U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Časni Poslanik Muhammed s.a.v.s.

Muhammed s.a.v.s. Odabrani od Boga; odbačen od njegovog vlastitog naroda, protjerivan; uskratili su mu svu opskrbu i odnose; protjeran iz njegovor rodnog mjesta, živ ili mrtav; protjerivan sa mržnjom čak i u drugi grad; protjerivani; pravovjerni, odani, čvrsti, plemeniti,poslušni sluga Allahu; Njegov Poslanik: ljubazan, pravedan, onaj koji je volio i mlade i stare, siromašne i bogate, žive i umiruće, ljudska bića i životinje, istiniti i pošteni bilo u siromaštvu ili kao vladar; darežljiv i jednostavan; uistinu, bez obzira koje standarde koristili da ocijenimo, Muhammed s.a.v.s. je bio najveći čovjek. Promijenio je cijelokupnu historiju čovječanstva.

Muhammed s.a.v.s. se rodio  u Mekki 20. aprila 570.godine,  koju su Arapi nazivali Slonova godina. Njegov otac Abdullah umro je dok je on bio u majčinoj utrobi. Njegova majka se zvala Amina bint Vehb. I ona i Abdullah su poticali iz uglednih i cijenjenih porodica. Bog je utješio Aminu u to vrijeme. Ona je u snu vidjela svjetlo koje ju je obasjalo i palo na nju, i proširilo se cijelim svijetom. San se ostvario kada je ona blagoslovljena sinom čije je učenje postalo vodilja za čovječanstvo. Nekoliko dana nakon tog sna Bog joj je podario prelijepog sina čije je ime bilo Muhammed s.a.v.s, što znači ‘hvale vrijedan’. Običaj je bio da kurejšijske žene ne doje svoju djecu. Zatim je njegov djed Abdul Mutalib povjerio Muhammeda s.a.v.s. na dojenje dojilji Halimi Sa’dijji.

Živio je Muhammed  s.a.v.s. četiri godine kod dojilje Halime, daleko od Mekke, u Haliminom plemenu. Prve četiri godine svoga djetinjstva Poslanik, s.a.v.s., je proveo u pustinji plemena Benu Sa’d. To mu je pomoglo da bude stasit, zdrava tijela, odvažna srca te da još u ranoj mladosti upozna klasični arapski jezik i vještinu jahanja.

Nakon povratka u Mekku, Muhammed s.a.v.s. je bio sa majkom dvije godine, nakon čega je preselila na Ahiret i njegova majka Amina. Tako je Muhammed s.a.v.s. ostao siroče, bez oca i bez majke.   Kada je Muhammedu s.a.v.s. bilo osam godina, umro mu je i djed Abdulmutalib, a o njemu je preuzeo brigu amidža Ebu Talib. Kad je napunio dvadeset pet godina zaposlio se kod Hatidže bint Huvejlid kao trgovac uz određenu nadoknadu.

Još u mladosti Muhammed s.a.v.s. se u svom narodu pročuo kao iskren i povjerljiv (As-Sadik, Al-Emin), zatim po svom lijepom ponašanju, vjernosti, uzornu životu i časti. To je potaklo Hatidžu da mu predloži da preuzme trgovinu njenim imetkom u karavani koja je svake godine odlazila u Busru. Po povratku u Mekku Hatidžin sluga je stao kazivati svojoj gazdarici o Muhammedovu s.a.v.s. poštenju i predanosti u radu. Kad se i sama uvjerila da su prihodi bili izuzetni, plati mu više nego što je bila obećala, a uz to mu predloži i brak, što on prihvati, iako je bio mlađi od nje punih petnaest godina. S njom je dobio četiri kćeri i nekoliko sinova, koji su umrli kao mala djeca. Najbolja potvrda njegovog visokog morala su Hatidžine riječi izgovorene kad mu je iznenada došla prva objava u pećini Hira, poslije čega se on sav uplašen vratio kući:

“Ne! Tako mi Boga, on te nikada neće poniziti i ostaviti, jer ti paziš rodbinu, pomažeš slabe, daješ siromasima, častiš gosta i pomažeš onoga ko je u pravu.”, tješila ga je tada Hatidža.

U četrdesetoj godini počeo je primati Objavu. Početak Objave bio je u mjesecu ramazanu, u pećini Hira, na brdu Nur. Prve riječi koje su objavljene Muhammedu, ’alejhi-sselam, bile su riječi:

‘Ikre bismi rabbike’ (Čitaj u ime Tvoga Gospodara, Čitaj, Plemenit je Tvoj Gospodar).

Mekkanlije to nisu prihvatile i pružale su veliki otpor širenju nove vjere. Oni su voljeli obožavati stotine svojih idola, i uživati u kockanju, ispijanju vina, i činjenju ostalih nemoralnih djela. Priređivali su Allahovom poslaniku Muhammedu s.a.v. s.velike neprijatnosti i poteškoće.Nakon trinaest godina patnje i mržnje u Mekki i uskraćivanja opskrbe, neprijatelji su ga protjerali iz rodnog mjesta. Preseljenje Muhammeda s.a.v.s. iz Mekke u Medinu naziva se Hidžrom.

U Medini se islam brzo širio i svakim danom rastao je broj muslimana. Mekkanski neprijatelji nisu Muhammeda s.a.v.s. ostavljali na miru čak ni u Medini. Vodili su nekoliko pohoda i bitaka s ciljem da onemoguće širenje islama, ali Allah, dž.š., htio je da se svjetlo islama raširi i prenese i u druge krajeve. Poznate su bitke na Bedru, Uhudu i Hendeku. Pored Mekkanskih idolopoklonika, Muhammed s.a.v.s. imao je protivnike i u jevrejskim plemenima koja su nastanjivala Medinu. S ovim plemenima je Muhammed s.a.v.s. bio postigao sporazum da se međusobno uvažavaju i brane jedni druge pri vanjskim napadima. Međutim, Jevreji su pogazili i prekršili taj ugovor udružujući se sa Mekkanskim idolopoklonicima i čak pokušavajući ubiti Muhammeda s.a.v.s.

Dugogodišnje neprijateljstvo i sukobljavanje sa Mekkanskim idolopoklonicima je završeno historijskim osvajanjem Mekke. Godina 630. ključna je i ona neće nikad biti zaboravljena. Te godine Poslanik s.a.v.s. je na čelu pobjedonosnih muslimanskih trupa ušao u Mekku, nakon čega je Muhammed s.a.vs. vratio svetost i čast Kabe. Snagom svog duha, vjere i sabura  Poslanik s.a.v.s pobjeđuje svoje neprijatelje. Proglasio je opću amnestiju i konačno uklonio idole Mekanskih božanstava, naročito Lata, Uzzaa i Menata.

Svi u Mekki tada su primili islam. Tada je islam primio i Ebu Sufjan i njegova žena Hind, a oni su bili vođe i poglavari Mekanlija. Nakon osvojenja Mekke, Muhammed s.a.v.s. obavio je Oprosni hadždž s kojim je upotpunjeni propisi islama.

Konačno se približio dan s kojim se svaki čovjek mora suočiti. Poslanikov posao je bio obavljen. Sve što mu je Bog objavio objavljeno je za dobro čovjeka. Duh Muhammeda s.a.v.s. ulio je novi život u njegov narod. Uzdigao se novi narod, novi pogled na život i nove institucije; ukratko, novo nebo i nova Zemlja.

U 63. godini života Muhammed s.a.v.s. preselio je na Ahiret nakon što je za 23 godine potpuno izvršio misiju s kojom ga je Allah dž.š. zadužio.  On je poslan kao milost svim svjetovima.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp