Samenvatting vrijdagpreek 14 Feb 2025 – Mohammed (sa): Het Grote Voorbeeld

KJ-Summary-NL-20240214           KJ-Summary-FR-20240214

KJ-Summary-UR-20240214          KJ-Summary-BN-20240214

 

Samenvatting vrijdagpreek 14 February 2025
Gegeven door Hazrat Khalifatul Masih V (aba)

In de vorige vrijdagpreek sprak Huzoor-e-Anwar (aba) over de verovering van de tweede vesting van Khayber, die sterker en beter bevoorraad was dan de andere vestingen. Hazrat Muhammad bin Maslamah (ra) vertelde dat hij de Heilige Profeet (sa) zag boogschieten, en geen enkele pijl van hem miste het doel.

De metgezellen drongen de vesting binnen, gingen de strijd aan en veroverden deze succesvol, waarbij ze alle wapens en voedselvoorraden in beslag namen. Er werd een grote hoeveelheid voedsel in de vesting aangetroffen.

Vervolgens werd de derde vesting genoemd. De Heilige Profeet (sa) belegerde deze vesting drie dagen. Een Joodse man benaderde de Heilige Profeet (sa) en zei: “Als u mij bescherming verleent, zal ik u iets vertellen dat u zal helpen deze vesting te veroveren.” De Heilige Profeet (sa) gaf hem bescherming. De man vertelde vervolgens: “Zelfs als u een maand belegering voert, zal het hen niet beïnvloeden. Ze hebben ondergrondse tunnels onder hun vesting. ’s Nachts gebruiken ze deze tunnels om water te halen. Als u hun toegang blokkeert, zullen ze gedwongen worden zich over te geven.”

De Heilige Profeet (sa) ging met de Joodse man mee en liet de tunnels blokkeren. Hierdoor werd de vijand gedwongen naar buiten te komen en begon de strijd. Sommige metgezellen werden martelaar, terwijl tien Joden werden gedood. Uiteindelijk behaalde de Heilige Profeet (sa) de overwinning.

Na deze overwinning ging het moslimleger verder naar de volgende vestingen. Sommige Joodse strijders kwamen naar buiten voor een gevecht, maar werden verslagen. De moslims lanceerden vervolgens een grootschalige aanval en drongen de vesting binnen. De Joden vluchtten naar een andere vesting, vanwaar ze hevige pijlschiet- en steenwerpgevechten begonnen, wat aanzienlijke schade veroorzaakte bij de moslims.

De Heilige Profeet (sa) nam ook deel aan het boogschieten samen met de metgezellen. Tijdens dit gevecht raakte een pijl de kleding van de Heilige Profeet (sa) en volgens een overlevering werd hij door de pijl verwond. Als reactie daarop pakte de Heilige Profeet (sa) een handvol stof en kleine stenen en wierp deze richting de vesting. Als gevolg daarvan begon de vesting te trillen, en kort daarna behaalden de moslims de overwinning.

Na de verovering van deze vestingen trokken de overgebleven Joden zich terug naar de laatste bolwerken en versterkten zich daar. De Heilige Profeet (sa) belegerde deze vestingen veertien dagen. Uiteindelijk overwoog hij om een stortvloed van stenen tegen hen te werpen. Op dat moment vroegen de Joden om een vredesakkoord.

De Heilige Profeet (sa) accepteerde hun verzoek en vestigde een verdrag, dat de volgende voorwaarden omvatte: • De Joden zouden al hun vestingen evacueren. • Ze zouden al hun wapens achterlaten, die door de moslims in bezit zouden worden genomen. • Hun levens zouden worden beschermd; ze zouden niet worden gedood of als gevangenen genomen. • De Joden zouden uit Khaybar worden verbannen en naar Syrië verhuizen. • Ze zouden alleen de bezittingen mogen meenemen die ze konden dragen.

De Joden vroegen vervolgens toestemming om in Khaybar te blijven, omdat ze bedreven waren in landbouw. Uit zijn vriendelijkheid verleende de Heilige Profeet (sa) hen toestemming om te blijven en door te werken op het land.

In de Slag bij Khaybar werden zeventien metgezellen martelaar, en hun namen werden door Huzoor-e-Anwar (aba) voorgelezen tijdens de preek. Aan de andere kant werden drieënnegentig Joden gedood tijdens het conflict.

Sommige historische verslagen vermelden gebeurtenissen na Khaybar, die critici ertoe hebben aangezet bezwaar te maken tegen de Heilige Profeet (sa), en te beweren dat hij gemotiveerd was door rijkdom en materiële winst. Deze beweringen staan echter in volledig contrast met het nobele karakter van de Heilige Profeet (sa). Hij was een toonbeeld van gerechtigheid en de Genade voor de werelden (Rahmatul-lil-Alameen). Elke overlevering die deze fundamentele waarheid tegenspreekt, kan niet als authentiek worden geaccepteerd.

Historici stellen ook dat honderden of zelfs duizenden Ahadith en overleveringen later werden gefabriceerd door mensen, waarbij de invloed van de Joden hierbij een rol speelde. Veel van dergelijke ongeverifieerde verhalen werden zonder juiste authenticatie aan historische boeken toegevoegd.

Meer details zullen in de toekomst worden gedeeld.