U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Šehid Sayed Taalay Ahmed II Čovjek koji je ispunio svoje obećanja

Peti Halifa i poglavar Ahmadija muslimanskog džemata

Kratki sadržaj

Poslije proučenog Šehadeta, Euze I sure El Fatihe Hazreti Halifatul Maish V (da Allah bude njegov pomagač) je rekao da nedavno prodani sługa džemata Syed Taalay Ahmad je ubijen u Gani.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je u noći između 23. i 24. avgusta ekipa MTA koja je snimala dokumentarni film putovala tada su ih napali razbojnici koji su pucali na njih, ozlijedivši dvije osobe, uključujući Syed Taalay Ahmada. Na putu do bolnice Syed Taalay Ahmad je preminuo. Hazreti Halifatul Masih je rekao da je ovo prvi šehid iz MTA International, kao i Waqfe Nau iz Velike Britanije.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je on bio praunuk hazreti Mirze Bašir Ahmada (ra) i Mira Muhammeda Ismaila (ra). Na ovaj način, bio je u srodstvu i sa Obećanim Mesihom (as) i sa njegovom ženom Nusrat Jahan Begum Sahibom. On je također bio zet Abdul Ghulama Qadir Shaheeda.

Služba Syed Taalay Ahmada u Ahmedija zajednici

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je Syed Taalay Ahmad bio aktivan u službi  Ahmadijja muslimanskog udruženja mladih u Velikoj Britaniji u različitim svojstvima. Bio je imenovan za tim MTA News na puno radno vrijeme 2016. godine, prije čega je služio The Review of Religions u odjelu za indeksiranje i označavanje. Imao je priliku snimati razne dokumentarne filmove za MTA. On je također bio taj koji je pokrenuo veoma popularan program Ove Sedmice sa Huzuurom koji se prikazuje na MTA.

Incident prije njegove smrti

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je Syed Taalay Ahmad bio vrlo predan svom poslu i da  je uspjevao završiti svoje obaveze, bez obzira na teškoće sa kojima bi se morao suočiti na tom putu. Njegov glavni fokus uvijek je bio da osigura da je posao obavljen. To je bilo vidljivo iz incidenta njegovog ubistva, započeo je svoje putovanje u vrijeme kada je postojala opasnost. Kad je Syed Taalay Ahmad krenuo na svoje putovanje, bio je zabrinut zbog video datoteke koje je snimio i želio je osigurati da se datoteke ne oštete, pa je počeo raditi na svom računaru dok je putovao.

Hazreti Halifatul Masih detaljno je opisao incidente koji su doveli do ubistva Syeda Taalay Ahmada. Razbojnici su počeli pucati na vozilo nakon čega su prišli vozilu i uzeli sve vrijedne stvari koje su imali. Syed Taalay Ahmad je pogođen u leđa i izgubio je mnogo krvi. Dok se pljačka događala, brzo je sakrio laptop i drugu opremu ispod sjedišta kako ih pljačkaši ne bi mogli pronaći. Dok su se vozili do klinike, Syed Taalay Ahmad bi pitao da li je Halifa obaviješten o ovom incidentu. Iz klinike je odlučeno da ga treba odvesti u bolnicu. Usput je rekao: ‘Reci te Halifi da ga volim i reci te mojoj porodici da ih volim.’

Dragulj koji nas je napustio

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je ovo lijepi dragulj koji nas je napustio. Ovaj gubitak je potresao sve. On je shvatio svoju zakletvu predanosti i davanja života u službi džematu i ispunio je do krajnje mjere. Hazreti Halifatul Masih je rekao da ga je Syed Taalay Ahmad uvijek iznenađivao i da bi se zapitao kako je mladić koji je odrastao u okolini ovosvjetskog okruženja uspio razumjeti i ispuniti svoje obećanje predanosti. Njegov nivo ljubavi i odanosti prema hilafetu bio je takav da ga ne posjeduju čak ni oni koji imaju duboko ukorijenjeno znanje o vjeri. Njegova odanost hilafetu bila je takva da je čak i u posljednjim trenucima stalno iskazivao svoju ljubav prema hilafetu.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je prije nekoliko godina Syed Taalay Ahmad je napisao pjesmu u kojoj je izrazio svoju ljubav prema hilafetu. Pjesmu je započeo rekavši da je on osoba koja najviše voli Halifu a završio je riječima da možda Halifa nikada neće znati koliko ga on voli. Hazreti Halifatul Maish je rekao da je i prije posije riječi ove pjesme koju je napisao Syed Taalay Ahmada  on znao – znao je koliko ga je Syed Taalay Ahmad volio dok je snimao kamerom, pa čak i kad ga je sreo bez kamere. Po sjaju u očima i svjetlu na licu mogao je zaključiti da je Halifa bio svjestan Syed Taalay Ahmadove ljubavi koju je prema njemu gajio.

Njegova ogromna ljubav prema Halifatu

Hazreti Halifatul Masih je rekao da među mladima iz porodice Obećanog Mesije (as) nije bilo nikoga koji je toliko volio hilafet kao Syed Taalay Ahmad, u stvari ima malo starijih koji čak vole i hilafet kao on. Pokušao bi sakriti svoju ljubav, ali na ovaj ili onaj način, Uzvišeni Allah bi tu ljubav pokazao. Bio je zauzet kako bi mogao obavijestiti svijet o hilafetu i kako bi mogao najbolje služiti, čak do te mjere da je morao žrtvovati svoj život.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je u vrijeme ukopa Četvrtog Halife (rh), dok je stajao kraj mezara prije početka ukopa, došao mladi Syed Taalay Ahmad i stao pored njega. U to vrijeme Halifatul Masih nije znao ko je on, ali sada kad je vidio sliku, shvatio je da čak i u to vrijeme kao da je obećao da će uvijek biti na usluzi Hilafatu.

Izuzetna poslušnost prema Halifi

Hazreti Halifatul Masih je rekao da on sam svjedoči da je Syed Taalay Ahmad ispunio svoju zakletvu davanja životu u službi džemata. Rekao je da je jednom na sastanku rekao misionarima da klanjaju Tahadžud (dobrovoljne molitve pred zoru) najmanje jedan sat dnevno.
Iako nije bio misionar, Syed Taalay Ahmad je znao da je dati životni u službi za džemat, pa je dao sve od sebe da sprovede ovo uputstvo. Povremeno bi se danju činio umornim, jer bi se probudio rano kako bi pokušao ispuniti ovo uputstvo od Halife koje mu čak nije ni bilo direktno upućeno. Ipak, to je bio nivo na kojem je ispunio svoju zakletvu davanja života u službi džemata.

Hazreti Halifatul Masih se obratio članovima porodice Obećanog Mesije (as) da nauče iz primjera Syeda Taalay Ahmada i povećaju njihovu odanost. Nije časti biti iz potomstva poštovane osobe, osim ako vlastiti postupci nisu vrijedni časti.

Odlični kvaliteti Syed Taalay Ahmada

Hazreti Halifatul Masih je rekao da su mu mnogi pisali o njegovim izvrsnim kvalitetima, što je obasjalo još više svjetla na njegovu predanosti. Hazreti Halifatul Masih je rekao da je jedino ispravno da podijeli neke komentare koje je primio.

Hazreti Halifatul Masih je čitao različite dirljive komentare. Na primjer, Syed Taalay Ahmad bio je dio tima za indeksiranje i označavanje koji je radio na organizaciji 100-godišnjeg materijala uz magazin The Review of Religions, to je bio veliki zadatak. Sve što je radio vrtilo se oko Hilafeta. Kad bi čuo neka uputstva od Halife za njega, oči bi mu zasvijetlile kao dijete koje vidi slatkiše. Njegov standard rada bio je nevjerovatan, jer je bilo trenutaka kada je radio na dva dokumentarna filma istovremeno.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je jednom neko na društvenim mrežama uložio prigovor na naslov jednog od njegovih dokumentaraca, na šta je on odgovorio. Rekao je da je branio naslov samo zato što ga je odobrio Halifa. Da je naslov od njega ili bilo koga drugog, on bi šutio.

Hazreti Halifatul Masih je naveo komentar njegove supruge, ona je rekla da je Syed Taalay bio osoba vrlo ljubazna, brižna i puna ljubavi. Uvijek joj je bio zahvalan i pružao podršku, čak i kad bi bila zabrinuta zbog smrti vlastitog oca koji je bio šehid. Primijetila je njegovu ljubav prema Obećanom Mesiji  (as) vrlo rano u njihovoj vezi. Pričao bi sinu priče o Hilafetu, i plakao bi. Kad god bi imali porodični sastanak sa Halifom, on bi nagradio svog sina zbog dobrog ponašanja.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da čak i naizgled male stvari ukazuju na nivo iskrenosti i predanosti osobe. Ako je ikad osjetio da Halifa nije zadovoljan sa njim (Halifatul Masih je komentarisao da se ne sjeća nijednog takvog slučaja), tad bi se puno molio u Tahadžudu. Kad god bi primio poklon, uvijek bi bio zahvalan. Uvijek je vjerovao u Allaha da će mu uvijek ispuniti njegove potrebe, a zapravo, u raznim prilikama, na ovaj ili onaj način, njegove potrebe bi bile ispunjene i Bog bi ga na neki način opskrbio. Bio je vrlo ljubazan, praštao bi i nikada nije imao neprijateljstvo prema bilo kome.

Hazreti Halifatul Masih je podijelio komentar od oca Syeda Taalay Ahmada koji je rekao da je unaprijed sanjao san da će njegov sin postati šehid. Zapravo, sam Syed Taalay Ahmad sanjao san da će postati šehid. Njegova duša je bila predana Časnom Poslaniku (savs), i živio je i disao radi Hilifeta.
Majka Syeda Taalay Ahmada rekla je da je bio sklon vjeri od malih nogu. Bio je vrlo dobar u školi i postigao bi dobre ocjene. Sestra Syed Taalay Ahmad rekla je da bi se često kasno vraćao kući sa posla. Često bi gledao razne programe i dokumentarne filmove kako bi poboljšao svoje vještine stvaranja dokumentaraca.

Često je proučavao hadise i postao prilično upućen. Često je mogao citirati Kur'anske ajete o određenoj stvari, a također je učio arapski i naučio arapsku gramatiku. Sestra Syed Taalay Ahmad također je podijelila dva sna koja su izgleda bila indikativna da će postati šehid.

Hazreti Halifatul Masih je naveo komentar dajdže Syeda Taalay Ahmada, koji je također izrazio da Syed Taalay Ahmad posjeduje duboku ljubav prema Obećanom Mesiji (as), iako je bio izuzetno ponosan što je iz potomstva Obećanog Mesije (as), on nikada nije otvoreno podijelio ovu činjenicu niti  je ikada koristio za bilo kakvu vrstu posebnog tretmana. Prije odlaska na put u Afriku, koji je bio prema uputama Halife, napravio je detaljan raspored svog svakodnevnog posla. Rekao je da će, ako sazna da su upute Halife čak i malo drugačije od njegovog mišljenja, to prihvatiti svim srcem.

Hazreti Halifatul Masih je naveo komentare, u kojima su porodica i prijatelji dijelili izvrsne kvalitete Syed Taalay Ahmada.

Hazreti Halifatul Masih je rekao da je Syed Taalay Ahmad ispunio svoju dužnost bivši da je duhovno i fizičko potomstvo Časnog Poslanika (savs) kao i Obećanog Mesije (as). Hazreti Hlaifatul Masih  je rekao da je onda prikladno da je Uzvišeni Allah odabrao (islamski) mjesec muharrem za Syeda Taalay Ahmada kako bi mogao podnijeti ovu žrtvu.

Hazreti Halifatul Masih se molio da Uzvišeni Allah nastavi uzdizati stepen Syed Taalay Ahmada. Zasigurno će mu biti dato mjesto u Džennetu u blizini Časnog Poslanika savs. U stvari, neko je sanjao san kako trči prema Časnom Poslaniku (savs), koji mu je pružao dobrodošlicu. Hazreti Halifatul Masih se također molio da njegova porodica strpljivo podnese ovaj gubitak. Hakifatul Masih je rekao da će nakon džume klanjati dženazu Syed Taalay Ahmada.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp