U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Želja za djecom i njihovim ispravnim odgajanjem

Kratki sadržaj

Mnogi muškarci i žene mi pišu tražeći dove za njihovo nerođeno djete i tražeći savjet za dovu za njihovo očekivano djete. Ponekad, roditelji traže za uputu za njihovu djecu koja se približavaju adolescenciji I odrastanju. Allahovom milošću, većina zajednice misli na ovaj način I usmjereni su na to kako poduzeti tarbijat(moralno usavršavanje) svoje djece. Ovo je veliki blagoslov I milost Uzvišenog Allaha na Ahmadi muslimane, da zbog prihvaćanja Obećanog Mesije a.s.mislimo na ovaj način. U ovom vremenu, u kojem su svjetovne želje prevladale nad svima, mi nismo zabrinuti samo za svjetovnu dobrobit naše djece, već nastojimo da brinemo o poboljšanju njihove vjere.

Uzvišeni Allah je također stavio milost na nas muslimane u Časnom Kur’anu postoje jasne upute za moralno usavršavanje djece čak i prije njihovog rođenja . Časni Kur’an podučava molitvama za ovu svrhu. Ako obavimo ove namaze, I provedemo naš život na ovaj način I obratimo pažnju na tarbiyyat naše djece, onda šaljemo dalje pobožno potomstvo.

Ne postoji nikakva sumnja da tarbijat djece nije lahak posao I pogotovo u ovom vremenu, gdje nas na svakom koraku šejtan pokušava zavesti na različite načine. Očekuje se od iskrenog vjernika da pošto je blizak Uzvišenom Allahu, onda on treba spasiti sebe kao I svoju djecu od nasrtaja šejtana, umjesto padanja u očaj I sa negativnim osjećanjma dok je u strahu. Vidio sam primjer negativnog razmišljanja kada mi je jedna osoba pisala da zbog nemoralnosti koja vlada u svijetu I zbog generalnog stanja moralne izopačenosti, ona je odlučila  da nema djecu nakon što se uda. Ovo je zaista pesimističan pogled. Ovo je slično prihvaćanju poraza od šejtana, uzimanje šejtana kao krajnjeg autoriteta I ponašanja kao da Uzvišeni Allah nema moć da spasi nas I našu djecu od nasrtaja šejtana, bez obzira koliki napor pokazujemo I koliko namaza obavljamo. Drugim riječima, ovo je kao davanje apsolutne slobode sljedbenicima šejtana, što dovodi do uništenja potomstva vjernika u dogledno vrijeme. Dakle, taj način razmišljanja je doista razačaravajući I ne priliči sljedbenicima Obećanog Mesije a.s. Kako bi učestvovali u revoluciji zbog koje je Obećani Mesija a.s. poslat na svijet od strane Uzvišenog Allaha, mi moramo koristiti naše sposobnosti I vještine do kraja, I moramo ovaj duh usaditi u naše potomstvo. Mi moramo moliti za naše ciljeve I odgojiti svoju djecu na način na koji uprkos svoj prljavštini lošim stvarima koje se nalaze u društvu, mi nećemo dozvoliti šejtanu da pobjedi, insh Allah. Moramo nastojiti da uspostavimo Božije kraljevstvo na Zemlji. Tako da, nema potrebe da budemo tužni. Umjesto toga, moramo djelovati u skladu sa propisanim putem Uzvišenog Allaha sa odlučnošću.

Kao što sam spomenuo, Uzvišeni Allah nas je naučio molitvama u Časnom Kur’anu, kako bi bili blagoslovljeni sa čestitim potomstvom. Ovo je molitva poslanika Zekerije:” Gospodaru moj, podari mi od Samog sebe čisto potomstvo;sigurno Ti si Slušatelj molitva”. Tako da trebamo moliti za čestito potomstvo kao što trebamo djelovati na čestit I pobožan način, što su karakteristike čestitih ljudi I poslanika. Kako bismo sačuvali svoje potomstvo od zlih uticaja vremena, neophodno je da oboje I muž I žena djeluju na čestit način.

Munshi’Ata Muhammad Sahib, sakupljač prihoda, kaže da je on bio neahmadi, nije praktikovao vjeru, dosta je pio I volio mito. U Ahmadijat je pozvan putem jednog prijatelja. Obećani Mesija a.s. je molio za sina za njega,pod uvjetom da se pokajao kao što se Zekerija pokajao. Munshi sahib kaže da Zekerijino kajanje značilo da se suzdrži od nevjerovanja, da zaradi zakonito, da redovno klanja I posti I da odlazi u džamiju češće. Kaže da nakon što je čuo ovo, ostavio je alkohol, nije uzimao mito I postao je redovan u namazu I postu. Rekao je da je prošao period od otprilike četiri do pet mjeseci kada mu je žena (najstarija žena, imao je tri) rekla da je trudna. Rekao sam ljudima da ću biti blagoslovljen sinom, koji će biti zdrav kao I lijep. U skladu sa tim, rodio se sin. Zapamtite kada učimo Zekerijinu molitvu za našu djecu, neophodno je da razvijemo čistu promjenu u nama samim također.

Ovo je bio poseban slučaj čovjeka sa vrlinskim potencijalom, međutim prihvatanje Ahmadijata ne smije biti uvjetovano nikakvim željama ili ličnim dobitcima. Postajanje Ahmadi muslimana pod uvjetima nije prihvatanje vjere. To je najprije, prisiljavanje Uzvišenog Allaha da prihvati naše uvjete.  Mi smo dužni slijediti Njegovu uputu, On nije dužan slijediti naše želje. Ipak, kao što sam spomenio, dok se molimo za našu djecu , moramo razviti čistu promjenu u nama samima.

Molitva Zekerije se spominje u suri Al Anbiya u Časnom Kur’anu:

Gospodaru Moj, nemoj me ostaviti samog, Ti si bolji od svih nasljednika (21:90).

Pošto je Uzvišeni Allah nazvan “Najbolji od svih nasljednika”, očito je iz ove molitve, da osoba ne treba moliti za potomstvo koje će postati njihovi nasljednici u svjetovnim poslovima, već umjesto toga da Uzvišeni Allah podari potomstvo koje će dati prednost vjeri nad svjetovnim stvarima. Želja za djecom je legitimna želja, ali pored toga se mora moliti za pobožno nasljedstvo.

Obećani Mesija a.s. na jednom mjestu kaže :

Suđenje koje okružuje djecu je zaista veliko suđenje. Ako su djeca pobožna onda zašto neko mora brinuti. Uzvišeni Allah Sam kaže :Bog Sam postaje Prijatelj i Zaštitnik pobožnih”.

Onda na jednom mjestu, dajući savjet o djeci Obećani Mesija a.s. je rekao :

“ Potrebno je postati pobožna osoba i primjer pobožnosti i ispravnosti za svoju djecu, i napraviti napore i moliti da budu bogobojazni i pobožni..Najmanje što osoba može uraditi u odgoju svoje djece jeste da ih poduči o vjeri i o tome da ostanu čvrsti u vjerovanju sa istim naporom koji čine za njih u svjetovnim stvarima“

Svemogući Allah nas je poučio slijedećoj dovi u Časnom Kur’anu:

I učini isparvnim potomke moje. Ja se obraćam Tebi; i uistinu sam ja od onih koji se pokoravaju. (Al-Aqaf, 46:16)

Ovdje je dova za reformu djece, i pored toga je bilo potvrđeno da će čovjek težiti da bude među onima koji se pokoravaju Svemogućem Bogu. Svemogući Bog nas je onda poučio vrlo obuhvatnoj dovi u Časnom Kur’anu:

O Gospodaru naš, podari nam u našim bračnim drugovima i djeci radost očima našim i učini nas vođama bogobojaznim (Al-Furkan, 25:75).

Odatle, sa svakom dovom, Svemogući Bog nas je stalno savjetovao u Časnom Kur’anu da moramo paziti na svoja djela ako želimo da imamo bogobojazne potomke.

Obećani Mesija a.s. objašnjava da želja za djecom ne treba biti samo da ostavite nasljednike na ovom svijetu, nego da imate nasljednike koji će nastaviti pobožna djela svojih starijih. Obećani Mesija a.s. kaže: …Čovjek takođe treba voditi računa o moralnom popravljanju djece. Svemogući Allah je stvorio čovjeka zato da Njega obožava, baš kao što Svemogući Allah kaže:

 A Ja nisam stvorio čovjeka i džinne nego da Mene obožavaju.’ 

Međutim, ako osoba ne postane mumin (vjernik) i sebe ne preda služenju Bogu, ne ispunjava istinsku svrhu svog stvaranja… Prema tome, dok osoba ne želi potomke koji su religiozni, puni pobožnosti i služe vjeri pokazujući potpunu poslušnost Allahu Dž.š., takva želja je potpuno beskorisna (besplodna), zapravo je forma grijeha.

Obećani Mesija a.s. dalje kaže:

‘Ako osoba kaže da žudi za čestitim i pobožnim potomcima koji će služiti vjeri (što je zaista velika želja), međutim ovo će biti samo tvrdnja ukoliko on ne učini napor da popravi svoje vlastito stanje.’ Obećani Mesija a.s. kaže da moralna obuka i dove za ovo moraju biti naš prioritet. ‘Moje vlastito stanje je takvo da nema ni jednog mog namaza (ibadeta) u kojem ja ne molim (Allaha) za svoje prijatelje, djecu, ženu…’

Obećani Mesija a.s. dalje kaže o djeci koja prave greške u ranom djetinjstvu:

‘Ako se ne zaustave u djetinjstvu i ne upute s ljubavlju u toku ranih godina onda će oni postepeno umnožiti svoje loše postupke.’

Na drugom mjestu Obećani Mesija a.s. kaže:

‘Takođe je važno da djecu poučavate o njihovoj vjeri. Da ne bude takav slučaj da oni budu potpuno zaposjednuti u težnji za svojim svjetovnim obrazovanjem i svjetovnim nastojanjima i da roditelji ne posvete pažnju da ih pouče o njihovoj vjeri i da ne napravite nikakav aranžman za njih da budu poučeni. Izuzetno je važno da ih poučite o njihovoj vjeri i vjerovanjima.

Svemogući Allah kaže:

Naš Gospodaru, podari nam u našim bračnim drugovima i djeci radost očima, i učini nas uzorom za bogobojazne.’

Ovo može biti moguće samo kad oni (to jest sami roditelji) ne vode život neposlušnosti i neistine, nego zapravo vode život kao robovi milostivog Boga. Oni daju prednost Bogu nad svemu drugom. Poslije ovoga Svemogući Bog je onda dalje rastumačio i rekao: ‘i učini nas uzorom za bogobojazne.’ Ako su nečiji potomci čestiti i bogobojazni onda će zaista on biti njihov imam (poglavar). Zato je ovo takođe dova za osobu da postane bogobojazna to jest osoba moli (Allaha) za sebe da postane bogobojazna i moli da ga Svemogući Allah učini da ide putem bogobojaznosti i onda njegova dova uključuje djecu da postanu bogobojazni. ‘Zato, u pogledu djece, treba uvijek željeti da vaša djeca služe vjeri. Dova za Vakf-e-Nau djecu (program da djecu posvete za služenje vjeri prije rođenja) trebaju osigurati da upute svoju djecu vjeri.

Među muslimanskom zajednicom ovo je postalo svakidašnja stvar i iz ovog razloga  posebno nastoje da imaju muške potomke. Muškarci zauzvrat ne daju udio u nasljeđu svojim sestrama. Roditelji ne ostave udio u imetku za svoje kćeri i umjesto toga sve ostave svojim sinovima – što je oprečno učenjima islama – muškarci zauzvrat raspu taj  imetak.

Uprkos tome, kao što sam već prethodno spomenuo, roditelji vakf-e-nau djece trebaju posvetiti posebnu pažnju moralnoj obuci svoje djece i skupa s tim moraju činiti dove za njih da postignu ovaj cilj; da njihova djeca odrastu da služe vjeri na način da daju prednost vjeri nad svim svjetovnim stvarima. Prema tome, svako treba moliti Allaha za svoju djecu da budu bogobojazni i razviju čistu prirodu. Obećani Mesija a.s. kaže: ‘Pomoć Svemogućeg Boga se spušta na one ljude koji nadmašuju u čestitim djelima i ne ostaju na jednom mjestu. Ovo su ljudi koji imaju uspješan kraj.’ S ciljem da osoba dobije uspješan kraj, Obećani Mesija a.s. je rekao: ‘Osoba treba neprestalno moliti Allaha za sebe, kao i za svoju ženu i djecu.’

Onda, savjetujući nas Obećani Mesija a.s. kaže:

‘Činite ona djela koja postavljaju najbolji i savršen primjer za vašu djecu.’

Ovo je odgovornost roditelja. Obećani Mesija a.s. dalje objašnjava i kaže: ‘Zato je neophodno da prvo sebe popravite. Ako vi postanete bogobojazna i umjerena osoba i borite se da Bog bude zadovoljan, onda će Svemogući Allah uvijek pokazati blagonaklonost i vama i vašim potomcima. U Časnom Kur’anu je spomenut slučaj Khizra i poslanika Musaa a.s. da su zajedno izgradili zid koji je pripadao nekim siročadima. U pogledu toga Svemogući Allah kaže:

‘Njihov otac je bio bogobojazan čovjek.’

Stanje same ove djece nije spomenuto, zapravo su spomenuti roditelji. Obećani Mesija a.s. objašnjava i kaže:

‘Zato uvijek želite za svoje potomke da postanu pobožni i zauzvrat će vam Svemogući Bog podariti sredstva i opskrbu za napredak.

Odatle, ovo su temeljni principi o kojima nas Obećani Mesija a.s. neprestalno savjetuje. Ovo je zapravo tumačenje Kur’anskih principa, da  vladanje majke i oca igraju veliki udio u odgajanju djece.

Da Svemogući Allah podari svakom od nas da postanemo najbolji primjer za našu djecu. Da ispunimo zavjet da ćemo dati prednost svojoj vjeri nad svjetovnim stvarima. Umjesto da gledamo na druge da vidimo kakvo je njihovo stanje – kakva je praksa nekih ljudi – mi trebamo gledati na sebe. Samo onda ćemo biti u stanju da ostavimo pobožne potomke za budućnost koji će ići putem bogobojaznosti. Da neprestalno molimo Allaha za svoju djecu tako da ih Svemogući Allah učini radošću naših očiju.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp