U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija

Rješenje sukova među muslimanima

Četvrti Halifa Obećanog Mesije a.s.

Poslije učenja tašhuda, ta'avazu i sure  Al-Fatiha Huzur je proučio slijedeće ajete:

وَ اِنۡ طَآئِفَتٰنِ مِنَ الۡمُؤۡمِنِیۡنَ اقۡتَتَلُوۡا فَاَصۡلِحُوۡا بَیۡنَہُمَا ۚ فَاِنۡۢ بَغَتۡ اِحۡدٰٮہُمَا عَلَی الۡاُخۡرٰی فَقَاتِلُوا الَّتِیۡ تَبۡغِیۡ حَتّٰی تَفِیۡٓءَ اِلٰۤی اَمۡرِ اللّٰہِ ۚ فَاِنۡ فَآءَتۡ فَاَصۡلِحُوۡا بَیۡنَہُمَا بِالۡعَدۡلِ وَ اَقۡسِطُوۡا ؕ اِنَّ اللّٰہَ یُحِبُّ الۡمُقۡسِطِیۡنَاِنَّمَا الۡمُؤۡمِنُوۡنَ اِخۡوَۃٌ فَاَصۡلِحُوۡا بَیۡنَ اَخَوَیۡکُمۡ وَ اتَّقُوا اللّٰہَ لَعَلَّکُمۡ تُرۡحَمُوۡنَ

” A ako dvije skupine vjernika ratuju među sobom, izmirite ih; a ako jedna od njih napravi prijestup prema drugoj, borite se protiv onih koji su prestupili sve dok se ne vrate Allahovoj naredbi. A ako se povrate, izmirite ih međusobno po pravdi i budite pravedni. Uistinu, Allah voli pravedne.
Zaista su vjernici braća. Zato napravite mir među dvojicom braće, i bojte se Allaha da vam bude milost pokazana.”[1]

Huzur je onda rekao:

Ajeti koje sam proučio su iz sure Hudžurat, broj 10 i 11.

ISLAMSKI SVIJET JE NEPRESTANO U STISCI PROBLEMA

Prošlo je već više od deset godina otkako je islamski svijet suočen sa mnogim problemima i nedaćama. Da su ove patnje i nedaće nametnute Islamu od ljudi  spolja, nema sumnje da bi to bilo bolno, ali je daleko bolnija činjenica da je islamski svijet odgovoran za stvaranje međusobnih problema i kao rezultat je  podijeljen na dvije polovine-koje godinama neprestano stvaraju probleme jedna drugoj.

Naftno bogatstvo  je dalo veliku korist mnogim muslimanskim zemljama ali je takođe uzrokovalo izvjesnu štetu. Najveća šteta ovog bogatstva bila je da su muslimani postepeno izgubili suštinu bogobojaznosti. Bogatstvo od nafte je skrenulo njihovu naklonost potpuno prema materijalizmu. Ovu činjenicu su zabilježili mnogi historičari a i danas bilježe da se među islamskim zemljama, sve dok su bile siromašne mogao naći znak bogobojaznosti, ali izgleda da je  naftno bogatstvo uništilo ovu bogobojaznost.

Tako su muslimanske vlade  u suštini postale materijalističke. Na njima je bila obaveza da se drže bogobojaznosti i skreću pažnju svojim stanovnicima da slijede upute bogobojaznosti. I da se trude da međusobne odnose  utemelje na duhu bogobojaznosti. A neslaganja bi takođe trebala biti riješena  slijeđenjem principa bogobojaznosti. Na žalost, ovo nije urađeno.

KUR'ANSKO RIJEŠENJE ZA BILO KOJI SUKOB

Što se tiče učenja Časnog Kur'ana ono nije samo uopšteno praktično, već se Kur'an takođe dotakao svakog uzroka sukoba za koji je moguće da se pojavi zajedno sa prijedlozima za postizanje prikladnog rješenja. Na primjer, Časni Kur'an je prihvatio mogućnost da se pojavi neslaganje među raznim muslimanskim zemljama, koje može dovesti do najveće opasnosti da jedna muslimanska zemlja napadne drugu muslimansku zemlju. Govoreći o ovoj mogućnosti, Časni Kur'an[2] kaže:

وَ اِنۡ طَآئِفَتٰنِ مِنَ الۡمُؤۡمِنِیۡنَ اقۡتَتَلُوۡا فَاَصۡلِحُوۡا بَیۡنَہُمَا

To jest, moguće je da neke muslimanske sile budu uvučene u takvo sukobaljavanje s drugim muslimanskim silama koje bi moglo dostići vrhunac u potpunom ratu. U takvoj situaciji, zajednička je odgovornost svih muslimanskih nacija da utemelje mir među njima.

فَاِنۡۢ بَغَتۡ اِحۡدٰٮہُمَا عَلَی الۡاُخۡرٰی

I ako jedna muslimanska nacija ustrajava na prkosnom stavu protiv druge, i ne obustavi svoj napad[3], onda je rješenje da se cijeli islamski svijet treba ujediniti i obuzdati napadača. Kad napadač bude naklonjen da se pokori Božijim naredbama zasnovanim na pravdi, tada  ovaj postupak mora odmah prestati i moraju biti učinjeni napori da se uspostavi mir između zaraćenih strana.
Treba imati na umu da se u naporima za izmirenje moraju imati u vidu bogobojaznost i pravda. Časni Kur'an zatim savjetuje da moramo slijediti principe poštenja i pravednosti, jer Bog voli one koji su pravedni.  On dalje kaže[4]:

اِنَّمَا الۡمُؤۡمِنُوۡنَ اِخۡوَۃٌ

Da morate zapamtiti da su svi vjernici kao braća međusobno.Zato je neophodno da uspostavite mir među svojom braćom i da bogobojazni budete da bi vam bila pokazana milost.

OTVORENO KRŠENJE NAREDBI ČASNOG KUR'ANA

U svjetlu ovih ajeta, jedna stvar postaje vrlo jasna a to je da islamski svijet nije slijedio upute koje su izražene u ovom ajetu Časnog Kur'ana u pogledu uzajamnih neslaganja. Da su muslimanske zemlje pokušale da riješe svoje uzajamne nesuglasice u svjetlu ove naredbe Časnog Kur'ana, onda se krvavi i iscrpljujući rat do iscrpljenosti između Iraka i Irana mogao brzo završiti to jest zaustaviti .
Ali problem je u tome što da se odluke donose na temeljima savezništva, bez uzimanja u obzir duha bogobojaznosti. Tako su, osam dugih godina ove zaraćene muslimanske zemlje ratovale jedna s drugom dok su se velike sile priklonile jednoj ili drugoj strani.

Muslimani su zanemarili islamski princip da trebaju donijeti zajedničku odluku i ujediniti se i proglasiti rat protiv silnika. Da je ovo urađeno, onda se ne bi desile stvari koje su dovele do Arapsko-Iranskog rata. Zapravo su sve muslimanske zemlje, ukljućujući Pakistan, Indoneziju, Maleziju i zemlje sjeverne Afrike, trebale intervenisati u ovom sukobu kao jedinstveno tijelo i korištenjem zajedničkih  snaga zaustaviti agresora.

Sada se pojavila druga bolna situacija. To više nije rat između Irana i Arapa nego su sami Arapi postali podijeljeni, jedna muslimanska arapska zemlja je napala drugu Arapsku zemlju. Zbog ovoga  postoji ‘Arapska liga’ koja je osnovana da rješava takve stvari. Kad sam čuo izjavu jednog od njihovih prestavnika u TV programu, bio sam iznenađen da uprkos ovom dugom  i bolnom iskustvu oni nisu upotrebili svoj razum i umjesto da slijede kur'anski princip, oni predlažu druge načine okončanja sukoba. A najžalosnije je da zemlje koje nemaju nikakve veze sa islamom su se udružile i spremne da intervrnišu u ovom sukobu. Ima nekih muslimanskih zemalja koje čak mole za njihovu intervenciju.

Gledao sam televiziski intervju jednog zapadnog stručnjaka koji je dao izjavu  da su kao rezultat sadašnjeg rata Iraka i Kuvajta osnovana dva koncentrična kruga, jedan je manji krug, to jest krug islamskog svijeta a drugi, veći krug  je krug cijelog svijeta. On kaže kako su oni čekali i nadali se da će islamski svijet usmjeriti svoju pažnju na centar ovog sukoba i uspjeti u posredovanju iako nije mogao predvidjeti da će se to dogoditi  on je rekao da postoji mogućnost da veća sila , ako ne i cijeli svijet bude morao intervenisati u ovom sukobu.

NEOPHODNOST VRAĆANJA  UČENJIMA ISLAMA

Kroz ovu kratku hutbu ja želim da skrenem pažnju islamskog svijeta na sljedeće: ako se vrate islamskom učenju, to može riješiti sve njihove probleme. Krajnje je ponižavajuća i štetna stvar da vanjski svijet interveniše u unutrašnjim stvarima  muslimanskih zemalja i zatim se igra s njima kao da su šahovske figure koristeći jednog protiv drugog, kao što su i u prošlosti radili. Činjenica je da sada neke muslimanske zemlje koriste svoje bogastvo protiv vlastite braće.

Ova nafta je bila data od Boga kao blagoslov islamskom svijetu. Nafta je donijela sredstva velikog napretka za ljude izvana čija industrija izvlači korist od njenog otkrića. Sve vrste izvora energije koje se nalaze u muslimanskim zemljama stvaraju blagostanje za druge. Međutim, muslimanske zemlje koriste upravo ovu naftu da spale domove jedni drugima i da jedni drugima zemlju pretvore u pepeo. Činjenica je da je ovo konačna analiza teške situacije muslimana.

Još uvijek ima vremena! Ako bi se islamski svijet ponašao u duhu  bogobojaznosti, i čvrsto odlučio da će  postupati po učenjima Časnog Kur'ana, onda ne bi postojala nikakva mogućnost za bilo koju nemuslimansku silu da se upliće u poslove islamskog svijeta.

Bitno je da, u svjetlu  ova dva ajeta Kur'ana,  ovaj sukob koji je danas eskalirao u krajnje strašnom obliku ne bude predmet rješavanja samo na arapski svijet.Kad izostavite riječ ‘islam’ iz ovog konteksta i ‘islamski problem’ prikažete kao regionalni problem, onda kao rezultat toga Bog povlači Svoju pomoć. U kur'anskoj naredbi nema spominjanja bilo kakve određene nacije ili grupe. Uputa koju je Kur'an dao spominje muslimane kao cjelinu i sve ih proglašava braćom jedan drugom. Prema tome, to sigurno nije samo arapski problem, to je problem koji se tiče cijelog islamskog svijeta.

U ovome treba biti uključena Indonezija isto kao i Pakistan, isto tako Malezija kao i Alžir i druge muslimanske zemlje. I treba biti osnovan odbor u kojem će biti sve ove zemlje koje trebaju primorati sukobljene strane na uzajamno rješenje konflikta. Ako one nisu spremne da se izmire onda sva snaga islamskog svijeta treba biti upotrebljena protiv neposlušne strane. Oni trebaju poslati snažnu poruku svim nemuslimanskim silama da se trebaju povući i ne mješati se u naše stvari.

Prema učenju Časnog Kur'ana mi smo u stanju da riješimo vlastite probleme i nadvladamo vlastite nesuglasice. Ali, na žalost, ne vidimo nikakvog znaka da oni postupaju po ovom učenju. Slučaj rata između Iraka i Kuvajta ili napad Iraka na Kuvajt imao je, u svojoj pozadini, mnogo neiskrenosti i kršenja povjerenja. Tu su neslaganja ne samo između Arapa nego i drugih muslimanskih zemalja koje proizvode naftu i koje su takođe upletene u ovo.

Na primjer tu je Indonezija, koja ima oštre prigovore protiv svoje arapske muslimanske braće da tajno krše kvotu  proizvodnje nafte OPEC-a, i kao rezultat je sav finansiski dobitak koji se mogao postići kroz ujedinjeni napor, preokrenut u gubitak. Svaka zemlja pokušava da tajno proda svoju naftu na svoj način, da nagomila najveću moguću količinu bogatstva.Tako i u ovom slučaju njima nedostaje bogobojaznost.
Ovdje nije u pitanju samo stvar rata između Iraka i Kuvajta nego je također stvar da u njihovom međusobnom odnosu takođe nedostaje bogobojaznost.

Bilo koja međunarodna organizacija koja bude imala dužnost da riješi probleme koji su proizašli iz ovog rata između ovih zemalja ili zemlje koja je izvršila napad i time uzrokovala problem, njena dužnost će biti da ide do osnovnog problema ovog sukoba i ispita sve uzroke kao rezultat kojih se stalno pojavljuju nove opasne situacije.
U ovome Iran takođe treba biti uključen na jednakim osnovama i ni jedna muslimanska zemlja ne treba biti isključena. Ako oni mogu ovo uraditi onda, kao što Časni Kur'an kaže: ‘Allah voli one koji su prevedni’, što znači da ćete dobiti Božiju pomoć  i sigurno ćete uspjeti u svojim naporima.

Časni Kur'an kao dalji posjetnik kaže:

اِنَّمَا الۡمُؤۡمِنُوۡنَ اِخۡوَۃٌ فَاَصۡلِحُوۡا بَیۡنَ اَخَوَیۡکُمۡ وَ اتَّقُوا اللّٰہَ لَعَلَّکُمۡ تُرۡحَمُوۡنَ [5]

Da trebate uspostaviti mir među svojim braćom koji su braća jedan drugom i da slijedite put bogobojaznosti, zato što onima koji slijede put bogobojaznosti biće ukazana Božija milost. Stoga bilo koja stvar koja se tiče Islama ili Časnog Kur'ana ne može biti riješena bez bogobojaznosti.

OSNOVNE ANALIZE PROBLEMA S KOJIMA SU MUSLIMANI SUOČENI

Hazreti Obećani Mesija a.s.- hazreti Mirza Ghulam Ahmad je dao kratku analizu problema s kojima se muslimani suočavaju. Ta analiza obuhvata sve situacije. On kaže:

”Put bogobojaznosti je izgubljen. Ostalo je samo ime Islama ali put bogobojaznosti više ne postoji, izgubljen je.’ Kad put bogobojaznosti bude izgubljen onda ne ostaje ništa osim besciljnog lutanja.”

Tako, kao vođa Ahmadija muslimanske zajednice, ja dajem posebno naglašen ali ponizan savjet svoj našoj muslimanskoj braći, bez obzira da li nas oni smatraju braćom ili ne, ummet Časnog poslanika Muhammeda s.a.v.s.  treba se držati  bogobojaznosti jer je suočen sa vrlo velikom opasnošću. Sile koje su protiv Islamskog svijeta traže jeftine razloge  da se upliću čak i u vaše sitne unutrašnje stvari.

Prošlo je mnogo vremena, ali vi nastavljate biti u njihovim rukama nesposobni i bespomoćni pijuni-uzrokujući teške štete jedan drugom. Zato se trebate čvrsto držati bogobojaznosti. Danas se na blagoslovljeni ummet Časnog poslanika Muhammeda s.a.v.s gleda s prezirom i postupa se prema njemu sa omalovažavanjem. Velike sile širom svijeta gledaju na islamski svijet s velikim neuvažavanjem i smatraju da su muslimanske zemlje u njihovim kandžama kao što je miš u kandžama mačke. Oni misle da se mogu igrati s muslimanima kad god žele i na koji god način žele. Njihovo postupanje je izuzetno ponižavajuće-sramota je da se ugled Islamskog svijeta konstantno kalja. Čast i važnost Islama su povrijeđeni. Zato bojite se Allaha i vratite se učenju islama. Pored ovoga nema nikakvog drugog utočišta.

UZROK PROBLEMA KOJI SE PONAVLJAJU

Ja smatram da je ovaj period nedaća i propadanja i ovih stalnih nesreća  posljedica  odbijanja Obećanog Mesije a.s. Nema sumnje o tome. Zato je moja poruka vama da se trebate pokoriti ‘Imamu ovog doba.’ Prihvatite onoga koji je poslan od Boga. Jedini on je taj koji ima sposobnost da vas vodi. Bez njega, odvojeni od njega vi ste kao tijelo bez glave. Možda se primijeti prividni znakovi života i udovi se možda miču. Tu je jako bolno micanje ali glava, koju je Bog stvorio za uputu i da vodi tijelo, nedostaje. Zato se vratite i ostvarite odnos sa vođom poslanim od Boga. Poslije negiranja vodstva koje je Bog odredio za vas nije ostao otvoren nikakav put mira i uspjeha.

Period nesreće je bio dug i bolan. Trebate se okrenuti Bogu, pokajati se i tražiti Njegov oprost. Dozvolite mi da vam kažem, do koje god mjere da su se stvari pogoršale, ako se vi danas pokorite vodstvu određenom od Boga onda ćete se ne samo uzdići kao velika sila na svijetu nego će biti stvoren tako veliki pokret nove pobjede islama da ni jedna sila na svijetu neće imati moć da joj se suprostavi, i napredak za koji je izgledalo da traje stoljećima postat će stvar godina.

Bilo da nam se vi pridružite ili ne, Ahmadija muslimanski Džemat u svakom slučaju na ovom putu zalaže svoje tijelo, dušu i svoja sredstva kao što je uvijek činio. On to čini danas i nastavit će podnositi  žrtve i sutra, i čast ove konačne pobjede bit će zapisana samo u sudbini Ahmadija muslimanskog Džemata, inšaAllah. Zato dođite i uključite se  u ovu blagoslovljenu historijsku sreću. Da vas Allah uputi da tako učinite i da Bog sposobi nas da vam služimo.

Vama su date najbolji pomagaći koji su, u ime Boga, radi Boga, i iz ljubavi prema Časnom poslaniku Muhammedu s.a.v.s.  spremni i žude da u teškoćama se žrtvuju radi  vas ali vi ih niste iskoristili i tako ste bili lišeni njihove pomoći. To je najveća nesreća Islamskog svijeta u sadašnje vrijeme. Da im Bog podari mudrost i razum.

Što se tiče Ahmadija muslimanskog Džemata moj savjet je: bilo da oni iskoriste vašu pomoć ili ne, bilo da vas oni smatraju za svoju braću ili ne, vi trebate uz dove nastaviti da pomažete ummetu Časnog poslanika Muhammeda s.a.v.s. i nikada nemojte zaboraviti ovo učenje Obećanog Mesije a.s. koji je rekao u jednoj od svojih perziskih poema:

آے دل تو نیز خاطر اینان نگاہ دار

کاخر کنند دعوئ حب پیمبرم

‘Srce moje, moraš uvijek znati i imati obzir da tvoji protivnici, oni među muslimanima koji ti se suprostavljaju, barem tvrde da pripadaju tvom voljenom poslaniku, Časnom poslaniku Muhammedu s.a.v.s.’

Zato, iz ljubavi prema našem voljenom Poslaniku s.a.v.s. trebate uvijek nastaviti da prema njima postupate ljubazno. Da nas Bog osposobi da tako činimo. Amin.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

[1] Časni Kur'an, 49:10,11.
[2] Časni Kur'an 49:10
[3] Časni Kur'an 49:10
[4] Časni Kur'an 49:11
[5] Časni Kur'an 49:11

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp