Vervolging van Ahmadis – Meest recent nieuws

Engels [PDF]

5 december 2016

PERSMEDEDELING

Flash – Mensenrechten

Een laffe en ongeprovoceerde raid op Ahmadiyya hoofdkwartier in Rabwah
Eerste dergelijke actie ooit; voorbode van nog meer vervolging van Ahmadi’s in Pakistan

Rabwah (Chenab Nagar), Punjab; 5 december 2016: Een gewapend politiecontingent van de Contra-Terrorisme Afdeling (CTD) voerde een raid uit op een centraal gelegen kantoor (Publicatie-afdeling van Tehrik Jadid) en Zia-ul-Islam Persrond de middag van 5 december. Zij gedroegen zich gewelddadig, gebruikten onnodig fysiek geweld tegen enkele werknemers, verrichtten enkele ongefundeerde arrestaties en namen kantoormaterialen en persoonlijke eigen dommen in beslag. Een dergelijke raid of aanval was nog nooit voorgevallen in de afgelopen 42 jaar sinds de Staat zich meer vijandig is gaan opstellen ten opzichte van haar Ahmadi burgers.

Ze arriveerden in drie voertuigen en waren met meer dan 25, sommigen in uniform, anderen in burgerkledij. De gewapende politieleden droegen maskers. Zij verschaften zichzelf toegang tot het kantoorcomplex. Enkelen begaven zich onmiddellijk naar de eerste verdieping waar de afdeling Publicaties zich bevindt, terwijl vijf of zes anderen zich opstelden bij de buitenmuur. Zij bevalen mensen om te gaan liggen op de grond. Diegenen die de kantoren waren binnengetreden bevalen de werknemers om niet te bewegen. Zij bevalen de bijna 80-jarige Directeur om recht te staan en hen te volgen. Hij vroeg hen om hem het schriftelijk bevel te tonen, waarop de binnendringers geen antwoord gaven, maar wel zijn laptop computer en twee mobiele telefoons meenamen.

De binnendringers gebruikten fysiek geweld tegen een aantal werknemers, controleerden hun CNIC-kaarten en arresteerden drie afgevaardigden, schijnbaar enkel en alleen omwille van hun adressen in Rabwah, aangezien zij geen actie ondernamen tegen een afgevaardigde wiens identiteitskaart in het District Gujranwala werd uitgegeven.

Schijnbaar waren zij op zoek naar redactiemedewerkers van het maandelijkse ‘Tehrik Jadid’, maar deze waren niet aanwezig. De drie gearresteerde medewerkers zijn ongevaarlijke Waqif Zindigi, een benaming voor zij die zich toewijden aan het dienen van de mensheid en de religie. Waarom zij gearresteerd en geboeid werden is niet duidelijk. De binnendringers namen vijf Pc’s, een laptop computer, een printer en een zak vol boeken mee – wat meer lijkt op plunderen, anders zou het geen steek houden om een printer mee te nemen.

Tijdens het gebeuren kwamen zij een kantoorhulp tegen die post kwam bezorgen. Zij namen ook diens postzak in beslag.

Daarna verschaften zij zich toegang tot het dak, waar het kantoor van de beveiliging zich bevindt. Zij takelden de beveiligingsagent die toen dienst had, Rana Irfan Ahmad, zwaar toe en maakten zich meester van diens sleutel tot de wapen kast, waarna zij drie wapens en een doos munitie, beide wettelijk aangegeven en toegestaan, uit de wapenkast buit maakten. Aangezien zij zich meer gedroegen als stropers dan officiële afgevaardigden, schreven zij geen ontvangstbewijzen voor de in beslag genomen goederen.

De gewonde beveiligingsagent werd onmiddellijk naar het ziekenhuis afgevoerd door het Ahmadi bestuur. Hij kreeg spoedhulp en werd daarna verder behandeld; hij is buiten gevaar.

De bezoekers gingen ook naar het Audit kantoor. Daar namen zij de mobiele telefoontoestellen van de werknemers in beslag en controleerden zij hun CNIC-kaarten. Later lieten zij de telefoontoestellen achter bij de poort.

Deze fase van de raid duurde al bij al 25 minuten. Daarna begaven zij zich rechtstreeks naar de Zia ul Islam Pers. Het was ongeveer 13.00 uur. Zij belden niet aan maar kozen ervoor om over de muur de springen en zo het complex te betreden. Zij vertelden de persarbeiders om te stoppen met drukken; ook takelden zij deze zonder reden toe. Zij vroegen hen om hun de maandelijkse Tehrik Jadid en de drukplaten ervoor over te dragen. De arbeiders zeiden dat zij deze momenteel niet hadden, aangezien zij bezig waren met het drukken van de Ahmadiyya daily. De binnendringers vroegen hen wie de leiding had nu Mr. Tahir Mahdi Imtiaz (de volkomen onschuldige printer die al bijna twee jaar opgesloten zit omwille van een rechtszaak die samen werd gefabriceerd door politie en mullah’s). Mr. Idrees Ahmad liet weten dat hij de voorman was. Hij werd geboeid en geslagen. Verder namen zij achtgekleurde drukplaten, vier zwarte drukplaten en gedrukte vellen van de dagelijkse uitgave in beslag, die nochtans met toestemming wordt uitgegeven en waarvan de overheid al jarenlang niks aan te merken heeft op de teksten die erin gepubliceerd worden.

Dit deel van de onstuimige raid duurde een half uur.

Er werd vernomen dat de politie een zaak heeft geopend tegen 9 Ahmadi’s; 4 van de gearresteerden en enkele anderen wiens namen in de maandelijkse publicatie verschijnen. Er werd vernomen dat dat anti-Ahmadi secties PPC 298-B en 298-C toegepast werden, evenals sommige secties van de Antiterrorisme Wet. We hebben nog geen kopie ontvangen van het proces-verbaal; de details zullen duidelijk worden wanneer dit werd ontvangen.

Er werd ook vernomen dat het CTD hetzelfde departement is dat vorig jaar een raid heeft uitgevoerd op de enige boekenwinkel in Rabwah en erin geslaagd is om (5+3) acht jaar cel te verzekeren voor de tachtigjarige eigenaar, Mr. Abdul Shakoor, na een snelle rechtszaak. Het lijkt erop dat dit departement zeer kieskeurig en succesvol is – in operaties gericht tegen heel zwakke doelen, keurige individuen en vredevolle gemeenschappen.

De manier waarop de raid werd uitgevoerd wees erop dat deze goed en langdurig voorbereid werd, en diegenen verantwoordelijk zijn ongetwijfeld de zelfzuchtige leiders van de politico-religieuze lobby in de Punjab. Weg met het Nationale Actie Plan!

Opmerking: Er wordt voorgesteld dat onderzoekers een jaar lang de uitgaven van ‘Tehrik Jadid’ zullen ontvangen, de maandelijkse publicatie die wordt onderzocht, en mogen aanduiden wanneer er zelfs maar de minste aanwijzing is voor iets waarvoor het CTD dient ingeschakeld te worden of de antiterrorismewetten dienen toegepast te worden.

EINDE