U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Obećani reformator II Božije Čudo

Jedan od velikih znakova istinosti Obećanog Mesije a.s. je predskazanje o rođenju obećanog sina, koji bi imao izuzetne kvalitete i u duhovnom i u svjestskom aspektu.

Predskazanje Časnog Poslanika s.a.v.s. 

Ovo je veliko predskazanje, jer je to predskazanje Poslanika Muhammeda s.a.v.s.. Dakle, hazreti Abdullah Ibn Omer prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Isa, sin Merjeminog, sići će na zemlju, oženiti se i imati djecu.”[1]

Pojašnjavajući ovaj hadis, Hazreti Obećani Mesijaa.s.  kaže:

 ”Allahov Poslanik s.a.v.s., nakon što ga je obavijestio Svemogući Bog, rekao je da će se Obećani Mesija oženiti i imati djecu. To pokazuje da će mu Uzvišeni Allah dati čednog sina koji će po čednosti ličiti na svog oca i koji neće ići protiv njega i da će on biti jedan od plemenitih robova Allaha Veličanstvenog.”[2]

 Značaj 20. februara u Ahmedijatu

Članovi Ahmedija muslimanskog džemata, svake godine obilježavaju 20. februara tj. organizuju se sastanci kako bi se rasvijetlio ovaj veliki događaj.

Hazreti Mirza Masroor Ahmed, peti halifa Ahmedija muslimanskog džemata rekao je:

”20. februar je datum kada je Hazreti Obećani Mesija a.s., nakon što je primio predskazanje od Boga Uzvišenog o rođenju sina, objavio obavijest o tome i potom pokazao razne kvalitete koje bi taj sin posjedovao. Ovo saopštenje je objavljeno 20. februara 1886. godine i kao što sam vam rekao, iz tog razloga se u Ahmadija muslimanskoj zajednici sastanci održavaju 20. februara ili nekog drugog približnog datuma, odnosno kada ne održe sastanak na naveden datum.

Održavanje skupova na Dan obećanog reformatora (Jeum-e-Muslih-Maud) je zbog ispunjenja velikog predskazanja Obećanog Mesije a.s., a ne zbog rođenja hazreti Mirze Bashiruddina Mahmuda Ahmada, drugog halife “[3]

 Historija predskazanja o obećanom sinu i njegovom ispunjenju

Dakle, kada je Uzvišeni Allah dao Hazreti Obećanom Mesijia.s. ovo veliko predskazanje, on je 20. februara 1886. napisao obavještenje, koje je objavljeno 1. marta iste godine u dodatku novina “Riyad-e-Hind”.

Potom je 22. marta 1886. Hazreti Obećani Mesija a.s. čak objavio još jednu objavu, gdje je, između ostalog, dodao da ga je Uzvišeni Allah obavijestio da će mu se ovaj obećani sin sigurno roditi za 9 godina.

Hazreti Obećani Mesija a.s. je 15. aprila 1886. godine dobio kćer, koja je dobila ime Ismet (ali koja je umrla 1891. godine). Za rođenje ove djevojčice, protivnici su počeli optuživati Hazreta Obećanog Mesiju a.s. da se njegovo predskazanje pokazalo lažnim. Odgovarajući protivnicima, rekao je da mu Svemogući Bog nikada nije rekao da će obećani sin biti upravo prvo dijete koje će se roditi, već da će se obećani sin roditi u obećanom roku.

Hazreti Obećani Mesija a.s. čak je 7. avgusta 1887. godine dobio sina, koji je dobio ime Bašir Evvel i koji je preminuo 4. novembra 1888. godine. Smrću ovog sina, protivnici su bili bijesni i trubili širom zemlje da se navedeno predskazanje pokazalo lažnim, jer se po njima prvo rodila kćer a ne sin, a sada je sin koji se rodio umro. Iz neznanja su se rugali protiv Obećanog Mesije a.s., nazivajući ga lažovom i oslovljavali ga nizom drugih sramnih epiteta.

 Nepokolebljiva vjerovanja Hazreti Obećanog Mesijea.s.

Zatim, 1. decembra iste godine, tj. 1888., Hazreti Obećani Mesija a.s. je čak objavio i knjižicu pod naslovom ” Istinska riječ o Baširovoj smrti “, u kojoj je još jednom razjasnio suštinu predskazanja i snažno naglasio da obećanje rođenja obećanog sina je riječ Svemogućeg Boga, stoga će se ispuniti u svoje vrijeme. U ovom pamfletu je opširno naveo:

”Vjerovanje u predskazanje obećanog sina “Iako se nije rodio do danas, a to je 1. decembar 1888. godine, ali po obećanju Uzvišenog Boga sigurno će se roditi. Zemlja i nebo se mogu pomaknuti sa svog mjesta, ali Božje obećanje se ne može pomaknuti sa svog mjesta. Neupućeni se rugaju Božijim objavama, a naivni se rugaju radosnoj vesti koja dolazi od Boga, jer je poslednji dan i konačni rezultat izvan njegovog vidokruga.”[4]

“Zelena knjižica”

Vrsta papira ove knjižice bila je zelene boje, pa je nazvana “Zelena knjižica” i ovim imenom se izdvaja u Kongregaciji.

Rođenje Obećanog Sina

Zatim je Uzvišeni Allah, svojim blagoslovom i milošću, dao Obećanom Mesiji a.s. sina, koji je rođen 12. januara 1889. godine, koji je dobio ime Mahmud Ahmed. Zatim je Svemogući Bog otkrio Obećanom Mesiji a.s. da je upravo ovaj dječak obećani sin. Vrijeme je pokazalo da ovaj dječak nije bio obično dijete, već izvanrednih duhovnih i mentalnih kvaliteta.

Nakon smrti Hazreti Prvog halife, u dobi od 25 godina postao je drugi halifa džemata, ostajući na ovoj poziciji naredne 52 godine. U muslimanskoj zajednici Ahmadija poznat je kao Muslih Maud (Obećani reformator) i pod imenom hazreti Mirza Bashiruddin Mahmud Ahmed, neka mu se Bog smiluje!

Pročitajte tekst predskazanja o Obećanom sinu


[1] (Al-Khatīb et-Tibrīzī, “Mishkāt al-Mesābīh”, drugo izdanje, urednik: Muhammed Nāsiruddīn al-Albānī, izdavač: “Al-Mekteb al-Islāmij”, Bejrut, 1399. h./ 1979. “Al- kiten “, bāb “Nuzūl ‘Īsā ‘alejhis-selam”, al-Fasl “Ath-Thālith”, hadis br. 5508, str. 1524.)
[2]  (“Ain-e-Kamalat-e-Islam”, “Ruhani Khezain”, vol. 5, fusnota, str. 578)
[3] (Hutba, održana 23. februara 2018.)
[4] (“Sabz Ishtihar”, “Ruhani Khezain” vol. 2, fusnota, str. 453)

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp