.”
Zijne Heiligheid citeerde de Resolutie van de VN-Veiligheidsraad van februari 2015 met betrekking tot het aanpakken van de fondsen van terroristische groeperingen en zei dat, wanneer dit op degelijke wijze werd uitgevoerd, dit spoedig tot de ondergang van ISIS kon leiden.
Tijdens zijn toespraak, veroordeelde Hazrat Mirza Masroor Ahmad uitdrukkelijk alle vormen van terrorisme en extremisme en beschouwde de terroristische aanvallen in Parijs van januari 2015 als “afschuwelijk en volledig indruisend tegen de islamitische leer”.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad prees recente opmerkingen van een aantal wereldleiders en zei:
“Wanneer het aankomt op de reacties van wereldleiders ten opzichte van terrorisme, is het hartverwarmend om te zien dat bepaalde politici en religieuze leiders ervoor hebben gekozen om geen olie op het vuur te gooien, maar in plaats daarvan duidelijk hebben gemaakt dat zij niet geloven dat eender welke terroristische groepering de ware islamitische leer vertegenwoordigt.”
Zijne Heiligheid prees vooral de opmerkingen die President Obama tijdens het Nationale Gebedsontbijt in Washington maakte met betrekking tot terrorisme en opmerkingen gemaakt door Paus Franciscus na de aanvallen in Parijs, waarin deze laatste zei dat men anderen niet behoort te provoceren door hun geloof of overtuiging te beledigen.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad sprak over de algemene en toenemende conflicten die toonaangevend zijn in de wereld. Hij haalde niet enkel de onrust in bepaalde Moslimlanden aan, maar beschouwde ook de toenemende verdeeldheid in andere delen van de wereld.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“De wereld wordt verteerd door verscheidene problemen die aanzetten tot frustratie en ergernis, die op hun beurt de vrede ondermijnen. Ik neem als voorbeeld de gevolgen van de financiële crisis, die in een groot deel van de wereld nog steeds tastbaar zijn. In Europa neemt de ontevredenheid toe en de integriteit van de Europese Unie wordt belaagd en aangetast. In veel landen winnen politieke partijen die anti-immigratie of nationalisme hoog in het vaandel dragen aan populariteit. Daarnaast is er ook nog het conflict in Ukraine en is er een globale wapenrace aan de gang. Deze vormen stuk voor stuk een bedreiging voor de wereldvrede zonder dat zij aan Islam gelinkt zijn, maar zijn eerder ontsproten uit een onverzadigbare dorst naar macht, invloed en middelen.”
Met betrekking tot de vereisten voor vrede zei Hazrat Mirza Masroor Ahmad:
“We moeten beseffen en erkennen dat de nood het hoogst is. We moeten aanvaarden dat vrede enkel en alleen gebouwd kan worden op een stevige grondvesting van eerlijkheid, integriteit en rechtvaardigheid. Dit zijn de sleutels tot vrede. Zolang er geen eerlijkheid en rechtvaardigheid is, zal geen enkele oplossing ooit voldoende blijken.
Zijne Heiligheid sprak over de doelstellingen van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap en haar inzet om de ware en vredevolle islamitische leer te verspreiden in de hele wereld.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Wij de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap hebben geen macht of wereldse invloed. Onze doelstellingen zijn puur spiritueel en dus zijn wij niet op zoek naar macht of enig aandeel in een regering. Wij hebben geen politieke ambities of doelstellingen.”
Hazrat Mirza Masroor Ahmad vervolgde:
“Als religieuze gemeenschap wensen wij enkel dat de wereld tot inzien komt en zijn Maker erkent en dat alle mensen elkaars rechten nakomen. Om beide doelstellingen te volbrengen zetten wij ons op alle mogelijke wijzen in over de hele wereld. Wij streven ernaar anderen te informeren dat de islamitische leer geen verband houdt met het geweld en de wanorde zoals die nu in de wereld te aanschouwen zijn.”
De Kalief zette zijn toespraak voort met een gedetailleerde analyse van leerstellingen uit de Koran met betrekking tot vrede en religieuze vrijheid, hierbij benadrukkend dat waar ook Moslims toestemming werd gegeven voor een ‘defensieve oorlog’ deze toestemming gegeven werd als middel om alle religies, en dus niet enkel Islam, te beschermen.
Tijdens het bespreken van recente rapporten waarin vermeld werd dat terroristen historische monumenten en artefacten hadden vernield in antieke Iraakse steden, zei Zijne Heiligheid dat dergelijke aanvallen duidelijk in overtreding waren met leerstellingen uit de Koran.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Meer dan 1400 jaar lang werden deze steden bewaard en beschermd door opeenvolgende Moslimleiders en regeringen en nu opeens beweren de extremisten ze vernield te hebben in de naam van Islam. Dit kan enkel beschouwd worden als een extreme wreedheid en een zonde tegen de islamitische leer. Geen enkele ware Moslim kan ooit deze manier van handelen begrijpen.”
Zijne Heiligheid beëindigde zijn toespraak door alle partijen en iedereen ertoe aan te sporen hun eigen aandeel in de bevordering van vrede in de wereld naar behoren te vervullen. Hij zei dat een Derde Wereldoorlog nog steeds afgewend kon worden indien de principes van rechtvaardigheid en eerlijkheid op de voorgrond zouden treden in alle lagen van de samenleving.
Hazrat Mirza Masroor Ahmad zei:
“Terwijl sommigen zeggen dat een nieuwe Wereldoorlog nu onvermijdelijk is, geloof ik dat er zelfs nu nog voldoende tijd is voor de wereld om de ogen te openen voor de donkere stand van zaken waar we voor staan en deze dreiging een halt toe te roepen. Om dit te doen, moeten alle mensen en hun leiders ermee stoppen slechts in één enkele richting te kijken en enkel oog te hebben voor hun eigen welzijn. In plaats daarvan moeten zij ernaar streven om de vereisten van rechtvaardigheid, redelijkheid en eerlijkheid te vervullen in alle lagen van de samenleving.”
Hazrat Mirza Masroor Ahmad sloot zijn slotrede af met het volgende gebed:
“Ik hoop en bid dat moge Allah ons allen in staat stellen om de ernst van onze verantwoordelijkheden te begrijpen en te erkennen en om onze taken tot een goed einde te brengen.”
In de aanloop naar deze slotrede spraken verscheidene hoogwaardigheidsbekleders over het belang van vrede en de kritieke toestand van de wereld vandaag de dag.
Rafiq Hayat, de Nationale President van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap VK zei dat terroristen en extremisten niet meer zijn dan “het polaire tegenovergestelde van datgene waar religie voor staat”.
Parlementslid Siobhain McDonagh, die ook voorzitter is van de ‘Parlementaire Groep voor de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap’ (bestaande uit afgevaardigden van alle partijen) zei:
“We moeten allen waakzaam blijven in onze pogingen om het recht van alle mensen om te genieten van ware religieuze vrijheid te beschermen.”
Lord Eric Avebury, Vice-Voorzitter van de Parlementaire Mensenrechtengroep, zei:
“Het is een privilege om deze vredesconferentie bij te wonen, waar we allen zijn samengekomen onder het wijze leiderschap van Zijne Heiligheid, Hazrat Mirza Masroor Ahmad, om openlijk te spreken tegen de krachten van haat en agressie.”
Dr. Charles Tannock, Europees Parlementslid en Voorzitter van de Parlementaire Groep ‘EU Vrienden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap’ zei:
“Het is bijzonder duidelijk hoe voorspoedig, liefdadig en moedig de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is wanneer geconfronteerd met de tegenspoed waarmee zij te maken krijgt in bepaalde landen.”
Lord Tariq Ahmad van Wimbledon, Minister voor Gemeenschappen zei:
“De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is de stem van de vrede, de stem van de mensheid, de stem van integratie – het is de stem van de ware Islam.”
Lord Ahmad las ook een steunbetuiging voor die werd ingestuurd door Premier David Cameron, waarin deze laatste de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap prees voor haar inzet in het verkondigen van vrede en verdraagzaamheid.
Eerbiedwaardig Parlementslid Justine Greening, Staatssecretaris voor Internationale Ontwikkeling zei:
“Zijne Heiligheid, Hazrat Mirza Masroor Ahmad is een onvermoeibare verkondiger van vrede in een wereld die verteerd wordt door conflicten… De manier waarop Ahmadi Moslims de hand rijken naar de bredere gemeenschap is voorbeeldig en bijgevolg hecht ik veel waarde aan mijn relatie met de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap.”
Professor Heiner Bielefeldt, Speciale Rapporteur van de VN inzage Religieuze en Geloofsvrijheid zei:
“De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap heeft steeds een positieve bijdrage geleverd in het verkondigen van religieuze vrijheid. Zodoende besteeg Muhammad Zafrullah Khan, een Ahmadi Moslim en de eerste Minister voor Buitenlandse Zaken van Pakistan, in 1948 het podium tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om het principe van religieuze vrijheid en eenieders recht om van geloof te veranderen volledig te steunen.”
De ontvanger van de Ahmadiyya Moslim Prijs voor de Bevordering van de Vrede, Mevrouw Sindhutai Sapkal, sprak over hoe zij armoede tijdens haar kindertijd in India had overwonnen en dat dergelijke ervaringen haar motivatie waren geweest voor haar toekomstige humanitaire werk.
Mevrouw Sindhutai Sapkal zei:
“De moeilijkheden waarmee ik geconfronteerd werd toen ik jong was hebben mij in staat gesteld om iets goeds te maken van mijn leven en dus hoop ik dat men mij zal herinneren als iemand die de behoeftigen hielp.”
Zowel voor als na de conferentie ontmoette Zijne Heiligheid persoonlijk verscheidene hoogwaardigheidsbekleders, genodigden en vertegenwoordigers van de Westerse en Aziatische media.