U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Ahmadija muslimanska zajednica u Italiji

Kratki sadržaj

Huzur je svoju hudbu petkom danas održao u Baitul Teuheed u Pietrode Castel u Bolonji, Italija, i rekao je da se Allahovom milošću danasprvi put hudba uživo prenosi iz Italije širom svijeta. Uprkos toga štopriličan broj članova Zajednice dugo vremena živi u ovoj zemlji miovdje nemamo centra ili misionarske kuće. Prije dvije godine bio jekupljen komad zemlje (odakle se održava hudba), da Allah omogućigradnju džamije ovdje i ukloni prepreke u ovoj stvari. Lokalnostanovništvo se suprotstavlja gradnji zbog svojih antiislamskih osjećajakoji su bili pospješeni postupcima određenih muslimanskih grupa. Onikoji imaju mržnju prema islamu naći će bilo kakav izgovor da ga iznesuna zao glas; to im daje priliku da raspiruju plamenove neprijateljstva.Huzur je rekao da treba da činimo dove da ove prepreke budu uklonjenene samo u ovoj oblasti nego da također budemo u mogućnosti daizgradimo misionarsku kuću u Rimu.

Huzur je rekao da Allah omogućava Ahmadija zajednici da gradidžamije u Evropi. Mi nailazimo na zapreke i također se suočavamo saodbijanjem u kupovini terena. Međutim, Allah nam pronalazinevjerovatne načine da ostvarimo svoju namjeru. Ovaj polet za gradnjudžamija u Evropi je od Allaha. To nije ni zbog kakve naše oštroumnostiili čak našeg teškog rada. Ovaj centar je također naišao na suprotstavljanje.Kad je lokalnim ljudima i članovima vijeća bila predstavljenaZajednica i istinska učenja islama, mnogi vijećnici, uključujući i gradonačelnikaoblasti, su nas podržali. Huzur je rekao da je gradonačelnikrekao na prijemu da ne treba biti nikakvih prepreka u gradnjimisionarske kuće ovdje.

Huzur je rekao da su sva ova mjesta ogromna dužnost na Ahmadimuslimanima koji žive u Italiji. Oni trebaju voditi računa o tome dažive u zemlji u čijem dijelu je centar katolicizma i gdje je utemeljenaPapina uprava (Vatikan), i, premda je ona svedena na primjersvjetovništva ogromna većina Evropljana su katolici koji vjeruju u Papu.Sada, u skladu sa Allahovom odredbom, Mesija Muhammeda s.a.v.s.treba da uzdigne zastavu islama u cijelom svijetu i treba da okupipobožne duše na stopama Časnog Poslanika s.a.v.s. Huzur je rekao daje ovo zadatak Ahmadi muslimana. Mi čak nemamo misionara u Italijinego misionar iz Švicarske dolazi povremeno ovdje. Mi radimo na tomeda ovdje imamo stalnog misionara. Ovo još više povećava dužnostsvakog Ahmadi muslimana u Italiji da u sebi proizvedu takvu promjenuda predstavljaju visoki moral i duhovne uzore običnih ljudi, takoprenoseći nagovještaj da će misionar također imati visok moral i duhovnestandarde svoje vjere. Huzur je rekao da treba biti jasno da kad misionardođe ovdje nivo odgovornosti za Ahmadi muslimane se neće smanjiti.Oni će zapravo trebati podići svoj moral i duhovne stepene do takvemjere da cijela zemlja ima osnovanu mrežu naših misionara i džamija.Huzur je rekao da je ovo centar Papine uprave, i nije običan konceptkoji većina muslimana ovdje predočava. To je ogroman zadatak. AkoAhmadi muslimani u Italiji ispune svoj zavjet baižata i ostanu povezanisa halifatom Ahmadijja onda će prije ili kasnije vidjeti većinu sljedbenikaMesiha Muhammeda s.a.v.s. u ovoj zemlji. Ako ne oni koji su prisutni,njihovi potomci će to sigurno doživjeti. Kad se kršćanstvo proširilo uItaliji poslije patnje kršćana – vjernika u Božije Jedinstvo – u toku mnogihstoljeća, to je bilo sa konceptom trojstva. Sada Ahmadi muslimani trebada u ovoj zemlji rašire Ahmadijjat, istinski islam i promijene koncepttrojstva natrag Božijem Jedinstvu.

Inšallah, sluge Mesiha Muhammeda s.a.v.s. nastavit će da daju žrtveda šire ovu poruku u svijetu. Ove žrtve će se dogoditi kad se budemopridržavali bogobojaznosti, kad shvatimo svrhu našeg rađanja, kadbudemo pazili na svoje stanje, kad dadnemo prednost vjeri nadovosvjetskim stvarima, kad budemo imali primjerne uzajamne odnose,kad budemo imali snažnu vezu sa sistemom Džemata, kad budemoodržavali vezu poslušnosti i iskrenosti sa Halifatom Ahmadija, kadbudemo čuvali zavjet bai’ata sa Obećanim Mesijom a.s. i nastojali da sedržimo Allahovog kraljevstva i kraljevstva Njegovog Poslanika s.a.v.s.Huzur je rekao da je Allah dao priliku Ahmadi muslimanimapakistanskog porijekla da napuste svoju zemlju zbog situacije tamo ida dođu ovdje. Ovdje je sloboda vjere i većina je popravila svoje životeu finansijskom smislu. Oni trebaju biti zahvalni za ovo a način da izrazezahvalnost je da imaju u vidu sve naprijed rečeno. Neki Ahmadi u Italijisu također iz afričkih zemalja, većinom iz Gane a neki su iz Maroka iAlžira. Allah je svima njima dao priliku za boljitak u finansijskimterminima. Između afričkih Ahmadi muslimana mnogi su ili sami bili ustanju da napuste trojstvo i prihvate islam ili njihovi roditelji. Oni sadatreba da šire ovu poruku kršćanima. Njihova odgovornost je uvećanapošto im je Allah također dao finansijki boljitak. Huzur je rekao da jeovo također odgovornost Arapa Ahmadi muslimana; oni trebajuomogućiti da drugima upute dobrotvornost duhovne hrane koju suprimili od Obećanog Mesije a.s. U svjetlu govora Časnog Poslanika s.a.v.s.da istinski musliman želi za svog brata ono što želi za sebe, oni treba daovu poruku istinskog i revnog poklonika Časnog Poslanika s.a.v.s. uputesvojim bližnjima i svojim zemljacima. Samo onda će ispuniti dužnostikao Ahmadi muslimani. Huzur je rekao da su mu neki Ahmadi muslimaniiz Maroka i Alžira rekli da je do njihovog primanja Ahmadijata došlokad su u snu vidjeli blagoslovljeno lice Obećanog Mesije ili neke drugeznakove. Allah je odredio da se ovo dogodi zbog nekih njihovih vrlinai oni ne mogu uzvratiti ovu Allahovu naklonost za svoj cijeli život.Allah kaže:

“Da li nagrada za dobrotu može biti nešto drugo osim dobrote?”(55:61)

Kur’an nam naređuje da uvijek budemo dobrostivi prema svojimroditeljima zbog dobrote koju su oni nama iskazali u našem djetinjstvu.Huzur navodi da mi nikada ne možemo naknaditi ovu dobrotu roditelja.Allahove naklonosti prema ljudima su neizmjerljive i tako i naša obavezada nastojimo i uzvratimo Njegove naklonosti treba biti prikladna.Huzur je rekao da je Allahova općenita dobrotvornost podijeljenakroz Njegovu odliku Rahmanijata (da je Samilostan). Povrh toga, akoOn čovjeka također upućuje duhovno, to postaje ogromna naklonost ičovjek ne može, bez obzira koliko želio, nikada naknaditi ovu naklonost.I Abd Rahman (rob Milostivog Boga) ima samo jedan način da posvoji ato je da se cijeli život sjeća Allahovih blagoslova i da bude zahvalanrob. Zadatak Ahmadi muslimana je da ovu poruku rašire u svomokruženju. Marokanskim i alžirskim Ahmadi muslimanima Huzur jerekao da, premda Allahova naklonost ne može biti uzvraćena, osobamože izraziti svoju zahvalnost širenjem ove poruke. Huzur je rekao daovo nije bilo specifično za pakistanske, afričke i arapske Ahmadimuslimane. Također je bilo i Bengali Ahmadi muslimana koji žive uovoj zemlji i ovaj zadatak je za svakog Ahmadi muslimana svakogetničkog porijekla. Naši životi će se završiti ali nikada nećemo biti ustanju da uzvratimo Allahovu naklonost. Zaista, mi možemo nastojati ipostići Njegovo zadovoljstvo, pod uvjetom da je naša svaka riječ i djelosamo da steknemo Njegovo zadovoljstvo.

Huzur je rekao da nam je Allah omogućio da budemo dio onih kojisu poslušali naredbu Časnog Poslanika s.a.v.s. i baš kao što je Allahobdario one ranije, On je blagoslovio i one kasnije.

Allah Kaže: “… Nego je Allah vama ukazao dobročinstvo što vas jeuputio u vjeru, ako ste istiniti (u svojoj tvdnji da ste vjernici) (49:18)

Huzur je rekao da je zahvalnost ove naklonosti u tome da ojačamosvoju vjeru i da radi ovoga osoba treba da (u svoje srce) usadibogobojaznost i ima u vidu Allahovo zadovoljstvo.

Allah kaže: “A Ja nisam stvorio džinove i ljude osim da Meneobožavaju.” (51:57)

Huzur je rekao da samo obožavač Allaha može biti istinski nazvanAbd Rahman. Uz pet dnevnih namaza, spominjanje Allah je takođerforma obožavanja, kao i poduzimanje bilo kojeg zadatka radi Allahovogzadovoljstva. Međutim, namaz je jezgra svih formi obožavanja. Zato,prva stvar koju treba činiti je da čuvamo svoj namaz. Centar će bitiizgrađen i onda će tu biti nastojanje da izgradimo džamiju, onda suneki Ahmadi muslimani iz Rima tražili od Huzura da čini dove da buduu stanju da izgrade džamiju u Rimu. Veliki povod da postignemoprimanje dova za sve ovo, da steknemo primanje za bilo koji dobar ciljje da se okrenemo Allahu, da svoju pažnju usmjerimo na obožavanjeAllaha, obožavanje koje je srž svih formi obožavanja. Bilo koji centar ilidžamija neće usjajiti vjeru ako ovo nedostaje. Obećani Mesija a.s. jerekao da će se naša pobjeda ostvariti s molitvama.

Huzur je rekao da je Allah rekao na samom početku Časnog Kur’anada poslije vjere u nevidljivo osoba mora obavljati namaz.

“… koji vjeruju u nevidljivo i obavljaju namaz.” (2:4)

Neophodno je da obavljamo namaz s ciljem da prolazimo krozpoložaje bogobojaznosti. Huzur je rekao da je u toku mulakata sreomnoge ljude koji su dali velike žrtve ali su slabi u obavljanju namaza.Oni su to shvatili i tražili su dove. Huzur je rekao da u ovom primjerudova djeluje samo kad osoba također čini praktičan napor; inače, varljivoje tražiti dove, varljivo i za osobu od koje se traži dova i prema Allahu.Ono što je potrebno je da izađemo iz varljivost i činimo džihad sašejtanom svog nafsa (svog ‘ja’). Kad bude učinjen iskren napor, namazće postati prvi prioritet.

Obećani Mesija a.s. je rekao da je stvarna svrha snage i sposobnostikoje su čovjeku date da traži Allahovo znanje i ljubav, i da Ga obožava.Nije važno koliko je osoba bogata, koliko visok položaj ima, koliko jekraljevstvo stekla, ili bilo da je veliki filozof, na kraju napušta ova svjetskazatočenja u stanju čežnje i njegova savjest se nikada ne slaže s njim utrikovima i prevarama ovog svijeta. Huzur je rekao da ako se osobazmislimo o sebi i preispituje se onda će je savjest učiniti nespokojnom.Ahmadi musliman je bio u stanju prihvatiti Imama ovog doba, i zbognekih naših vrlina Allah nas je povezao s ovim Džematom, tako nasnaša savjest stalno podsjeća. Huzur je rekao da je ovo razlog što muneki pišu krajnje iskreno u pogledu ovoga.

Huzur je rekao da, ako poslije prihvatanja Obećanog Mesije a.s. našapažnja nije privučena duhovnom napretku onda negiramo Allahovunaklonost koju nam je dao.

Allah kaže: “… i bili ste na rubu vatrene provalije i On vas je odtoga spaiso…” (3:104)

Huzur je rekao da je Allahova dobrostivost prema nama da nas jepovezao sa Zajednicom Obećanog Mesije a.s. Danas muslimani krajnjegorivo kažu da se ummet samo može nadgledati ako postoji sistemhalifata. Međutim, oni nisu voljni prihvatiti sistem halifata koji je namjestu prema Allahovom obećanju, Oni ne razumiju da je dugi periodmraka u islamu u periodu poslije ispravno upućenih halifa došao zbognepokoravanja kur’anskoj tvrdnji:

“I držite se čvrsto, svi, Allahovog užeta i ne razilazite se;” (3:104)

Kad nastanu podjele bogobojaznost postane daleka i nevažna.

Međutim, Allah drži svoja istinska obećanja i On je uredio za konačnu pobjedu islama povezujući kasnije vjernike s onim ranijim. BlagosloviMesije o kojem je Časni Poslanik s.a.v.s. predskazao ne mogu se sadapostići bez povezivanja sa halifatom. Huzur je rekao da poziva naprakticiranje bogobojaznosti i da se držimo ‘Allahovog užeta’ jer nas jeAllah spasio od vatrene provalije. Međutim, samo jedna pobožnost neće biti od koristi da ovo postignemo, još je potrebna Allahova pomoć i za Njegovu pomoć osoba treba da se okrene Njemu. Uvjetovano je da sedržimo bogobojaznosti s ciljem da budemo dio ove Zajednice i imamo korist od blagoslova halifata. Allah je blagoslov halifata učinio uvjetovanim vjerovanjem i dobrim djelima.

Allah kaže: “O vi koji vjerujete! Bojte se Allaha onako kako Ga setreba bojati; i nemojte da umrete osim kad ste u potpunojpokornosti.” (3:103)

Ovdje je pažnja istinskog muslimana skrenuta na činjenicu da sesvrha života ne može postići bez bogobojaznosti. Dok se istinski vjernikboji da neka od njegovih djela možda ne izazovu kaznu, on se nada daako se sa iskrenošću okrene Allahu, Allahova ogromna milost će primitinjegovu poniznost. Pozivanje na:

“… i nemojte da umrete osim kad ste u potpunoj pokornosti.” (3:103)znači da uvijek treba da svoje živote trošimo da zaslužimo Allahovozadovoljstvo tako da kad nas smrt zatekne, činimo napor u skladu sasvojim pojedinačnim mogućnostima da Njega zadovoljimo. Čovjek jeipak stvoren s pogreškama i slabost nas može savladati, i zato treba dauvijek tražimo Allahovu pomoć da nam smrt ne dođe bez pokornosti.Allah onda čini mogućim za nas da odemo sa ovog svijeta u stanjuvjerovanja i bogobojaznosti. Huzur je rekao da je najznačajnije damolimo Allaha za svoj dobar kraj.

Obećani Mesija a.s. je rekao da iako je zasigurno smrt najsigurnijastvarnost niko ne zna kad ona može doći. Zato mudra osoba treba uvijekbiti spremna za to. I zato čovjek treba uvijek držati svoje poslove uredu i ukoliko ne ispunjava dužnosti prema Allahu i dužnosti premaljudima, on ne može uspjeti. Objašnjavajući koncept dužnosti premaljudima, Obećani Mesija a.s. je rekao da su dvije vrste ovih dužnosti:jedna je prema braći u vjeri s kojima ima religijsku slogu, druga vrsta jeiskreno sažaljenje prema ljudskom rodu općenito. Najveća obaveza jeda obožavamo Allaha. Čak i da nema koncepta Dženneta i Džehennema,čovjekova lična ljubav prema Allahu ne treba da se koleba. On je rekaoda je sažaljenje prema ljudima bila njegova religija i ukoliko osoba nemoli Allaha za svog neprijatelja njegovo srce nije sasvim očišćeno.Huzur je rekao da, ako je ovo kriterij za neprijatelja, šta mi moramousaditi u svoja srca u pogledu jedan drugog? Bogobojaznost zahtijevaod svakoga da sarađuje sa vršiocima dužnosti i da svaki vršioc dužnostisarađuje sa vršiocem dužnosti iznad sebe. Iako su pomoćne organizacijeneovisne u svojoj vlastitoj sferi i rade pod Halifom vremena, ipak suobvezane administrativnim i upravnim sistemom Džemata. Ako hoćemoda napravimo uspjeh u tablighu i tarbijatu posao mora biti poduzetzajednički, kao jedan.

Huzur je rekao da, ako na koncu postoji neki sukob o tome trebaizvjestiti Huzura, ali ne smije biti kolebanja u duhu pokornosti. On jerekao da poslušnost treba provoditi na svakom nivou da to postanepovod zahvalnosti. Svaki Ahmadi musliman, pogotovu vršioci dužnostitreba da predstavljaju izvanredne uzore. Obaveza je i za muškarce i zažene da izvedu pobožne promjene u sebi i da ispune dužnosti premaAllahu i prema ljudima, i također da svoju djecu uzdignu na islamskomuzoru. Huzur je rekao da mora postojati razlika između Ahmadi djetetai drugog djeteta. Da nova generacija nastavi činiti ogromne napore dašire istinski islam i da se ova poruka nastavi širiti. Da nas Allah osposobida ovako činimo.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp