U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Pregled prethodne godine

Kratki sadržaj

 

Hazret Kalifatul Mesih V aba je održao hudbu u Bašarat džamiji u Španiji. U svojoj hudbi Huzur je najavio početak 48. godine Vakfi džedid programa i govorio o važnosti i blagoslovima finansiskog odricanja. Huzur je proučio 266 ajet iz sureta Al-Baqarah, koje u prevodu glasi :

A slučaj onih koji svoj imetak troše da traže Allahovo zadovoljstvo i da ojačaju svoje duše je kao slučaj bašće na uzdignutom tlu. Obilna kiša padne na nju tako da ona iznese udvostručene plodove. A ako na nju ne padne obilna kiša, onda lahka kiša zadovoljva. A Allah vidi šta vi radite.

Huzur je rekao : Ja ću danas predstaviti pregled prethodne godine Vakfi džedid programa i najaviti njegovu novu godinu. Ja ću isto tako diskutovati na temu finansiskih odricanja. Postoje drugi brojni ajeti u Časnom Kur’anu mimo onog koji sam ja proučio, koji se odnose na trošenje na Allahovom putu i kako ova odricanja vode duhovnom uzdignuću. Kako je istinski cilj onih koji plaćaju članarinu da postignu Allahovo zadovoljstvo, vi ćete biti obilato blagoslovljeni od Allaha zbog ove duhovne žrtve.

Huzur je nastavio navodeći neke hadise koji otkrivaju vrijednost finansiskog odricanja i pokazuju primjere nesebičnih odricanja koje je učinio Časni Poslanik s.a.v.s. i njegovi drugovi. Huzur je posebno spomenuo odricanja učinjena od nekih odanih članova u Africi i isto tako odricanja od strane žena koje dokazuju svoju iskrenost nudeći svoj nakit.

Huzur je također dao primjere finansiskih odricanja napravljenih od strane drugova Obećanog Mesije a.s. čije je služenje Džematu uistinu vrijedno  divljenja. Huzur je rekao : Čistoća duša je rođena iz finansiskih žrtvovanja. Ove žrtve ponuđene od ovih ljudi, iako su bile male, imaju veliku vrijednost u očima Allaha.

Najavljujući novu godinu Vakfi džedid programa, Huzur je rekao: Broj članova koji uzimaju učešće u Vakfi džedid je dostigao cifru 415.000. Sa malo više napora i uključivanjem djece ova cifra se lahko može popeti na 1,000.000. Huzur je onda naveo deset prvih zemalja u pogledu ukupnog doprinosa : USA, Pakistan i VB su prvi, drugi i treći i za njima slijede Njemačka, Kanada, Indija, Indonezija, Belgija, Švicarska i Australija. Karači, Lahor i Rabva su zauzeli prva tri mjesta među džematima u Pakistanu. Huzur je rekao : Da Allah obilato nagradi sve ove koji su uzeli učešća u ovim odricanjima sa ovakvim entuzijazmom.

Na kraju se Huzur obratio onima koji su prisustvovali dželsa salani u Španiji i rekao : Učestvovanje na dželsi treba da dovede do čistih pobožnih promjena u vama. Napravite svojom navikom izgovaranje selama jedan drugom, susrećite jedan drugog s nježnošću i s ljubavlju u ovoj atmosferi (dželse), i držite svoju okolinu mirisnom spominjanjem Allaha. Da Allah omogući svakog Ahmedi muslimana da uvijek pokazuje sve veće primjere odanosti i žrtve i da postigne više standarde u molitvama. Amin.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp